To je to što me zanima!

Preminuo je splitski chef Veljko Lipšanović: U njegovim je jelima uživao i glumac Pierce Brosnan

Veljko se s boksom počeo baviti sa 15 godina. Bio je juniorski prvak Hrvatske, ali je boksačke rukavice, ring i odličja na sportskim natjecanjima ubrzo zamijenio kuharskim natjecanjima.
Vidi originalni članak

U ponedjeljak je preminuo splitski chef Veljko Lipšanović, imao je samo 44 godine, piše Slobodna Dalmacija.

DOBAR POVOD Emotivni chef Pažanin objavio je rijetku fotku s roditeljima

Lipšanović se nekada bavio boksom. Nakon nekoliko mjeseci treniranja postao je juniorski prvak Hrvatske, ušao u juniorsku reprezentaciju te krenuo osvajati medalje i nizati dobre rezultate, što je poslije nastavio i kao senior. No rukavice, ring te odličja na sportskim turnirima odlučio je zamijeniti kulinarskim natjecanjima.

- S boksom sam počeo u klubu Split kao 15-godišnjak, a prije sam probao mnoge borilačke sportove, no nijedan me nije tako privukao. No životne prilike, a to je prije svega bilo da je trebalo zaraditi za obitelj, uvjetovale su da napustim aktivno bavljenje boksom jer u ona vremena u tome nije bilo novca nego samo ljubav prema sportu. Odlučio sam profesionalno se posvetiti kuharstvu, što sam, uostalom, i završio u srednjoj školi, a i privlačilo me od malih nogu - pričao nam je ranije chef Veljko.

Svojim jelima uspio je osvojiti i holivudsku legendu Piercea Brosnana dok je boravio na Visu u pauzama snimanja drugog nastavka filma 'Mamma Mia'. 

Počeo je kao pomoćni kuhar u nekad kultnoj splitskoj konobi Pazi skalina!, a onda tvrdoglav i uporan odvažio se preuzeti kuhinju turističkog jedrenjaka i kuhati za 20 putnika, na koji je stigao s knjigom recepata prerano preminule dalmatinske kuharske legende Nikice Gamulina Game.

- Kad sam krenuo profesionalno, osvojila me i kreativna kuhinja Hrvoja Zirojevića, koju sam i učio od njega u udruzi Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u Splitu, a nešto sam pokupio i od Brace Sanjina kratko radeći u restoranu Kadena, gdje je on šef kuhinje. To su ljudi koji neprestano istražuju i inspiriraju tako da i sam kreneš razvijati svoje ideje i tražiti neki svoj put. Moje kuhanje danas traži svježe domaće namirnice, pravilno doziranje začina, spajanje tradicionalnog s modernim, ali i veliku žlicu ljubavi - govorio je.

Mladi kuhar iza sebe je ostavio sina i kćer.

- Bio je dobar kuhar, još bolji otac. Splitska kulinarska scena je sinoć puno izgubila - rekli su njegovi prijatelji za Dalmatinski portal

Idi na 24sata

Komentari 67

  • Roby621 15.03.2023.

    Cjepivo 100% jer da nije onda bi pisalo od čega je,pocivao u miru!

  • Komentator2020 19.01.2023.

    Meni je fascinantno da jos uvijek ima onih koji i dalje igraju igru "pravimo se da ne znamo od cega je umro".

  • 18.01.2023.

    Ljudi su i prije umirali mladi,iznenada samo što nije bilo interneta pa se nije toliko znalo.Ovi što pišu da je od cjepiva nemaju pojma bitno da pišu,evo ja sam sa tri doze i puno ljudi oko mene pa smo svi još živi i zdravi.Obitelji iskrena sućut.

Komentiraj...
Vidi sve komentare