To je to što me zanima!

Pogledali smo seriju 'Pingvin': Gnjevni Soprano iz Gothama...

Batman je nebitan: Farrellov kvarni Pingvin vodi bitku s nekim još gorim od sebe - poremećenom kćeri mafijaškog bossa
Vidi originalni članak

OCJENA: 8/10 

(Max) 

Nakon što je u filmu “The Batman” Matta Reevesa iz 2022. godine Pingvin (Colin Farrell) bio tek jedan iz plejade negativaca Gotham Cityja (pojavili su se i Riddler i, tek na trenutak, Joker), stigla je samostalna spin-off serija na Max o jednom od najintrigantnijih zlikovaca iz povijesti stripa i filma.

TEŽAK IZBOR Mirna Medaković rangirala hrvatske serije: 'U dobru i zlu' ili 'Kud puklo da puklo'

U dosadašnjim verzijama je Pingvin, taj groteskni manijak s tjelesnim manama i zločinačkom dušom, bio prikazan kao neželjen izdanak bogataške obitelji Cobblepot. Plivao je u milijunima (i kanalizaciji), nosio cilindar, frak i monokl te zagorčavao život stanovnicima Gothama planovima za uništenje grada. Oni stariji pamtit će ulogu Burgessa Mereditha u čuvenoj camp seriji “Batman” s Adamom Westom, koja se 90-ih prikazivala na HRT-u.

U svijetu Tima Burtona Pingvina je tumačio Danny DeVito u vrlo podcijenjenom “Batman se vraća” iz 1992. godine. Sljedećih 30-ak godina Pingvin se nije pojavljivao ni u trilogiji Christophera Nolana niti u filmovima Zacka Snydera, ali jest u seriji “Gotham” (2014.- 2019.) gdje ga je glumio Robin Lord Taylor.

No nevjerojatna transformacija Collina Farrella u “The Batmanu” ipak je bila nešto posebno. U svijetu Matta Reevesa i kreatorice serije Lauren LeFranc, Pingvin je ljudsko biće s dna hranidbenog lanca, koje se iz siromaštva polako uspinjalo ljestvicama mafijaške hijerarhije prije svega zahvaljujući lukavosti, inteligenciji i krvavim zločinima. Svijet podzemlja Gothama ovdje je realističan i najviše nalikuje na “zavičaj” Tonyja Soprana iz New Jerseya: sitni krimosi i uhodane zločinačke operacije, pad jednoga “kuma” i uspon drugog, ljubavnice iz noćnih klubova i teško bolesni roditelji. Oz Cobb, poznatiji kao Pingvin zbog svog šepavog hoda i izrezbarenog lica, u tom svijetu trudi se opstati, ali i korak po korak napredovati. Ambicije mu ne manjka, ali ga koče okolnosti, sve dok mu se jedne noći ne otvori prilika nakon smrti mafijaškog bossa Carminea Falconea.

KOLUMNA: DAVOR LUGARIĆ Nove serije kao glavni adut u jesenskoj shemi, borba žestoka

Stvari, naravno, ne idu odmah glatko za Oza Cobba, koji stječe neočekivanog saveznika - mladoga kradljivca automobila Vica (Rhenzy Feliz), koji nakon neuspješne provale u Pingvinov automobil postaje njegov “Robin”. Cobb i Vic silom prilika moraju raditi skupa dok im na put staje Sofia Falcone (sjajna Cristin Milioti), kći ubijenog bossa, koja je samo naizgled rehabilitirana nakon boravka u psihijatrijskoj ustanovi Arkham. Cobb u svom tome metežu mora pronaći vremena i za vođenje noćnoga kluba, brigu o bolesnoj majci, pronalaske alibija kod prijateljica noći te imati na oku novu opasnost u gradu - Batmana.

Kako i priliči spin-off seriji, Batman je ovdje samo usputna pojava - u prvoj se epizodi jedva spominje. No to nije mana. Colin Farrell je doslovno ušao pod kožu Pingvina. Od njegove irske naočitosti i osobina seks-simbola nije ostalo apsolutno ništa, dok prodoran pogled tjera strah u kosti. Farrell se stopio s likom koji je istodobno i zastrašujuć i sućutan dok mu klikeri rade sto na sat. A čini se da će mu Cristin Milioti (“Kako sam upoznao vašu majku”, “Fargo”, “Black Mirror”) kao beskrupulozna Sofia biti ravnopravan takmac u epizodama koje slijede. Batman je ovdje sasvim nebitan jer gledamo žestoki obračun zla i goreg.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare