U showu 'Hell's Kitchen Hrvatska' večeras su na redu bila čak dva izazova, a prvi od njih bio je test brzine, ali i memorije. Naime, dva tima morala su otvarati zvona ispod kojih su se nalazile morske namirnice, a cilj je bio naći dvije iste, baš kao u igri memory.
Ubrzo je krenula jurnjava po studiju, a bolje se snašao plavi tim kojemu je trebalo samo 2:41 minuta, dok je crvenima trebalo malo više od četiri minute.
Plavi tim imao je 55 minuta, a crveni 45 za pripremu jela
Nagrada za pobjednike plavce bilo je 10 minuta dužeg kuhanja u idućem izazovu. Chef Gretić pozvao je sous chefove Ivana i Ivanu koji su pred kandidate iznijeli ribe rombove.
- Svatko će dobiti jednog. Što ćete s njima raditi, vama je na izbor - kazao im je Gretić uz nekoliko korisnih savjeta o pripremi,
- Tražim kreativnost.
- Jedva čekam da krenemo to pripremati, napokon radim nešto što još nisam - kazao je Marko, a većina kandidata bila je zadovoljna odabirom ribe.
U skladu s pobjedom u igri memory, plavi tim imao je 55 minuta, a crveni 45 minuta za pripremanje jela. Krenulo je kuhanje, a dok su plavci već sjeckali, crveni su čekali početak i pažljivo ih promatrali. Stiglo je vrijeme da i oni uđu u svoju kuhinju. Chef Gretić hodao je jedinicama i dijelio savjete timovima: 'Vjeruj u sebe!'
- Ili sam mu simpatična ili me ima na piku - kazala je Marjana chefu koji joj je prigovorio zbog načina na koji je počela pripremati brokulu, a savjetovao je i da razmisli hoće li uz romba servirati i emulziju od nara.
- Chef Gretić je jedan veliki majstor... I ako on kaže: 'Jesi li sigurna? - mijenjaj, nisam sigurna - smijala se Marjana.
- Danas neće biti juhica, danas ćemo malo pametnije - poručila je Chiara Gretiću, najavivši da će dati sve od sebe.
- Moje jelo je više prožeto aromama nego kompleksnošću - kazala je i Lucija.
- Pomažemo si koliko možemo, čim je netko slobodan, trčimo... Mislim da je to naš forte - pohvalio je Damir svoje crvene.
- Još dvadeset minuta do kraja, iskreno, malo mi je bio stres - priznao je Dominik, koji zbog sitne ozljede ruke nije mogao čistiti svoju radnu stanicu onako kako je želio, no ipak se nije predavao.
- Svi su prilično sigurni u ono što rade danas - kazao je sous chefovima Ivanu i Ivani Gretić zadovoljno.
Tea je 'zeznula' svoj tanjur
U napetim zadnjim minutama Tea je ipak, na savjet sous chefa Ivana, otišla skinuti kožu s filea ribe kako bi joj ispao bolje, zaboravivši pritom na coulis koji je radila na štednjaku te je tako ''zeznula''s voj tanjur.
Kako je u plavom timu jedan član više, morali su odabrati jednog člana čija jela chef neće kušati, a upravo se Tea javila i odmaknula svoj tanjur.
- Nisam bila zadovoljna, nisam stavila sve komponente - kazala je, a ostali su podržali njezinu odluku.
Prvi su pred chefa Gretića izašli Tomislav i Roko K. Roko je poslužio svoju verziju cevichea s azijskom notom, a bio je jako zadovoljan odrađenim. Chef Gretić bio je kratak: ''Wow! Riješio si se okova!'' Tomislav se odlučio na file romba sa žara, pire od bundeve, povrće julienne, pesto od kapara, parmezana, bosiljka i peršina te veloute.
- Čestitam na ribi! - kazao je chef pa ga ipak opomenuo zbog slanog povrća:
- Imaš gotovo sjajan tanjur, šteta'.
Posluživanje jela: prvi bod otišao crvenima
Prvi bod otišao je crvenima i Roku. Damir je donio svog romba s koromačem u kombinaciji s glaziranim narančama. Chefu je koromač bio tvrd i bez balansa, no pohvalio je ideju i izgled tanjura. Mauro je donio salamuren i poširan file romba s crumbleom od listića badema, čipsa kadulje i krušnih mrvica, ukiseljenu ciklu i karameliziranu ljutiku.
- Jako lijepo i moderno! Riba, sjajno! Ciklu si sjajno zakiselio! - dodao je chef i upisao još jedan bod plavima.
Sara i Dean nosili su sljedeći... Sara je poslužila romba, veloute, pesto od bosiljka i mente te suhi koromač. Chef je pohvalio izgled tanjura. Grilani romb na tavi, pire od graška i mente, coulis od češnjaka i segmenti svježe naranče bili su Deanov izbor.
- Zašto svi koristite naranču umjesto limuna? - upitao ih je Gretić, a u Deanovu jelu, po njegovu mišljenju, bilo je previše češnjaka.
- Jedini način da ga staviš toliko je da ga kompletno termički obradiš, onda on gubi svoju jačinu i postaje sladak - savjetovao ga je Gretić pa dodijelio bod Sari i crvenima.
- Bez obzira na to što smo opet smatrali da njegov tanjur nije dobar, pružili smo mu priliku - kazao je Tomislav.
Marjana i Emina bile su iduće. Emina je poslužila zapečeni file romba s povrćem, kremom od cikle, mrkve, naranče i riblji veloute.
- Samo pratim njegove poglede - poručila je Emina koja je u prošlom izazovu dobila same kritike, no željela je biti bolja,-
- Danas sam po prvi put ušla u kuhinji s dušom!
- Puno bolje nego nekidan! - zadovoljniji je bio i chef.
Emina nije mogla sakriti sreću
Marjana je pripremila file romba s kremom od brokule i timjana, cous-cous s paprikom i pržene kapare s emulzijom od limuna i naranče. Chefu je riba bila loša, zamjerio je nedostatak umaka i neslani cous-cous. Jedan bod chef je dao Emini koja nije mogla sakriti sreću!
- Taj se osjećaj ne može opisati, dao mi je jedan veliki vjetar u leđa - kazala je.
Chef je zatim prozvao Chiaru i Marka. Chiara je poslužila svoju kreaciju ''Romb-skuta sendvič'', no Gretiću se nije svidjela kombinacija okusa na tanjuru.
- Idu li naranča i tartuf zajedno? Šteta - kratko je rekao.
Marko je servirao romba u tempuri sa salatom od komorača, rotkvica i kopra.
- Najsočnija riba dosad! Sjajno, super začinjena. Salata je dobar kontrast, ali maknite tu naranču od ribe, nije patka. Bod za plavi tim - kazao je Gretić.
Vehid je poslužio soufle od agruma, kremu od batata, jabuke i čilija te poširani file romba, no nije bio zadovoljan svojim jelom.
- Drago mi je da si svjestan svoje greške, jer onaj tko je svjestan, vjerojatno grešku neće ponavljati. Možda se fokusirati na samo dvije stvari na tanjuru? - chefu je bilo previše okusa na jednom mjestu.
Josip dobio bod za svoj tim
Nominirani Josip je poslužio također poširanog romba uz dodatak umaka od ružmarina i peršina. Chef Gretić ispraznio je cijeli tanjur i objavio:
- Što još da ti kažem! Jednostavni sos, jednostavnih profila okusa, nosi sa sobom kiselinu i herbalnost. Romb je postao glavna zvijezda svega, bez filozofiranja. Dosad najuspješniji tanjur.
Ponosni Josip je dobio bod za svoj tim, a time je i pokazao kako, iako je nominiran, i dalje želi ostati u showu. Luciju i Roka chef je pozvao sljedeće. Lucija je romb oplemenila đumbirom i panirala u panko mrvicama, a uz to je poslužila bulgur s kremastim pestom od začinskog bilja. I ona je bila još jedna u nizu natjecatelja koji su koristili agrume u svom jelu, baš kao i Roko Ć.
- Mislili smo da ćemo uz naranče dobiti svježinu, ali i slatkoću - branio se Roko.
- Inače, prekrasan tanjur! Ali ne uz ribu! Bod za plavi tim - zaključio je.
U dvoboju pred chefom zadnji su ostali Dominik i Domagoj. Dominikova kombinacija romba i vanilije u ovom se obliku nije previše svidjela chefu.
- Riba i vanilija su stara fora... To su stari francuski dedeki radili - pozdravio je chef ideju, no ne i realizaciju.
Plavi tim odnio je pobijedu
Poširani romb, krema od komorača s tostiranim pinjolima, crumble od citrusa, timjan i ružmarin bili su kombinacija za koju se odlučio Domagoj.
- Ne znam je li namjerno, ali dobio si profil dima, kao da je lagano prodimljeno sve. To ide super uz ovo sve! Jako uspješan tanjur, bod za plave! - kazao je Gretić.
- Ponosan sam na svoj tim, na svako jelo. Što je lošije, ispravit će se. Već se sad vidi napredak od prošlog puta, idemo još bolje! - zaključio je Domagoj.
Plavci su na kraju pobijedili s 5:3, a kao nagradu zaslužili su večeru koju su posebno za njih pripremili sous chefovi.
- Crveni tim, jedna kaznica... Operite obje kuhinje - poručio im je chef, a ubrzo je krenulo ribanje.
A da u kući vlada pravi timski rad, pokazali su plavci koji su svoje protukandidate pozvali da im se pridruže na večeri nakon povratka u kuću.