Tomislav Špiček, Tea Mamut i Žakline Troskot će parove savjetovati, podučavati, hvaliti, ali i kritizirati u pripremi najslasnijih recepata!
- Jako me veseli što sam član žirija u novoj sezoni 'Tri, dva, jedan – peci!'. To je za mene novo, vrlo zanimljivo iskustvo u kojem sam uz bok vrhunskim kolegama te ću iz prve ruke vidjeti kako se natjecatelji odnose prema slasticama. Kod ocjenjivanja ću pokušati održati omjer strogoće i pravednosti, no svakako ću pokušati obrazovati natjecatelje amatere, dijeliti im savjete, pokazati gdje mogu poradit - otkriva Tea Mamut, jedna od najperspektivnijih hrvatskih slastičarki i jedina Hrvatica koja je završila ‘kulinarski Harvard’.
Naime, Tea je ponosna vlasnica diplome iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva Američkog kulinarskog instituta (Culinary Institute of America - CIA) te je stažirala uz bok svjetskim chefovima u New Yorku, čak i u čuvenom restoranu 'Daniel' s 3 Michelin zvjezdice. Njezine su deserte mogle kušati brojne holivudske zvijezde, a zahvaljujući svojoj strasti prema slasticama, obišla je svijet.
Druga dama u žiriju, Žakline Troskot, ostvarila je svoj san i ostavila siguran posao, školovala se za slastičara i otvorila slastičarnicu 'Amelie' koja je u vrlo kratko vrijeme postala jedno od najpopularnijih zagrebačkih mjesta za sladokusce. Jedina je članica žirija koja je već imala priliku sudjelovati u showu 'Tri, dva, jedan – peci!' kao gostujući član žirija, stoga zna kako će natjecateljima u studiju biti istovremeno stresno, poučno i zabavno.
Žakline također zna da svaki slastičar ne mora nužno znati napraviti baš svaku slasticu, ali su zato vježba i praćenje recepture itekako neophodni kako bi se došlo do željenog rezultata.
- Nekoliko puta mi se dogodilo da kolač izgleda savršeno, no okus ga nije pratio. No s vremenom sam pronašla dobar omjer sastojaka i zapisala recept. Moram priznati da su kremšnite moja boljka. U nekoliko uzastopnih navrata sam ih pokušala pripremiti onako kako bih ja voljela, ali uvijek neuspješno. Moraju biti pjenastog okusa, ali nikako čvrste i poput pudinga, što je zaista teško dobiti - objasnila je Žakline koja će natjecatelje i ove sezone rado savjetovati, ali će i udijeliti kritiku kada bude potrebno.
Najpopularniji zagrebački kuhar i jedno od najpoznatijih TV lica gastronomskih emisija itekako je svjestan da će i žiri i natjecatelji imati pune ruke posla jer u slastičarstvu nema mjesta improvizaciji.
- Kuhar može nekom jelu dati neki svoj 'touch', malo ga promijeniti. Ali kolač moraš nekoliko puta kušati dok ne dođe do savršenosti okusa. No te se recepture obavezno i u potpunosti moraš držati do kraja, jer u protivnom nećeš dobiti ono što si želio - priznaje Tomislav Špiček koji obožava tradicionalne, domaće kolače kod kojih postoje zlatna pravila poput onih da se vučena tijesta moraju odmarati, a dizana se izrađuju u zatvorenom prostoru bez propuha.
- Veseli me što ću i ja imati priliku naučiti pokoju novost o slasticama, i to od dvije dame koje su vrhunske majstorice u svom zanatu - otkriva Špiček dodajući da će i u 'Tri, dva, jedan – peci!' biti svoj: strog, ali s razlogom.
Članovi žirija vesele se svojoj novoj ulozi donositelja odluka o slastičarskoj sudbini natjecateljskih parova, budućih sudionika najslađeg okršaja RTL-a koji će vrlo skoro krenuti s emitiranjem.