U sedmi tjedan posvećen dalmatinskim autohtonim delicijama ulazi osmero natjecatelja. Nakon uzbudljivog kulinarskog putovanja kroz kontinentalnu Hrvatsku, Istru, Primorje i kršom prekrivenu Liku, stižemo u Dalmaciju čija je kuhinja specifična po načinu pripreme jela, a odlikuju je intenzivne i raznolike arome te bogatstvo boja.
Dalmatinska kuhinja je vrlo zdrava jer se pri pripremanju jela uglavnom koriste biljna ulja, prvenstveno maslinovo, a njezini neizostavni dijelovi su voće, puno povrća, bijeli i crveni luk, riba i svi plodovi mora, brojne vrste mesa, i tjestenina. Dalmacija je bogata mediteranskim začinskim biljem, kao što su kadulja, lovorov list, ružmarin, bosiljak, masline, što jelima tog podneblja daje poseban miris i okus.
Ovaj tjedan kao posebna gošća žirija bit će Luči Tudor, vlasnica i šefica kuhinje restorana „Paladini“ u zidinama drevne hvarske palače koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Luči i njezin tim kuhara gostima najdugovječnijeg obiteljskog restorana na Hvaru nudi jedinstven jelovnik pun tradicionalnih jela dalmatinske kuhinje koja su se skupljala generacijama. Među njima je 'Riba na soli', recept pronađen u samim zidinama palače za koji se ne može točno ustvrditi iz kojeg razdoblja datira. Obitelj Tudor u svojem ugostiteljsko-ribarskom obrtu bavi se i organskim uzgojem povrća, maslinarstvom, vinarstvom i ribolovom, što jelima koje nude u restoranu daje dodatnu vrijednost.
Tomislav Špiček, Željka Klemenčić i Luči Tudor pokušat će uzdrmati natjecatelje s osam izazova nove regije. Tanja je napokon došla na svoje, no hoće li opravdati svoje kulinarsko umijeće u pripremi jela iz svoje regije? Sve to ćemo doznati u novom tjednu gastro showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“ koji kreće s emitiranjem od ponedjeljka, 5. svibnja u 21:10 sati na RTL Televiziji!