Ove godine na malim ekranima prvi put smo imali prilike gledati jedan kulinarski reality. Riječ je, naravno, o Masterchefu. Zanimanje gledatelja za ovakvu vrstu showa bilo je veliko zbog čega se već priprema i druga sezona.
Za sudjelovanje u prvom 'Masterchefu' prijavilo se 1500 natjecatelja, a njih sto je dobilo priliku na audicijama pokazati svoj talent za kuhanje. Od njih sto pola je sudjelovalo u emisijama. Bilo je mladih i starih, a kandidati su bili različitih zanimanja. Ocjenjivao ih je stručni tim sastavljen od majstora kuhinje, gastronoma i kritičara.
Prvi hrvatski Masterchef proglašen je nakon 13 tjedana trajanja showa. Ta čast pripala je 24-godišnjem apsolventu povijesti i geografije, Šimi Sušiću. U svom kuharskom umijeću u finalu je bio bolji od natjecateljice Srđane Jevtić. Šime je osim titule prvog hrvatskog 'Masterchefa' osvojio i 200 tisuća kuna. U show ga je prijavila prijateljica, a on je nakon proglašenja pobjednika izjavio da se osjeća kao amater među ostalim kandidatima.
Stručni žiri Masterchefa činili su najbolji hrvatski majstori kuhinje Tomislav Gretić i Mate Janković te publicist Radovan Marčić.
Show je prvo osvojio Australiju pa se počeo prikazivati u SAD-u, Velikoj Britaniji, Novom Zelandu, Grčkoj i Njemačkoj.
Omiljeni recepti natjecatelja u 'Masterchefu'
Osam najboljih natjecatelja 'Masterchefa' podijelilo je svoje najbolje recepte s gledateljima ovog kulinarskog showa.
Mušule na radiću, Željana Ančić
Sastojci: Dagnje, kapula, rajčica, petrusim, poriluk, radič, sol, papar, šafran, maslinovo ulje, bijelo vino, češnjak, mlada ljutika, francuski kruh
>>> Mušule očistiti, oprati, baciti na prethodno ugrijanu tavu na malo maslinova ulja, podliti bijelim vinom, poklopiti i kad se školjke otvore mušule su gotove.
>>> Kruh narezati na fete te njih kratko staviti na grill tavu. Češnjak ispeći u ljusci i nasjeckati. Radič sitno nasjeckati.
>>> Rajčicu blanširati, oguliti, narezati na kockice. Petrusim također sitno nasjeckati, poriluk i ljuticu isto, te sve osim petrusima baciti na tavu, kratko sotirai te dodati rajčicu i šafran.
>>> Na krah staviti radič, češnjak, šalšu, kratko zapeći i na sve to posložiti mušule.
Kobasice s pečenim jabukama, kimom i džemom od višanja, Vedran Beg
Sastojci:
500 g mljevene junetine, luk, limun, vrhnje, jabuka, rolani hamburger, bijelo vino, svinjska crijeva, sol, papar, crvena slatka paprika, kim, zvjezdasti anis, sjemenke koromača, ružmarin, majčina dušica, maslac
>>> Jabuku zamotamo u alu foljiu i stavimo je peći u pećnicu na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta. Svinjska crijeva namočimo u hladnu vodu. Višnje sa malo šećera, limunovom koricom, zvjezdanim anisom i sjemenkama koromača stavimo u lončići sotiramo na laganoj vatri 30 minuta kako bi se dim reducirao. Mesa pomiješamo i začinimo (sol, papar, crvena slatka paprika, majčina dušica). Kim kratko tostiramo te ga zdrobimo u mužari i dodamo smjesi sa mesom
>>> Pečenu jabuku naribamo i začinimo s malo limunova soka, ohladimo je, te dodamo smjesi s mesom. Luk narežemo na sitne kockice i dodamo mesu. Smjesu dobro pomiješamo kako bi se sjedinila sa začinima i ostavimo je da se odmori. Rolani hamburger narežemo na deblje prutiće i pržimo ih na ulju sa dodatkom ružmarina. Izvadimo hamburger, a ulje sa ružmarinom ostavimo za poslije.
>>> Krećemo na izradu kobasica. Svinjska crijeva operemo i pripremimo (odmotamo i napušemo). U stroj za izradu kobasica stavimo meso te krenemo u pravljenje. Kad kobasice zgotovimo, kratko ih ostavimo u vreloj vodi. Kad isplivaju na površinu, ocijedimo ih te prebacujemo u zagrijanu tavu u kojoj smo pekli hamburger. Pred kraj pečenja kobasicu zalijemo vinom, te umiješamo maslac. Džem propasiramo, provjerimo okuse. (ne smije biti prekiselo)
>>> Prutiće od rolanog hamburgera stavimo uz tanjur. Na njih položimo kobasice. Džem od višanja stavimo sa strane. Kobasice zalijemo umakom od pečenja. Dobar tek!
Jagode u crnoj čokoladi na kremi od prženih badema i meda, Srđana Jevtić
Sastojci:
Jagode, tamna čokalada, bademi, mlijeko, med, limunova korica
>>> Rastopiti tamnu čokoladu na pari, te svježe jagode umočiti u nju te pustiti sve da se ohladi. Popržene bademe samljeti te skuhati kremu sa mlijekom i medom. Na kraju dodati još ušećerenu limunovu koricu.
Vepar izgubljen u grožđu i brusnici, Ljubo Matulin
Sastojci:
But od vepra, crno vino, mladi luk, stari luk, češnjak, grožđe, brusnica, mladi krumpir, sol, papar
>>> Meso očistimo od masnoće i kožica. Oblikujemo jedan mišić u lijepi komad i stavimo marinirati 15 – 20 minuta. Marinadu napravimo na način da pomiješamo češnjak, sol, papar i ulje u kojem zdrobimo češnjak.
>>> Gusti umak: Komadiće mesa koje smo odvojili stavimo u tavu na malo ulja. Posolimo, popaprimo i popečemo. Ubacimo luk, češnjak i grožđe te na kraju podlijemo vodom i dinstamo stalno podlijevajući sa vodom tako dugo dok se luk i grožđe skroz ne raskuha. Nakon toga dodamo vino i ostavimo da se ohladi. Izvadimo komadiće mesa van, dodamo malo maslaca i kuhanog krumpira te sve skupa izmiksamo da dobijemo gusti umak.
>>> Umak od brusnice: Suhe brusnice stavimo u vodu na 20 minuta. Nakon toga ih stavimo kuhati sa vinom tako dugo dok ne omekšaju. Dodamo soli i papra po želji. Umak mora biti gust tako da lagano klizi kroz vilicu. Da bi to postigli, miksamo ga štapnim mikserom i reduciramo do tog stanja.
>>> Meso izvadimo iz marinade, obrišemo ga, ponovo posolimo i popaprimo sa svih strana. U tavu stavimo malo ulja i zatvorimo meso sa svih strana. Stavimo ga u foliju zajedno s komadima luka i češnjaka, zamotamo i stavimo peći u pećnicu na 180 stupnjeva 40 – 50 minuta. Izvadimo meso van i lagano zatvorimo sa maslacem te ga ostavimo da se odmori bar 10 minuta. Režemo ga prije serviranja te ga zatim polijemo maslacem i češnjakom.
Paprena tuna, Matija Nikolić
Sastojci:
Tuna, maslac, češnjak, rajčica, limun, maslinovo ulje, sol, papar, krumpir, šparoge
>>> Odrezati dva ombola od tune i marinirati u maslinovom ulju, limunu i češnjaku. Odrezati dva pravokutnika od krumpira i kuhati na pola, dovršiti ga u maslacu i češnjaku uz dolijevanje povrtnog temeljca. Kad je gotov zapeći ga na grill tavi.
>>> Mariniranu tunu umočiti u papar samo s jedne strane i kratko zapeći na rućoj tavi. Skuhati salsu od rajčice i češnjaka. Šparoge skuhati al dente i podvezati sa trakicom od tune. Servirati kao na slici.
Tartain delight, Robert Predrag Žmire i Davor Šreng
Sastojci: Brašno, maslac, 1 jaje, mandarine, mahuna vanilije, šećer, konjak, avokado, slatko vrhnje, čokolada u prahu
>>> Zamijesiti prhko tijesto (250 gr brašna, 125 gr maslaca, 1 jaje, žumanjak), ostaviti ga da odmori 10 minuta, razviti ga zatim u kalup za pite (16 cm) valjkom ili režući tijesto spajajući ga u kalupu da ne postane prežilavo. Zapeći tartain na 180 stupnjeva 15 minuta.
>>> Mandarinu filetirati, mahunu vanilije očistiti, šećer karamelizirati, dodati filee mandarine, listiće mente, vaniliju, flambirati konjakom i staviti sa strane.
>>> Avokado usitniti u blenderu, a slatko vrhnje (hladno) istući s jajetom u šlag te dodati avokado. Na tartain složiti mandarinu, politi umakom, nanijeti šlag s avokadom i staviti peći 15 minuta na 160 stupnjeva.
>>> Kod služenja posuti šećerom u prahu i čokoladom u prahu.
Tuna s bademima, mahunama i češnjakom, Šime Sušić
Sastojci: Tuna feta, čili, bijelo vino, češnjak. žuta mahuna, bademi, cherry rajčice
>>> Češnjak u ljusci staviti s malo maslinovog ulja u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva 25 minuta. Blanširati rajčice, skinuti kožu, izvaditi sjemenke, nasjeckati na komadiće i s malo češnjaka i maslinovog ulja izdinstati. Tokom kuhanja podliti bijelim vinom. Dodati mrvljenu ljutu papriku.
>>> Bademe popržiti na tavi i grubo usitniti. Mahune popeći u tavi na malo maslinovog ulja, začiniti, te oblikovati steak tune debljine cca 2 cm. Na ugrijanoj tavi popeći ga sa svake strane 15 – tak sekundi tako da se napravi fina smeđa korica, a da ostane crvena crta po sredini filea.
>>> Od ostatka tune napraviti tri trake. Očistiti pečeni češnjak, omotati ga trakom tune (ruža) i zapeći samo s jedne strane da se traka poveže.
>>> Serviramo na način da mahune stavimo na dno, na njih steak tune, na tunu grubo mrvljene bademe. Sa jedne strae stavimo tri ruže tune, a s druge vatrenu šalšu.
Juha od salpi i dagnji sa šafranom, Robert Predrag Žmire
Sastojci: Salpe, ljutika, peršin (korijen), češnjak, dagnje, juha, sol, papar
>>> Od kosti salpe i komada mesa uz dodatak ljutike, peršina (korijen) i češnjaka izvlačimo temeljac te u njega skuhamo 5 – 6 dagnji. (2 – 3 minute dok se ne otvore)
>>> Juhu procijedimo, meso ribe izmrvimo, a dagnje očistimo od školjke te vratimo u juhu. Dodamo još šafran, sol i papar te serviramo.