Kuharicu sam pripremala dvije godine. Ta jela svakog dana jede moja obitelj. Svako jelo sama sam skuhala i fotografirala. To je moje malo umjetničko djelo, kaže Suzy Josipović Redžepagić (46). Osnivačica Fashion Weeka Zagreb i bivša manekenka na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu predstavila je i potpisivala svoju kuharicu 'Mama zna'.
- Kuham već 25 godina, otkad sam postala mama. Uvriježeno je mišljenje da manekenke znaju samo šetati pistom. Ako su još i plavuše, ni diploma ni magisterij neće lako promijeniti te predrasude - napisala je magistrica marketinga u predgovoru.
Kuharicu je posvetila svojoj mami Nadi, a napisala ju je da bi njezine kćeri Sara (25), Hanna (14) i Tara (11) sve recepte imale na jednome mjestu. Pazila je da jela budu jednostavna i da se začini mogu kupiti u svakoj trgovini. Ima i nekoliko kompliciranijih jela.
- Jela poput guščjih jetrica na jabukama granny smith pripremaju se ako gosta želite impresionirati. Prema mojim receptima mogu kuhati profesionalci i početnici - kaže Suzy.
Ana Ugarković rekla je da je, čitajući recepte, poželjela otrčati u kuhinju i isprobati ih. Veljko Barbieri nazvao ju je iskrenom i jednostavnom, čime se razlikuje od površnih estradiziranih kuharica kakve se najčešće tiskaju.
Savici od pršuta, ricotte i džema od smokava
U zdjeli izmiješajte ricottu, camembert, naribani hren, maslac (koji ste prethodno pustili da se omekša na sobnoj temperaturi), džem od smokava, sitno narezane krastavce i sjeckani peršin. Posolite i popaprite prema ukusu. Svaki komad pršuta namažite smjesom i zamotajte u cigaru.
KREM JUHA OD RAŠTIKE
Za 4-5 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
SASTOJCI: 1 kg raštike, 2 veća krumpira, 3 - 4 režnja češnjaka, 1 glavica luka, 10 dag pancete,1 dl slatkog vrhnja, malo maslinovog ulja, par kapi limunovog soka, parmezan (po želji), kockice prepečenog kruha (prema želji). sol. papar, Raštiku operite, očistite i izrežite i bacite tvrde srednje dijelove lista.
U slanoj vodi skuhajte je s dva krumpira narezana na kolutiće, dok ne omekšaju. Ohladite ih i zajedno s tekućinom u kojoj su se kuhali izmiksajte u blenderu. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte pancetu narezanu na kockice i pržite je uz miješanje dok ne požuti. Prženu pancetu dodajte u izmiksanu raštiku i krumpir i promiješate. Juhu vratite na vatru, posolite, popaprite, dodajte par kapi limuna i prema želji malo parmezana i kratko prokuhajte. Poslužite sa kockicama prepečenog kruha i sa žlicom tučenog slatkog vrhnja.
CANELONI S MESOM, Italija
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta
SASTOJCI: 16 cannellona, 2 žlice naribanog sira parmezana, Fila: 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće), 40 dag mljevenog mesa, 2 dl vrhnja za kuhanje, 0,5 dl vina, 4 dag naribanog sira parmezana, 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu, 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora), 3-4 žlice ulja, sol, papar
Umak od paradajza: 4 dl pirea paradajza, 2,5 dl vode, 1 čili papričica, 2 žličice šećera, Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da, upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko, podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i papar pa dinstajte, podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovim nadjevom punite cannellone. Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza. Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.
Umak od paradajza: Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer. Kratko prokuhajte. Canellone možete pripremiti i sa piletinom. Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. U blenderu krupno nasjeckajte ½ kg fileta pilećih prsiju, 1 luk, 5 oguljena češnja češnjaka i kadulju. Posolite, popaprite i dodajte 3 jaja. Zagrijte pećnicu na 200C. Napunite canelone pilećim nadjevom i slažite ih u namaštenu vatrostalnu zdjelu. Prelijte sa 6 dl umaka bešamel ili slatkog vrhnja, po vrhu pospite parmezanom i prezlama. Pecite u pećnici pola sata.
MAMIN BISKVIT U ZDJELI
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Smjesa za biskvit: 6 bjelanjaka, 6 žumanjaka, 6 ravnih žlica štaub šećera, 1 žlica ruma, 6 ravnih žlica glatkog brašna, 1 prašak za pecivo (na vrh noža),Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna, pa jednu snijega i tako naizmjence. Pleh namažite putrom pa posipajte brašnom ili pecite na masnom papiru. Smjesu sipajte u pleh i poravnajte. Pecite na 180C oko 20 min. Izvadite iz pleha na papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi.
Krema: 3 žumanjka, 6 ravnih žlica šećera, 1 žlica brašna, 6 dl mlakog mlijeka
Za premaz: pekmez od marelica ili bilo koji drugi ,Žumanjke pomiješajte s šećerom, dodajte 1 žlicu brašna i sipajte u 6 dl, mlakog mlijeka. Miksajte dok se krema ne zgusne. U međuvremenu grožđice namočite u rumu. U zdjelu slažite biskvit narazan na trake. Na biskvit namažite zagrijani i malo otopljeni pekmez od marelica, pospite grožđicama, poškropite rumom i prelite sa kremom. Tako slažite i drugi i treći red. Na vrh izlite preostalu kremu. Dodajte na vrh šlag i pospite ribanu čokoladu.