Silvija i Vedran Habel iz hrvatske udruge UNUO (Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju), uputili su se u veljači na putovanje koje će trajati 6 mjeseci (od veljače do kolovoza), u kojem će obići svih 27 država članica Europske unije. Njihova želja je iz svake države u Zagreb dovesti po dva najbolja natjecatelja kuhara/ice i barmena/ice s invaliditetom te ih trening edukacijom kroz polufinalne gala večeri voditi do finala i proglašenja pobjednika.
“Primijetio sam da ima vrlo malo kolega s invaliditetom u gastronomiji, te da je nedostatak edukacije jedan od glavnih problema. Stoga smo se počeli baviti edukacijom osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju u području ugostiteljstva“ - ističe Vedran Habel, kuhar i predsjednik udruge.
Sposobnost osoba s invaliditetom da pridonesu problemu nedostatka radne snage u Europi i u Hrvatskoj potakla je Silviju i Vedrana da osvijeste javnost koliko se među njima krije potencijala za zapošljavanje u ugostiteljsko-turističkom sektoru.
Cipar, Grčka, Bugarska, Rumunjska, Mađarska i Slovenija...
Prva destinacija Cupid's Spoon Europe u veljači bio je Cipar (Nicosia) koji je iznjedrio prvu slijepu polufinalisticu. Christiana Stavrou iz “Panciprian Organisation of the Blinde” dobila je priliku predstavljati Cipar na polufinalnom natjecanju u Zagrebu. Cjelokupno natjecanje pratila je i Ministrica socijale Anastasia Anthosi koja je inspirirana projektom pobjednici i njenoj asistentici obećala pokriti troškove povratnih avionskih karata.
U prvoj fazi natjecanja, održanoj u 6 država članica EU, sudjelovale su osobe s invaliditetom koje su pripremale jela i koktele za ocjenjivački žiri. Natjecanje je izazvalo veliki interes javnosti i privuklo veliki broj posjetitelja.
Sljedeći vikend Silvija i Vedran su u Ateni, u Grčkoj, ispred katedrale sv. Dionisius the Areopagite dobili još veću podršku. Upornošću i podrškom Fr. George Dagasa natjecanje se održavalo čak dva dana i okupilo 11 grčkih institucija s 26 natjecatelja raznih vrsta invaliditeta. Stefanos Kaloudis iz Fundacije za djecu "Pamakaristos" očarao je žiri svojim koktelom, dok je Tanasis Karalampous iz "Theotokos Foundation" zadovoljio iskusna nepca žirija svojim kulinarskim umijećem. Žiri su predstavljali izrazito uspješni poslovni ljudi, kuhari, glumci, edukatori i novinari.
U bugarskom glavnom gradu Sofiji smještenom na 650 m nadmorske visine ispod najvišeg planinskog vrha Vitoša od 2290 m, natjecanje je održano ispred Katedrale sv. Josipa. Uz podršku domaćina Msgr. Rumen Staneva natjecanje su podržale i hrvatska veleposlanica Jasna Ognjanovac, njena prevoditeljica Simona Krčmanova i tajnica Melita Fabrio. Polufinalistica Irina Arabadjieva iz organizacije „Rabotosposobni“ pripremila je tradicionalno bugarsko jelo Miš-maš, a Nikolay Begov smućkao je pobjednički koktel.
U organizaciji rumunjskog natjecanja u Bukureštu uvelike je pomogao nadbiskup Msgr. Aurel Perca i Caritas, a prisutni su dobili priliku pokazati svoje sposobnosti kroz podjelu toplog obroka i osvježavajuće limunade za majke i djecu iz Ukrajine. Podjeli toplog obroka pridružila se i hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović. Nakon jake konkurencije, Margareta Ioana Iorbachi u kategoriji kuhanja i Costel Minjescu u kategoriji koktel-miksinga osvojili su ulaz u polufinalno natjecanje u Zagrebu. Tijekom boravka u Bukureštu, Silvija i Vedran imali su priliku upoznati popularnog bugarskog svećenika Fr. Francisc Dobosa, koji je poznat po svojim kulinarskim vještinama i preko 50.000 pratitelja na društvenim mrežama.
Natjecanje u pripremi gulaša u Mađarskoj održano je drugi vikend ožujka, unatoč jakom vjetru. Natjecatelji su kršili pravila natjecanja i kuhali gulaše više od 2 sata u velikim količinama umjesto da do dovrše prethodnu pripremu u 10 minuta. No neki od sudionika prevalili su čak 500 km samo da bi sudjelovali u natjecanju pa su se ovaj put zaobišla stroga pravila. Istakla se Alexandra iz „Symbiosis Foundation-Miskolc“ koja je donijela svoju peć, naložila ju drvima i na ploči ispekla lepinjice od krumpirovog tijesta koje je zamijesila na licu mjesta. Događaju su se pridružili hrvatski veleposlanik Mladen Andrlić i njegova tajnica Melinda Adam.
U Sloveniji se natjecanje Cupid's Spoon Europe održalo ispred Zavoda Sv. Stanislav u Ljubljani. Većina natjecatelja pokazali su spremnost za pomoćne poslove u ugostiteljstvu samo im je potrebno pružiti priliku. Vjerujemo da će njihova vidljivost kroz ovo natjecanje osvijestiti poslodavce. Svi su se istakli po nečemu, ali Nino Kaštrun iz “Društva Down sindrom Slovenija” istakao se izrazito zahtjevnim odabirom jela (orzoto sa grillanim filetima skuše) te besprijekornom pripremom filea kojeg je sam otkoštio i ispekao na grilu. Njegov servis jela bio je na nivou vrhunskog restorana.
Sljedeća destinacija, 7 od 27 je Austrija.
Prijave za natjecatelje
Prijaviti se mogu sve punoljetne osobe ili maloljetne uz pratnju jedne odrasle osobe, s bilo kojom vrstom invaliditeta u kategorijama kuhanja ili miksanja koktela ili finog napitka. Sve namirnice se mogu pripremiti kod kuće i ponijeti sa sobom, dovršiti na licu mjesta, tj.u Cupid`s Spoon kamionu unutar 10 minuta i predstaviti žiriju. Isto tako, kandidati mogu doći i samo na radionicu, za koju ne trebaju napraviti nikakvu pripremu kod kuće i ne trebaju imati nikakvo predznanje.
Poziv za donacije – veliki troškovi projekta
U procesu učenja i rada s ljudima s invaliditetom profesor Habel vidi obostrano bogaćenje: „Oni nas uče da budemo ponizni, a mi njima pomažemo da shvate kako vrijede više i tako izgrade svoje samopouzdanje. Stvoreni smo da pomažemo jedni drugima. Ako ovim projektom potaknemo zapošljavanje barem dvije osobe s invaliditetom iz svake zemlje, učinili smo veliki pomak za društvo jednakosti“ – pojašnjava Vedran.
Troškovi ovog natjecanja su veliki, pa udruga UNUO poziva javnost i građane da putem platforme Go Get Funding doniraju kako bi se osigurala uspješna realizacija ovog važnog projekta. Osim građana pozivaju se i tvrtke i kompanije da donacijom podrže ovo važno natjecanje i pridruže se udruzi UNUO u promicanju zapošljavanja osoba s invaliditetom u gastro sektoru.
Digli hipoteku na kuću da bi kupili gastro kamion
Vedran i Silvija digli su hipoteku na svoju nekretninu, zakupili gastro kamion prilagođen osobama s invaliditetom i uputili se na putovanje života.
„Sredstva su potrebna za gastro kamin u kojem se održavaju natjecanja u svih 27 zemalja, putne troškove, troškove smještaja i organizacije natjecanja u svakoj državi, kao i putne troškove za natjecatelje koji će u rujnu sudjelovati na polufinalu u finalu u Zagrebu. U ukupan trošak ulaze i troškovi logističko-organizacijskog tima, te trošak puta u Rim za sve finaliste – osobe s invaliditetom i njihove pratnje“ – pojašnjava Silvija izazove s kojima se susreću, no to ih ne odmiče od ideje da svaki čovjek može sudjelovati i pridonijeti društvu, na neki svoj način. Uz tako dobru volju i cilj koji ruši sve barijere zahvaljuju se na pomoći dobrih ljudi koji su im do sada pomogli da natjecanja u njihovim zemljama učine uspješnima i mogućima te svim dosadašnjim i budućim donatorima.
Pokretače motivira želja da kod ljudi s vidljivim deficijentima izvuku maksimum i pokažu da mogu više ako im se pruži odgovarajuća podrška. Cilj je postići društvo jednakosti i jednakih šansi, a suradnja s crkvenim strukturama, vladinim organizacijama i europskim fondovima je pritom nužna. U projekt su se do danas donacijama uključili Hrvatski Caritas, Erste banka, Podravka i PBZ Grupa.
https://www.cupids-spoon.eu/
https://www.facebook.com/CupidsSpoon
https://www.instagram.com/cupids_spoon_europe/
https://www.youtube.com/@cupidsspoon-europe