Očekivano, ni Marinko nije razočarao u 'Večeri za 5'! Umirovljenik i kolekcionar ugostio je Renatu, Nataliju, Mariju i Marka u Glavici u Sinju i, kao i ostatak ekipe prije njega, osvojio maksimalni broj bodova!
Domaćin je pripremu večere započeo 'Junačkim predjelom'.
- Najkaloričnije, najkvalitetnije i masno jelo jer se kod nas predjelo služilo da bi ljudi konzumirajući to jelo dobili snagu prije nego su išli na rad u polje, zato sam ga i nazvao junačko - pojasnio je Marinko.
Uz kruh ispod peke koji je domaćin sam zamijesio i ispekao za predjelo je pripremio pečenicu, sudžuk, kravlji sir star dva mjeseca i sir iz mišine, to jest, sir koji je stajao u janjećoj koži šest mjeseci.
Slijedila je priprema 'Hajdučke večere', za koju je Natalija ispravno zaključila da će biti teletina ispod peke. Uz teleće koljenice, domaćin je pod peku kao prilog dodao krumpir punjen mljevenim mesom.
Desert je nazvao 'Treća utrka'. Sa svojom kćeri Marijetom unaprijed je pripremio starinsku tortu od prhkog tijesta s limunovom i narančinom koricom, vanilijom i bademom. Uz to, Marinko je pripremio i kolač od biskvita.
Marinko od svoje večere očekuje odlično druženje, a pobjeda mu nije važna.
- Mogu samo reći da smo svi pobjednici, predivna je atmosfera, ekipa je top, stvarno smo se stopili i dišemo kao jedan - komentirala je Marija.
Ekipa je u kombiju komentirala Marinkovu bogatu kolekciju umjetnina, a Marko, koji od prije zna Marinka rekao je:
- Ima više predmeta nego dokazani muzeji, on je strastveno to skupljao cijeli život. Tu leži četrdesetogodišnji rad.
Gosti su uzbuđenom domaćinu stigli pjevajući, a Marija je i njemu pripremila spačku i donijela nekoliko pretjerano umotanih darova, kao i jednu napola omotanu metlu.
- Najsretniji sam bio kad su došli jer sam vidio na njihovim licima ozarenost, osmijeh i želju da se ispričamo, sastanemo i družimo - zadovoljan je bio domaćin, koji je gostima ponudio domaće aperitive – orahovac, višnjevac i šljivovicu.
- Predjelo je bilo servirano jednostavno, na domaći način, vrlo bogato i široke ruke - komentirala je Natalija 'Junačko predjelo', koje je oduševilo goste, a posebno im se svidio sir iz mišine.
Slijedilo je obilno posluženo glavno jelo, za koje su gosti komentirali da je savršeno pečeno, a Renatu i Mariju posebno je impresionirao krumpir punjen mljevenim mesom.
Sinjska ekipa ništa manje zadovoljna nije bila ni desertom:
- Stvarno me oduševio njegov dodatni kolač uz tortu i čak sam ga više pojela nego torte.
Marinko je nakon večere svojim gostima podijelio suvenire i boce pića, a zatim im je zapjevala Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja.
- Marinko je danas bio još zabavniji i vidjelo se da mu je drago da je on to sve pripremio za nas - zadovoljno su komentirali gosti prije nego su, svi redom, Marinku za večeru dali desetke.