To je to što me zanima!

Kolumbijski umjetnik Fernando Botero pokopan je u Toskani

Botero je izradio 300 kipova i 3.000 slika, a njegova djela postižu na dražbi cijene i do 4,3 milijuna dolara.
Vidi originalni članak

Fernando Botero, jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća, pokopan je u subotu u gradu u talijanskoj pokrajini Toskani u kojem je godinama živio i radio sa svojom suprugom, grčkom umjetnicom Sophiom Vari, a koja je umrla u svibnju.

NEVJEROJATNA SPOSOBNOST Upoznajte čovjeka koji radi najmanje skulpture na svijetu, jednu je slučajno udahnuo

Kolumbijski majstor koji se proslavio svojim voluminoznim skulpturama i slikama, umro je 15. rujna u dobi od 91 godine u Monaku od posljedice upale pluća, a njegovi posmrtni ostaci najprije su bili prevezeni u Kolumbiju kako bi mu sugrađani mogli odati počast u prijestolnici Bogoti te u rodnome gradu Medellinu.

Gradić Pietrasanta, blizu mora i 32 kilometara udaljen od Pise, prozvan je "Mala Atena" zbog koncentracije kamenoloma mramora, ljevaonica i kipara koji ondje djeluju i Botero ga je vjerojatno zato odabrao za svoje prebivalište.

Upravo su u Pietrasanti neke od Boterovih poznatih slika kao što su "Vrata raja" i "Vrata pakla".

- Dali smo mu titulu počasnog građanina u znak zahvalnosti koju je i zaslužio - rekao je gradonačelnik Alberto Giovannnetti prije pokopa na dijelu groblja za istaknute građane. 

Botero je izradio 300 kipova i 3.000 slika, a njegova djela postižu na dražbi cijene i do 4,3 milijuna dolara. 

Fernando Botero bio je i veliki mecena te se njegove donacije procjenjuju na više od 200 milijuna dolara. Nastojeći da njegova djela budu dostupna širokoj publici, poklonio je brojne radove muzejima u Medellinu i Bogoti te desetke slika iz svoje privatne kolekcije među kojima su radovi Picassa, Moneta, Renoira, Miroa.

Djela su mu izložena i i na otvorenom u brojnim gradovima, pa tako i u Pietrasanti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare