Svi koji su probali hrvatsku hranu uživaju u njoj. Kad pozovem prijatelje na večeru, uvijek im skuham nešto domaće, kaže Osječanka. Kristina Kuzmič Crocco (33), osim što na televiziji Oprah Winfrey Network ima kulinarski show “Ambush Cook”, piše i blog na kojem Amerikancima daje savjete kako pripremiti tradicionalna hrvatska jela. Najprije ih je oduševila s gibanicom, ali su najviše, ističe Hrvatica, “odvalili” na dalmatinsku pašticadu.
- Hrvatska ima bogatu kulinarski tradiciju. Iako sam vješta i u spravljanju specijaliteta brojnih nacionalnih kuhinja, jela iz moje domovine zauvijek će mi ostati najdraža - kaže Kristina.
Njezini prijatelji Amerikanci slažu se s njom pa se, kad joj dođu u goste, najviše razvesele hrvatskim specijalitetima poput zagorskih štrukli ili ušećerenih jabuka. No rado će pojesti i jela koja su nama došla od susjeda.
- Uživaju kad im spremim sarmu, ćevape ili burek. Naravno, prije kuhanja sama odaberem meso i sameljem ga - objašnjava Kristina. Dodaje da je tako ukusnije i zdravije jer nema konzervansa poput američke hrane.
- Ovdje mi najviše nedostaju proizvodi koje većina Hrvata uzima zdravo za gotovo poput ajvara, kajmaka ili kiselog vrhnja - zaključila je Kuzmič.