Na hrvatskoj obali Anthony Bourdaine (55) proveo je osam dana, a vodič mu je bio hrvatski Masterchef Mate Janković (33), kojega je Amerikanac našao na Facebooku.
- Bio sam šokiran kako je to jednostavno! Čovjek bi pomislio da su u igri pusti agenti, mailovi, dogovori... Ovo je bilo: ‘Jesi li zainteresiran? Jesam. Super!’ - rekao nam je Mate.
Hrvatske delicije bit će predstavljene u ožujku u Bourdaineovoj putopisnoj gastro emisiji 'Bez rezervacija'. Ona se prikazuje na kanalu Discovery diljem svijeta, a gleda je više od 120 milijuna ljudi.Boravak u Hrvatskoj slavni je kuhar započeo u Rovinju, a bio je i na Pagu te u Skradinu. Anthony je sve dokumentirao na društvenim mrežama. Najviše ga je oduševio skradinski rižoto koji je potpisao kao 'tradicionalno jelo koje pripremaju samo muškarci'. Prvi obrok koji je fotografirao za pola milijuna sljedbenika na Twitteru i više od milijun na Facebooku bila je buzara od dagnji. Bio je i s ribarima na koči, tražio tartufe u Istri, lovio fazane te plivao s tunama. Oduševio se našom hranom.
- Hrvatska će za deset godina biti svjetski gastrohit - izjavio je svjetski poznati kuhar.
Janković kaže da mu je drago što je Anthony poslušao njegove savjete i da je zadovoljan.
- Vodio sam ga na rustikalna i ruralna mjesta. Bili smo kod mojih prijatelja za koje znam da će odraditi posao kako spada - priča Mate.
Na putovanjima Anthony provede oko 220 dana u godini zbog čega, kaže, pati njegova supruga Ottavia Busia i kći Ariana (4).
- Moja kći ima više besplatnih milja od odraslih jer putuje svijetom samo da bi me vidjela. To mi nekad teško pada - rekao je Anthony.
Napisao je knjigu 'Dosje kuhinja', koju je Sunday Times ocijenio napetijom od knjiga Stephena Kinga. Kao šef kuhinje radio je i 17 sati na dan te postao ovisan o heroinu.
- Prestao sam se drogirati jer mi se nije sviđalo što sam vidio. Nije mi bilo teško - rekao je Anthony.
Knjiga je puna psovki, opisa seksističkih ispada i ozljeda u kuhinji.
- Nisam mislio da će moja knjiga zanimati ikoga izvan New Yorka, a kamoli nekoga u Hrvatskoj - rekao je Amerikanac.
Od šefa kuhinje do najoštrijeg kritičara hrane
Već godinama putuje svijetom u potrazi za najfinijom hranom. Isprobavao je domaće specijalitete i najfinija vina. Dok je bio mlad radio je kao šef kuhinje u New Yorku. Sve što radi voli podijeliti s fanovima. Svaki korak evidentira fotografijama koje objavi na Twitteru i Facebooku.