To je to što me zanima!

Evo tko je ukrao crvene cipelice iz 'Čarobnjaka iz Oza': Optužili ga nakon dugih 18 godina...

Slavne cipelice ukradene su u kolovozu 2005., a FBI ih je pronašao tek 2018.
Vidi originalni članak

Velika porota u utorak optužila je Terryja Martina za krađu čarobnih cipelica koje je nosila Judy Garland u filmu 'Čarobnjak iz Oza'

POGLEDAJTE VIDEO:

Objavili su to savezni tužitelji u Sjevernoj Dakoti u srijedu. U optužnici nisu otkrili nikakve daljnje informacije o Martinu. Ipak, Minneapolis Star-Tribune izvijestio je kako Martin ima 76 godina i živi 30 kilometara južno od muzeja Judy Garland u gradu Grand Rapidsu. 

Janie Heitz, izvršna direktorica muzeja, rekla je za Associated Press kako je iznenađena što osumnjičeni živi u blizini te da ga nitko od zaposlenika u muzeju ne poznaje.

'ČAROBNJAK IZ OZA' Sad je kultni filmski klasik, a isprva ga nitko nije htio gledati

Slavne cipelice ukradene su u kolovozu 2005. Terry Martin ušao je kroz prozor muzeja, razbio je malenu staklenu kutiju u kojoj su bile izložene i odnio ih.

Za povrat magičnih cipelica ponudili su nagradu od milijun dolara. Njihova je sudbina ostala misterij sve dok FBI 2018. nije objavio kako ih je pronašao u dobrom stanju nakon duge istrage.

U romanu L.Franka Bauma po kojemu su snimili film, čarobne cipele bile su srebrne. No za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efektne. 

Prihvatili su drugi par s jednom izmjenom. Perle na vrhu cipela zbog težine su zamijenili šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Nema točne informacije o tomu koliko su na kraju Dorothynih cipelica izradili, no navodno je riječ o šest ili sedam pari.

Do danas su 'preživjela' najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u 'Čarobnjaku iz Oza'. Jedan od njih je izložen u Muzeju američke povijesti u Washingtonu, koji je 2016. godine prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare