Prva sezona prve hrvatske inačice britanskog natjecateljsko-kulinarskog reality showa 'MasterChef' bila je udarna, popularnija i od 'Big Brothera' i 'Farme' te drugih sadržaja koji se prikazivao u to vrijeme. Za sudjelovanje se prijavilo 1500 kandidata. Njih sto dobilo je 2011. godine priliku na audicijama pokazati svoj talent za kuhanje. Bilo ih je i mladih i starih, a kandidati su bili različitih zanimanja.
Prvog hrvatskog MasterChefa proglasili su nakon 13 tjedana prikazivanja showa, a o tome je odlučio stručni žiri koji su činili majstori kuhinje Tomislav Gretić i Mate Janković te publicist Radovan Marčić.
- Na audiciji za žiri bilo nas je desetak, a izabrali su one za koje su smatrali da će donijeti najveću korist. O tom kastingu ovisi uspješnost cijele emisije - govori nam Mate, kojem je 'MasterChef' promijenio život.
- Posljedice toga osjećam i danas. Budimo realni, jedanput kad izgubite anonimnost, nikad je ne dobijete natrag - ističe i dodaje:
- Otvorile su mi se mnoge poslovne prilike, promijenio sam krug ljudi, grad, sve nabolje.
Danas je Mate vlasnik popularnog zagrebačkog restorana, a prvi pobjednik 'MasterChefa', Šime Sušić, nakon showa se povukao s gastronomske scene. Nakon pobjede izjavio je da se osjeća kao amater među ostalim kandidatima.
Osvojio je vrtoglavih 200.000 kuna. Iako su mnogi zbog njegova talenta očekivali da će se zaposliti u nekom poznatom restoranu, Zagrepčanin je otišao u srednju školu predavati geografiju.
Nakon showa otišao u Aziju
Sudbina se drukčije posložila za drugog pobjednika ovoga kulinarskog showa, Nikolu Lesara. Tada 22-godišnji Čakovčanin publiku je osvojio jednostavnošću i srdačnošću u drugoj sezoni 'MasterChefa', a kulinarska umješnost omogućila mu je da se pridruži na godinu dana Dinu Galvagnu u njegovu tad tek otvorenom restoranu Peta četvrtina.
Nikola je nakon toga odlučio provesti 200 dana putujući Azijom, gdje je obišao Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu i Indiju. Na kraju se vratio u Tajland i upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok. Nakon završetka akademije zaposlio se u poznatom tajlandskom restoranu u Bangkoku, The Never Ending Summer.
Nakon toga je u Tajlandu otvorio restoran Rustic Eatery&Bar. No 'MasterChef' mu nije bio posljednje televizijsko iskustvo. U Tajlandu se Nikola natjecao u još jednoj kulinarskoj emisiji, naziva 'Iron Chef Thailand', a u show je došao na poziv jednog od glavnih sudaca 'MasterChefa Thailand', nakon što je čuo pohvale za njegov restoran Rustic Eatery&Bar u Phuketu. U međuvremenu je taj restoran zatvorio zbog pandemije korona virusa.
- Jedan od onih koji su morali zatvoriti restoran sam i ja. Ovo mi je došlo možda u najgoremu mogućem trenutku jer sam baš u fazi otvorenja novog projekta u Kata Beachu. Mojih 12 zaposlenika trenutačno je poslano kući, a zbog izolacije otoka od ostatka Tajlanda ne mogu čak ni putovati kući u svoje provincije - opisivao je prije tri godine Nikola.
Kad su se jedna vratila zatvorila, tako su mu se druga otvorila, pa je tako Nikoli zaživjela ideja o novom restoranu, Issara, koji i dalje uspješno radi. Svakog dana ondje sprema razne delicije, a često se jelima zna pohvaliti i na društvenim mrežama. S Nikolom u restoranu radi i njegov brat Filip.
Da, svijet voli pobjednike, kako pjeva Indira, ali čak i ako gubiš, dobivaš, kaže dobra stara narodna mudrost. Iako je prošle godine bio veliki favorit u 'MasterChefu', Riječanin Leo Jurešić ispao je uoči finala, no upravo je zahvaljujući showu shvatio da se potpuno želi posvetiti kuhanju.
- U posljednje vrijeme radim puno na eventima, tako da mi je to glavna preokupacija uz sve ostalo. Planiram otići van na staž, koji bih trebao izrealizirati nakon nove godine. Želja mi je, naravno, jednog dana otvoriti svoj lokal - rekao nam je Leo.
Najuzbudljivije mu je kreiranje novih jela i trenuci u kojima gost prvi put kuša njegovo jelo.
Srušio predrasude
- Pozitivna reakcija kod ljudi je ono što me uveseljava i motivira za daljnji razvoj i napredak u tom poslu - izjavio nam je Riječanin, koji je u showu priznao da je dijabetičar.
- Mislim da sam spremanjem slastica u 'MasterChefu' srušio predrasude kako dijabetičari ne mogu raditi slatko - rekao nam je netom nakon što je ispao iz showa prošle godine.
Kuhanje je 'otkrio' kao dječak, a u trećem razredu osnovne škole dijagnosticirali su mu dijabetes tipa 1.
- Bio sam vrlo žedan, mršavio sam i preznojavao sam se. Treba izbjegavati stres, pa moji roditelji nisu bili sretni kad sam im rekao da idem u 'MasterChef', ali sam uspio svladati emocije, samo sam se rasplakao na kraju - rekao je Leo, koji je nedavno radio i slatki stol za Severinu.
- Mogu reći da mi je to svakako jedno od uzbudljivijih kuhanja koja sam odradio. Bila mi je velika odgovornost, ali mogu reći da sam ostao pozitivno šokiran time koliko je Seve jednostavna i pozitivna. Mislim da su joj se slastice u obliku voća svidjele, a mogu reći da je to za mene bio jedan od ljepših trenutaka na početku moje karijere - opisao je.
Kuhao je za još neke zvijezde, ali to će, kaže skromno, zadržati za sebe.
- U svakom slučaju, sad upravo radim na najvećem eventu dosad, na kojem će biti mnogi uspješni i poslovni ljudi, tako da se izuzetno veselim tom izazovu - priznaje nam. Kulinarske showove pratio je i prije, a upravo se zbog prvih sezona 'MasterChefa' još više zaljubio u kuhanje. Prema njegovu mišljenju, oni su se tijekom godina mijenjali zbog raznih trendova.
Uskoro otvara svoj lokal
- Iako je to možda sporije nego što je to izvan Hrvatske - priznaje, a svima onima koji se žele prijaviti u jedan ovakav show savjetuje:
- Ako netko voli kuhati i ima afiniteta prema tome, savjetujem da se svakako prijavi. Nema što izgubiti, a siguran sam da će se tako otvoriti neke nove prilike.
I Maja Šabić, pobjednica prošlogodišnjeg 'MasterChefa', ide u slatkom smjeru...
- I nakon godinu dana točno se mogu sjetiti tog trenutka, znači totalna nevjerica. Ali ipak nevjerojatan osjećaj, neusporediv s bilo čime. Odličan osjećaj, izmiješani sreća, ponos, olakšanje, umor... - rekla nam je Maja, rodom iz Pule.
Kao i mnogi nakon 'MasterChefa', Maja je nastavila baviti se gastronomijom. I ona će uskoro otvoriti vlastiti lokal.
- U procesu sam otvaranja slastičarnice. To je moja velika želja, ali opet želim na neki način ostati i u 'slanom', a ne samo posvetiti se slasticama - rekla nam je pobjednica.
Trijumf u 'MasterChefu' samo joj je potvrdio smjer u kojem želi ići. Priznaje da su joj sudjelovanje i pobjeda promijenili život.
- Pa cijelo iskustvo u tom gastroshowu samo po sebi neusporedivo je s bilo čime. Izdvojila bih zadnja četiri izazova, kad se ljestvica drastično podignula, i tu ustvari vidiš i spoznaš svoje mogućnosti. I, naravno, kuhanje u finalu, kad znaš da ustvari s tim kuhanjem zatvaraš cijeli krug - kaže Maja pa dodaje:
- Najviše mi je u pamćenju ostalo jelo koje sam kuhala na audiciji. To je bio rižoto od cikle, s kozjim sirom i domaćom istarskom kobasicom.
I dalje rado prati kulinarske emisije.
- 'MasterChef' sam pratila od prve sezone. Vrlo su mi zanimljive emisije o kuhanju, smatram da se može jako puno naučiti iz njih, dobiti nove ideje, unaprijediti vlastite - kaže ona.
Ipak, misli da su se i one promijenile od onih ranijih sezona.
- Gastronomija je na neki način postala trend. Samim time i kriteriji se povećavaju. Nekad ostaneš iznenađen kad vidiš kakav tanjur jedan kuhar amater može izbaciti. Uglavnom podržavam u svakom smislu, ipak je Hrvatska turistička zemlja i to je velika prilika za sve one koji žele baviti se gastronomijom na bilo koji način - govori Maja.
Omiljeni tv format
Kako je 'MasterChef' Nove TV iz sezone u sezonu nizao uspjehe, postalo je jasno da hrvatska publika voli kulinarske emisije. Na RTL-u se 2014. prvi put emitirao kulinarski show 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', koji su vodili najprije Antonija Blaće, pa Doris Pinčić i Domagoj Jakopović, a posljednju Marijana Batinić.
U žiriju su se po sezonama izmjenjivali Tomislav Špiček, Ivan Pažanin, Željka Klemenčić, Žakline Troskot, Mateja Domitrović Sabo, Mate Janković.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TARIK I BUKI':