Na Braču, u malom nautičkom mjestu Milna, u uvali Vlaška, poznatoj po tome što je tamo snimana legendarna serija ‘Malo misto’, David Skoko i njegov kolega Ivan Zidar, u četvrtoj epizodi 'Jezikove juhe' došli su pomoći restoranu 'Omo', odnosno njihovim vlasnicima Lukši Sfarčiću i Marini Furlan.
Novootvorenom restoranu, koji radi sa mediteranskom hranom i svježe ulovljenom ribom, ne nedostaje gostiju, no loša organizacija kuhinje, manjak koncentracije i niski kriteriji te nemaštoviti meni, ono je što je Skoku natjeralo da umiješa svoje prste i pomogne Lukši i Marini.
Već pri samom dolasku u restoran, nakon što su David i Ivan naručili pet sljedova hrane, došlo je do problema. Gladni, čekali su na hranu više od sat vremena, dok Skoko nije odlučio zaviriti u kuhinju i vidjeti u čemu je problem. Tamo je imao što vidjeti – kuharica Nina, sjedila je ispred kuhinje i pušila.
- Ja sam gladan, a ti čikaš! Ne kužim, je li uobičajeno da sat i deset minuta gosti čekaju na jelo - iznervirao se Skoko, a ostao je u šoku kada je shvatio da jela koja je naručio, kao što su rižoto od vlasulja i frigani gavuni, mogu biti gotovi u 15 minuta, jer mu je kuharica otkrila da je riža odavno skuhana.
- Radiš gotovu hranu i time se hvališ? To je sramota - rekao je Skoko. Kuharica Nina nije imala riječi kojima bi se obranila pa je objasnila da je imala tremu.
Nakon prvog šoka, s vlasnicom Marinom, inače, psihologinjom po struci, David je dogovorio sastanak s osobljem i vlasnicima. Vrhunski kuhar nije štedio nikoga pa je tako i vlasnici ali i vlasniku rekao svoje utiske.
- Lukša, ne možeš čistiti ribu na rivi koja se nalazi pokraj marine, to možeš raditi za sebe, ali ne za goste. Marina, moraš naučiti personal da visoki kriteriji vode do bolje kvalitete i onda je sve jednostavnije - objasnio je Skoko, no Marina se na to uvrijedila, jer nije to shvatila kao konstruktivnu, već, kako je rekla 'destruktivnu' kritiku.
- Zasmetao mi je način na koji je to rekao, ipak sam ja psiholog - objasnila je Marina, no brzo je s Davidom našla zajednički jezik, objasnivši mu da želi da joj pomogne oko osmišljavanja novih recepata, koje ostali restorani nemaju u ponudi. Kako bi im što bolje dočarao što se sve može napraviti sa kvalitetnim namirnicama, Skoko je odlučio kuharicu Ninu odvesti na imanje OPG Jakšić gdje se vlasnici bave proizvodnjom domaćeg maslinovog ulja. Objasnio joj je koliko je bitno da je sva hrana koju priprema svježa i prirodna, te naravno, kvalitetna.
- Do kvalitetne kuhinje se ne dolazi u dva dana. Svaki kuhar koji želi uspjeti u poslu koncentrira se na kvalitetu hrane, a trebao bi utjecati i na njezinu nabavu - objasnio joj je Skoko, te poslije isto to objasnio i vlasnici ne bi li Nini dala više slobode u kuhinji.
Također, s vlasnikom Lukšom otišao je u ribolov ne bi li njemu pokazao što se sve može napraviti od dobre, svježe ulovljene ribe. Nakon uspješnog ribolova, vratili su se sretni u restoran te na kraju došli do zaključka, da se sve može 'kad se male ruke slože'. Za to vrijeme vlasnica restorana Marina, i Ivan Zidar, odlučili su na neobičan način promovirati restoran, pa je Ivan došao na ideju da nove menije, stave u staklene boce te da takve 'boce s porukom' završe na neuobičajenim mjestima ne bi li privukli još gostiju. Marina se ta ideja jako svidjela, a dok je dijelila letke po mjestu, završila je i mokra do kože. Naime, poskliznula se i pala u more.
Ipak, bez obzira na neugodan slučaj, s osmijehom se vratila u restoran i zajedno sa suprugom Lukšom te kuharicom i konobarom odlučila prihvatiti nove Skokine ideje, poput čokolade s maslinovim uljem, karpačom od palamide, kremice od češnjaka s maslinovim uljem i inćunima, ikrom od cipla s tjesteninom te mnoge druge.
David je uživao na svom 'terenu', a vlasnici su sa smiješkom otpratili Davida i Ivana.