Već sam angažirao majstore i uložit ćemo tridesetak tisuća kuna u preuređenje kuhinje. Rekao nam je to ravnatelj ugostiteljsko-turističke škole Mladen Smodlaka. U zadnjoj epizodi “Jezikove juhe” kuhari David Skoko (38) i Ivan Zidar (36) bili su u restoranu “Frankopan” u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici gdje budući kuhari uče posao. Skoko je bio očajan uvjetima u kojima učenici moraju kuhati.
- Meni se plače - zavapio je nakon kratke inspekcije kuhinjskog inventara. Po kuhinjskom podu teče voda po kojoj hodaju kuhari, zdjele i oprema stari su više od 40 godina, a higijenski uvjeti ne postoje.
- Poljska kuhinja u somalskom logoru vjerojatno ima bolje uvjete - očajno je komentirao Skoko koji je bio ljutit i na odgovorne institucije koje nisu našle novac te preuredile restoran.
- Obavijestit ću sve da moraju reagirati jer inače njihovo školovanje pada u vodu. Kad bih rekao pred kamerama sve što mislim o institucijama, to bi samo štetilo vama - rekao je učiteljima. Njih je pohvalio jer uspijevaju školovati đake u nemogućim uvjetima.
- Vama bih pak dignuo spomenik - pohvalio je osoblje restorana. Ravnatelju škole potužio se da u kuhinji učenici nemaju dovoljno namirnica za kuhanje. Začine je pronašao u pretincu s prvom pomoći.
- Nije ni čudo da sam se nagledao toliko gluposti u hrvatskim restoranima kad nam se kuhari školuju u ovakvim uvjetima. Sve ovo je tužno, jadno i ispod svih kriterija. Ovo je očaj - kaže Skoko. Nakon emisije Smodlaka je rekao da u Novom Zagrebu postoji novi školski restoran.
- Ova je zgrada stara više od sto godina i nemamo novca da restoran preuredimo. Emisija nam je pomogla jer smo kupili novo inoks posuđe - kaže nam ravnatelj. Od Ministarstva prosvjete i Gradskog ureda za obrazovanje i sport u četvrtak nismo dobili odgovor zašto se budući kuhari školuju u tako katastrofalnim uvjetima.