To je to što me zanima!

D. Skoko o uvjetima u kuhinji: Ova me škola bacila u očaj...

Kuharica koja u restoranu Frankopan radi od 1971. rekla je da je jedino što se u 40 godina promijenilo bile dizne na plinskom štednjaku. U opremu nije uloženo ni kune
Vidi originalni članak

Već sam angažirao majstore i uložit ćemo tridesetak tisuća kuna u preuređenje kuhinje. Rekao nam je to ravnatelj ugostiteljsko-turističke škole Mladen Smodlaka. U zadnjoj epizodi “Jezikove juhe” kuhari David Skoko (38) i Ivan Zidar (36) bili su u restoranu “Frankopan” u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici gdje budući kuhari uče posao. Skoko je bio očajan uvjetima u kojima učenici moraju kuhati.

- Meni se plače - zavapio je nakon kratke inspekcije kuhinjskog inventara. Po kuhinjskom podu teče voda po kojoj hodaju kuhari, zdjele i oprema stari su više od 40 godina, a higijenski uvjeti ne postoje.

- Poljska kuhinja u somalskom logoru vjerojatno ima bolje uvjete - očajno je komentirao Skoko koji je bio ljutit i na odgovorne institucije koje nisu našle novac te preuredile restoran.

- Obavijestit ću sve da moraju reagirati jer inače njihovo školovanje pada u vodu. Kad bih rekao pred kamerama sve što mislim o institucijama, to bi samo štetilo vama - rekao je učiteljima. Njih je pohvalio jer uspijevaju školovati đake u nemogućim uvjetima.

- Vama bih pak dignuo spomenik - pohvalio je osoblje restorana. Ravnatelju škole potužio se da u kuhinji učenici nemaju dovoljno namirnica za kuhanje. Začine je pronašao u pretincu s prvom pomoći.

- Nije ni čudo da sam se nagledao toliko gluposti u hrvatskim restoranima kad nam se kuhari školuju u ovakvim uvjetima. Sve ovo je tužno, jadno i ispod svih kriterija. Ovo je očaj - kaže Skoko. Nakon emisije Smodlaka je rekao da u Novom Zagrebu postoji novi školski restoran.

- Ova je zgrada stara više od sto godina i nemamo novca da restoran preuredimo. Emisija nam je pomogla jer smo kupili novo inoks posuđe - kaže nam ravnatelj. Od Ministarstva prosvjete i Gradskog ureda za obrazovanje i sport u četvrtak nismo dobili odgovor zašto se budući kuhari školuju u tako katastrofalnim uvjetima.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • ivi004 16.11.2014.

    Teško je ovo ne komentirati, pogotovo ako ste to vidjeli i prije. Ono što želim posebno istaknuti je da su gospoda urednici imali dosta materijala za objaviti u svezi ove teme, ali dok je dragi nam vođa bio prisutan nije se smjelo. Sada se svi čude i nitko ne postavlja pitanje tko je bio na čelu te Ustanove posljednjih deset godina i da li je bilo nekih signala da se tamo nešto događa što u najmanju ruku nije uobičajeno ili da netko vidi koliki je budžet škole i gdje su ti novci završili.... Ravnatelju čestitam na ovom iskoraku i iskreno se nadam da je ovo početak jedne nove škole. Sve Vas koji čitate ovaj komentar molim da pomognete, koliko je u Vašim mogućnostima u ime budućih učenika da ovo Učilište bude prestižna institucija, jer za to postoje resursi. Posebno apeliram na bivše učenike koji da se uključe u iznalaženju rješenja jer s vremenskom distancom mogu dati najbolju dijagnozu a onda će se naći i rješenje. Institucije ne bih komentirao.....

  • Mario Rob 16.11.2014.

    odsad ce skoki bit zabranjen dolazak i snimanja u kuhinjama javnih ustanovama

  • ŽeljkoKranjčević 16.11.2014.

    Kad vidiš ove uvjete piutaš se:Gdje je ministarstvo zdravstva i školstva da do dozvoli.Zar škole nemaju domare koji bi trebali odrćžavati:Prostorije a čistacice higijenu.Tko kontrolira:Ljude koji vode školu?Kako je moguće da se tavkve stvari po školama dopuštaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare