To je to što me zanima!

Anthony Bourdain svoj je posjet Hrvatskoj opisao u knjizi: 'Ništa nije htio besplatno, nije fejkao'

Bio je iskreno oduševljen, tu nije bilo ‘fejka’. Vidjelo se da je izrauban. Možda ga je posao dokrajčio, kaže Boris Šuljić
Vidi originalni članak

Ovo mjesto, hotel Boškinac, ušuškan na brežuljku koji gleda na sve ovo, pa, to je nevjerojatno, ludo mjesto s jedni od najboljih restorana u zemlji.

Dojmovi su tao Anthonyja Bourdaina nakon posjete Pagu. Svoj posjet hrvatskoj opisao je u knjizi "Put oko svijeta - sasvim drugačiji vodič", koja je nedavno izašla u izdanju Fokusa. Obalna patrola nazvao je poglavlje o hrvatskim mjestima koje je posjetio. Bourdain je preminuo 2018. godine.

PLASTOVO KRAJ SKRADINA Vinariju Filipa Bibića posjetio je Anthony Bourdain: 'Kleknuo je ispred moje mame zbog rižota'

- Bio je iskren i nepatvoren underground kuhar. Život ga nije mazio, a on nije glumatao, onakav čupav bio je pravi punker i buntovnik. Slavu nije isprovocirao, a mudrosti koje je prosipao dok smo se družili tu kod nas, bile su mudrosti iz njegova života, on je te stvari i proživio - govori nam Boris Šuljić.

Nitko nije znao za Bourdainov dolazak

Vlasnik Boškinca otkrio nam je kako je Bourdain došao gotovo u tajnosti, odnosno nitko od "službenih osoba", popu, recimo, nekog iz turističke zajednice, nije znao za njegov dolazak.

- Dogovorili smo da kuša naše paške gastro fundamentalne temelje. Bile su tu šparoge s jajima, one jesenske, s požarišta, pa suha hobotnica s jajima, janjeća toćada, hobotnica ispod peke, pa paleta paškog sira - prisjeća se Šuljić pa nastavlja:

SVIDIO MU SE I PAŠKI SIR Anthony Bourdain je 'pao' na fine tripice od paške janjetine

- Bio je iskreno oduševljen. Vidiš kad a te pohvale kurtoazno... I popilo se puno, ali bio je oduševljen mediteranskim okusima koji su izvirali iz svih namirnica, pa susretao se već s njima. I sjećam se kako je u jednom času rekao: 'Koji ku... se čeka s ovim, pa ovo je Italija na steroidima, okusi i mirisi vina i ulja.'

Šuljić smatra kako je to neponovljiva reklama za hrvatski turizam, da se to ne može platiti. A Bourdainu i ekipi morali su naplatiti.

- Nisu ništa htjeli besplatno, nismo ih mogli počastiti. Želio sam im darovati karton vina, ma nema šanse, ni to nisu htjeli primiti. Uzeli su vina, ali sve su platili.

PULSKI KUHAR Skoko: 'Uživao sam u 150 sati čiste boli dok su me tetovirali'

'Neponovljiv je lik'

Dodaje kako je bilo vidljivo kako je slavni kuhar i putopisac već dosta "izrauban". Snimio je "brdo" emisija, prošao svijet, puno putovanja, druženja...

- Možda ga je posao dokrajčio, imao je melankoličnost, misli filozofske i duboke, ali nije imao zaštitni mehanizam od svega. To ga vjerojatno dovelo do kraja. Neponovljiv lik za našu scenu. Ima velikih kuhara, revolucionarnih ideje, ali on je ipak bio jedinstven, neponovljiv.

Podsjetio ga je, priča na Šuljić, na njihovog seoskog mudraca, otprije Drugog svjetskog rata. Zvao se Ivan Palčić, bio je talentirani pjevač i slikar koji se otisnuo u svijet, u Pariz. No, manjak samopouzdanja i odlučnosti, vratilo ga je u selo, na Pag.

- To je bilo tada baš selo, pa je onda Ivan Palčić ovdje prosipao mudrosti, a jedna me veže uz Bourdaina. Rekao je taj naš seoski mudrac ‘Najprije te moraju diavli zet, da bi te Bog pomogal’. To se na svakoj Bourdainovoj bori, glasu, baritonu, vidjelo i čulo. Prošao kroz veliko trnje u životu. To nije bila poza, pozerstvo, to je život, čisti izričaj. Bio je nepatvoren, nije bio ‘fejk’ - rekao nam je Boris Šuljić. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • humphrey bogart 24.03.2024.

    Meni netreba neka bjelosvjetska faca da stavlja i klanja se rižotu, pored hrvatskih autohtonih jela, od kojih šefovi i infuenceri mogu svoje komentare objesiti mačku na rep😜

  • 24.03.2024.

    volila sam gledati njegova putovanja

  • 𝓝𝓲𝓷𝓪 𝓽𝓱𝓮 𝓫𝓪𝓭𝓪𝓼𝓼 24.03.2024.

    Dokr@jčila ga je Talijanka. Šteta što se nije oslobodio tih okova, a imao je sve uvjete za idealan život. Eh, što ti je ljudska psiha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare