Večeras su parovi u showu ‘Tri, dva, jedan - kuhaj!’ otputovali na dalmatinske otoke, a u 75 minuta morali su pripremiti dva jela - komišku pogaču i hvarsku gregadu s čak šest vrsta ribe.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Danas su pravi recepti. Danas ću biti strog. Očekivat ću od njih ono izvorno što se tiče tih jela, starinu te osjećaj Dalmacije i Mediterana - najavio je Ivan Pažanin.
- U životu nisam tako nešto probala - komentirala je mlada Petra, a i gotovo svi ostali natjecatelji priznali su da ove otočke tradicionalne specijalitete dosad nikad nisu pripremali. Najzadovoljniji je bio Ante, rodom iz Biograda na Moru.
Kuhanje je počelo, a parovi su optimistično krenuli u istraživanje recepata i podjelu poslova.
- Strategija je skuhati jestivo, očistiti ribu pravilno i da žiri bude zadovoljan - komentirale su prijateljice Sandra i
Ana.
Prvi problemi i nervoza počeli su se zamjećivati na radnoj jedinici tate i kćeri Horvat, ali i Danila i Ante, koji su imali problema s dizanjem tijesta za pogaču, a Ana i Sandra tražile su pomoć pri čišćenju ribe. Žiri je prošetao studijem kako bi vidio kakvo je stanje u tavama, loncima i pećnicama.
Tomislav Špiček je primijetio kako su Ana i Sandra dodale previše vode u gregadu, a svojim ribama nisu izvadile ni škrge prije kuhanja. Iako se Sandra pravdala, Špiček ju je opomenuo pa probao spasiti što se spasiti da.
- Treba izvaditi škrge ribi ako ide u bilo kakvu termičku obradu. Škrge daju gorčinu. Nažalost, prestrašno - rekao je.
- Špiček nas je prestrašio uzduž i poprijeko i mislim da smo se tu pogubile - komentirale su.
S druge strane, Željka je imala velike zamjerke na tijesto Hokyja i Petre koje je bilo pretanko, a svi članovi žirija upozorili su parove da moraju pripaziti i na vrijeme jer neke pogače još nisu bile u pećnici.
Stiglo je vrijeme za posluživanje, kušanje i ocjene. Svoju su komišku pogaču i hvarsku gregadu prve nosile Ana i Sandra. Špiček im je zamjerio nedovoljno očišćenu ribu u gregadi, a isto je primijetio i Pažanin.
- Došli smo do samog kraja i ne bismo trebali pričati o tome - dodao je chef, istaknuvši kako neće tolerirati izgovore o
poznavanju ili nepoznavanju ribe.
Željka je imala zamjerke za nadjev u pogači.
- Prevlažan je, razmočio vam je donje tijesto. Imate previše luka i nije se dovoljno dinstao. Nema dovoljno inćuna unutra - rekla je. Pažanin je okrenuo tek četvorku, Željka peticu, a Špiček dobru sedmicu – ukupno 16 bodova.
Juan i Ivana svoja su jela poslužili idući. Špiček i Željka odmah su primijetili predebelo tijesto na pogači, a u gregadi im je bilo premalo tekućine, a previše začina, koje je Juan ubacio na svoju ruku i nije slijedio recept.
- I jedno i drugo jelo je ukusno, interesantno samo za sebe. Ali niti je to komiška pogača, niti je to hvarska gregada - Pažanin je komentirao kako zadatak nije obavljen.Špiček je dao sedmicu, Pažanin četiri, a Željka šesticu – 17 bodova ukupno, a španjolsko-hrvatski par prihvatio je sve kritike s odobravanjem.
Na redu su bili Danilo te samouvjereni Ante, kojemu ovo nije bio prvi put da radi gregadu.
- Što se mene tiče, oba zadatka odrađena najbolje dosad - Željka ih je pohvalila, uz pokoju zamjerku, a složio se i Pažanin, kojemu je u pogači nedostajalo još malo inćuna, a u gregadi još malo tekućine. Špiček je, pak, zamjerio Anti loše očišćenu ribu. Željka i Špiček okrenuli su sedmicu, a Pažanin šesticu – 20 bodova ukupno.
Ocjenjivanje su zaključili Dalibor i Petra, koja je najavila kako je spremna boriti se do finala, a s pripremljenim je jelima bila zadovoljna. Špiček je pohvalio pogaču, dok mu je gregada bila premasna, iako ukusna, a ponovno je primijetio i ostatke ljusaka od ribe u jelu. Željki su oba jela bila jako ukusna, a s njom se složio i Pažanin.
- Jako sam zadovoljan kako ste to odradili! - rekao je. Špiček i Pažanin odlučili su se za sedmicu, a Željka je nagradila osmicom – 22 boda ukupno. Upravo su Horvati tim ocjenama završili na prvom mjestu na tablici, dok su na začelju Ana i Sandra sa 16
bodova.
- Za neke stvari moramo skidati ocjene. To ne znači da su jela loša, ali u ovoj fazi stvarno moramo početi
gledati na svaki detalj - zaključio je žiri.