Korijen joj je bio ogroman. Primijetila sam gljivu u grmu cvijeća pa sam prišla. Ubrala sam dva vrganja, rekla nam je Kata Ležaić (62), čitateljica 24sata koja je naišla na šumski specijalitet u šumi Dobrodol kraj Sesveta.
- Otišla sam u šetnju s prijateljicom. Na vaganju sam se iznenadila. Jedan je vrganj težio 1,13 kilograma a drugi 96 dekagrama. Manji sam dala sestri, a veći sam skuhala pa zdinstala s krumpirom. Dio je ostao i u škrinji - kaže Kata koja nije gljivarka, ali voli u šetnji kroz šumu usput nabrati vrganja. Te gljive rastu u Hrvatskoj u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama od svibnja do jeseni. Izuzetno su ukusne, a svojstva su im takva da ihje gotovo nemoguće zamijeniti s otrovnim gljivama. Jestivu gljivu koju lokalno stanovništvo zove plavnjača pronašla je u ispod šljive u drorištu u slavonskom selu Magica Mala Manda Bajt. Vrganjem od 1,56 kg nisu se osladili obitelj Matijević iz Dezevaca kraj Požege. Jozo Matijević ubrao je golemog vrganja ali su ga darovali susjedu jer ne vole gljive.
Alojz Ferdelja iz Bedekovčine obožava vrganje pa je dvije gljive, teške 1, 2 i 1.4 kg, spremio u škrinju. Probao je samo manji dio.
- Joj, pojel sam ih s jajima. Super su - rekao je Alojz.