S nutricionističkog stajališta, redovito konzumiranje ribe svakako je poželjna navika. Mediteranska prehrana je tako proglašena standardom pravilne prehrane, a službena znanost je polovicom prošloga stoljeća priznala povoljan utjecaj ove prehrane na naše zdravlje i dugovječnost. Očito je francuski gastronom Anthelme Brillat-Savarin, po pitanju mediteranske prehrane, bio ispred svog vremena. U svojem djelu „Fiziologija okusa“, nastalom 1876. napisao je: „Među ihtiofagima (osobama koje se hrane pretežito ribom) je opaženo mnogo primjera dugoživosti, bilo zato što ih slabo supstancijalna hrana, koja je i lagana, oslobađa od neugodnosti punokrvnosti, bilo zato što sokovi koje sadrži, koje je priroda stvorila da u najboljem slučaju proizvedu riblje kosti i hrskavice koji nikad dugo ne traju, običajna upotreba riba kod ljudi čini da se uspori očvršćivanje svih dijelova tijela, što inače čini nužan uzrok prirodne smrti“.
Konzumacija ribe dobar je ulog u dugovječnost, budući da ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama, a istraživanja provedena na životinjama višestruko su pokazala da blago sniženje kalorijskog unosa može produžiti životni vijek. Nadalje, kvaliteta dragocjenih proteina i masti u ribi je posebno prikladna za prehranu u „zlatnoj životnoj dobi“. Pribrojimo li tome česte tekuće pratitelje ribljih obroka – maslinovo ulje i vino – govorimo o sinergijskim učincima na zdravlje i dugovječnost koji se ogledaju u hvaljenom modelu mediteranske prehrane.
Mediteranska prehrana produljuje životni vijek
Čini se da visokog unos namirnicama biljnog porijekla i ribe te smanjen unos crvenog mesa i procesiranih namirnica, odnosno mediteranski prehrambeni obrazac može doprinijeti dugovječnosti.
U istraživanju objavljenom 2013. godine u časopisu The Annals of Internal Medicine sudjelovalo je 10671 žena. Prehrambene navike ispitanica praćene su 15 godina, a rezultati su pokazali da su osobe koje su imale prehranu sličniju mediteranskoj ujedno imale dulji životni vijek. Nadalje, nisu bolovale od kroničnih bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa 2. Također, u ispitanica nisu nađena nikakva kognitivna oštećenja ili mentalne poteškoće.
Autori studije zaključili su da primjenom mediteranske prehrane u svakodnevnom životu, a posebice tijekom srednje životne dobi poboljšavamo kvalitetu života, produljujemo životni vijek te zdravo starimo.
Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka