To je to što me zanima!

Vina za sva jela - graševina

Versatilnost koju obožavamo
Vidi originalni članak

Upoznajte graševinu, iznimnu sortu vinove loze koja vlada Hrvatskom vinskom scenom svojom nevjerojatnom versatilnošću i bogatstvom stilova vina koje iz nje nastaju. Ova dragocjena sorta ima dugu povijest i posebnu povezanost sa Zlatnom Slavonijom, gdje je postala simbol bogate vinske kulture.

Graševina ostvaruje širok spektar vina iznimne kvalitete i karaktera. Ako volite mjehuriće, pjenušac od graševine očarava mirisima zelenih jabuka s citrusnim notama i diskretnim cvjetnim tonovima. Idealno je piće za aperitiv, ali poželjet ćete ga uživati i uz slavonske mesne delicije kao što su švargl, dimljena slanina i sirevi.

No, graševina najčešće nudi svježa vina s voćnim aromama i osvježavajućim karakterom. Neka su punijeg tijela i dugotrajnog završetka, dok druge očaravaju pitkošću, s privlačnim cvjetnim notama i blago pikantnim herbalnim momentima. Mlade i svježe graševine su elegantne i skladne, a neobično se uspješno slažu sa svim slavonskim delicijama, od kulena do fiš paprikaša.

Za pravu senzaciju, isprobajte odležana vina graševine koja otkrivaju punoću i bogatstvo njenih aroma. Aromatičan profil ovih vina naginje zrelom žutom voću s notama dunje i slatkastih začina. Kompleksna su, privlačna i slasna, često dodatno oplemenjena odležavanjem u bačvama od slavonskog hrasta.

Zamišljate li gulaš s domaćim njokima ili mirisnu pastrvu sa žara, znajte da to može biti savršen par plemenitoj odležanoj graševini uljaste teksture i opojnog intenziteta.

Jedinstvene jantarne ili "orange" graševine, dobivene produljenom maceracijom, osvojit će vaše nepce svojom kompleksnošću, profinjenošću i izvornim okusima. Ovaj tip graševine očarava aromama začina, narančine kore i kandiranog voća, a jedno je od malobrojnih vina iz bijele sorte koje može pratiti i tako moćno jelo poput odreska Barun Trenk punjenog šunkom, jajima, lukom i ajvarom.

Graševina ima posebno mjesto u srcu Slavonaca, koji cijene i njeguju ovu sortu na biranim položajima, ostavljajući je da prezrije na trsu. Ova posebna berba, koja se odvija puno kasnije od uobičajene, stvara pravi dragulj - nektar s harmoničnim aromama meda, gotovo sirupastog okusa na nepcu. Ovakva graševina može poslužiti kao samostalni desert ili savršena pratnja slavonskim slasticama.

Graševina je prava vinska kraljica koja vlada svijetom hrvatskog vina s nevjerojatnom raznolikošću i bogatstvom okusa. Uz svaki zalogaj hrane, graševina će vas oduševiti svojim savršenim sljubljivanjem, ostavljajući trajan dojam i zadovoljstvo u srcu svakog ljubitelja vina. Kroz Svijet graševine, saznajte zašto je graševina omiljen izbor vinara i zaljubljenika u vino diljem Hrvatske!

Projekt Svijet graševine je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Idi na 24sata