To je to što me zanima!

Uspjesi Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko - turističke škole Osijek

Osječki RCK ponajbolji u Hrvatskoj! Do prije nekoliko godina interes učenika za Ugostiteljsko-turističku školu bio je u opadanju, no aktivnom promocijom strukovnih zanimanja to se značajno promijenilo
Vidi originalni članak

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek održao je završnu konferenciju ESF projekta  UP.03.3.1.05.0006 'VirtuOS - uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Radi se o projektu sufinanciranom sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a za kojega je ukupno alocirano 12,7 milijuna eura. Osječki RCK je jedan od nekoliko sličnih centara u Hrvatskoj koji su, prije gotovo pet godina, aplicirali projekt, a jedan od malobrojnih koji su ga u potpunosti realizirali. Kako je i zamišljeno tim opsežnim projektom, RCK su trebali postati mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovnog i cjeloživotnog obrazovanja. 

RCK UTŠ Osijek imao je potporu brojnih partnera, a među njima su Osječko-baranjska županija,  Ministarstvo turizma i sporta, Ekonomski i Filozofski fakultet te 4 slavonske strukovne škole iz Vinkovaca, Đakova, Virovitice i Požege. Uspjeli su u svemu što su naumili uz, ističu, jako puno zalaganja, rada i truda. Kreirane su inovacije i suradnja s visokim učilištima i dionicima iz turizma i ugostiteljstva, ojačane su kompetencije odgojno-obrazovnih radnika i mentora, proveden je niz novih i moderniziranih obrazovnih programa, kako za učenike tako i kroz obrazovanje odraslih. Dinamičnom promocijom ugostiteljskih i turističkih zanimanja nastali su novi standardi tih struka i novi strukovni kurikulum pa tako osječka Ugostiteljsko-turistička škola sada ima nova zanimanja, a to su slastičar specijalist restoranskih deserata, kuhar specijalist prilagođenih oblika prehrane, specijalist voditelj barskog poslovanja, specijalist voditelj regenerativnog turizma.  I kao odrasla osoba možete se obrazovati za sommeliera regionalnih vina, pivskog sommeliera, kuhara jela slavonsko-baranjske kuhinje, priprematelja hrvatskih tradicionalnih slastica, voditelja selektivnih oblika turizma te ponuditelja gastro suvenira ili, pak, kroz program cjeloživotnog učenja, možete postati voditelj turističkog gospodarstva. U RCK razvijaju i poseban program za osobe s invaliditetom koji će moći postati priprematelji jednostavnih jela i slastica. 

Tijekom aktivne realizacije, na renomiranim akademijama i institutima, provedeno je 750 edukacija iz svih područja ugostiteljstva kroz koje je prošlo više od 300 polaznika, učitelja i mentora. 

U sektoru unaprjeđenja kvalitete strukovnog obrazovanja u školi je otvoren restoran sa 80 sjedećih mjesta, mini pivovara, linija za proizvodnju dražeja i pralina, specijalizirana oprema, eno gastronomski praktikum u Trnavi, a uspostavljen je i karijerni centar. Također je zaživio i multifunkcionalni praktikum sa 35 amfiteatarskih mjesta i ICT opremom za streaming, agencijsko-recepcijski praktikum te mobilna kuhinja. 

Do prije nekoliko godina interes učenika za Ugostiteljsko-turističku školu bio je u opadanju no, aktivnom promocijom strukovnih zanimanja to se značajno promijenilo. 

"Osim što smo proveli 120 priprema učenika za tuzemna i inozemna natjecanja i sudjelovanja na raznim sajmovima, gastro-manifestacijama, okrenuli smo se direktnijem pristupu 'vrbovanja' učenika osnovnih škola da otkriju prednosti strukovnih zanimanja. Posjetili smo mnoge osječke škole svojom mobilnom kuhinjom, odradili 50 radionica za učenika i roditelje osnovnoškolaca te imali i 36 storytelling radionica potičući ih da razmisle o kampanji  #BudiVirtuOS" kažu u RCK-u Osijek gdje također potiču na održivost i to kroz primjenu 'zero waste' načela, iskorištavanje sunčeve energije, recikliranje, ali i poštivanje namirnica lokalnog porijekla po sistemu 'od polja do stola. 

Jedan od mnogih iznimno uspješnih učenika ove škole koji pobjeđuju na natjecanjima je i Nenad Konstantinović iz Sarvaša, učenik 3 razreda. On je na natjecanjima u Litvi osvojio dva prva mjesta u vještini dekorativnog rezbarenja voća i povrća te u kuharskom dekatlonu, kao i prvo mjesto u Splitu na kuharskom match race-u. RCK je posebno ponosan na svoje učenike prvake i natjecatelje jer oni najbolje promiču strukovna zanimanja. 

Dakako, nisu izostale ni suradnje s visokim učilištima i znanstvenim organizacijama, strukovnim komorama i udruženjima te relevantnim gospodarskim subjektima. 

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Idi na 24sata