Mnogi kažu da je ono zaslužno i za njezino ime, s obzirom na to da na mađarskom bor znači vino, a anya majka. Kako bilo, Baranja se vinom nije opila, nego sljubila, pretvarajući svoje Baranjce u baštinike (iz) plemenite loze, poput plemenitaša s trsom i grozdom na obiteljskom grbu. Ako ste i vi zainteresirani za upoznavanje svijeta vrhunskog vina i umijeća slaganja poetičnih usporedbi pod njegovim blagim utjecajem, slijedite nas!
Isplovite na vinsku pučinu
Isplovimo, za početak, na more vinove loze. Na pola sata vožnje od Osijeka, središta regije koja asocira na ravnicu i široka polja, nalazi se valovita uzvisina poznatija kao Bansko brdo. Na lokaciji antičkih vinograda i danas se nalazi golemi vinograd poljoprivrednog diva „Belja“. Njime vijuga gotovo osam kilometara duga vinska cesta. Dok se šetamo njome, usput nas pozdravljaju buduće graševine, pinoti, traminci, chardonnayi… Čovjek gotovo da i ne primijeti vidikovac koji mu se u jednom trenu ukaže pred očima. No, kad ga spazite, teško ćete se od njega odvojiti. Udahnite zrak natopljen mirisom milijuna trsova, uživajući u impresivnom pogledu prema nepreglednoj Panoniji!
Na samom se Banskom brdu nalazi moderna vinarija površine veće od 10.000 m2. U obližnjem pak mjestu Kneževi Vinogradi, srcu baranjskog vinarstva, krije se uistinu posebna tajna – najveći i najstariji povijesni vinski podrum u Hrvatskoj. Lokalno poznat i kao stari podrum „Belja“, taj će vinski hram 2026. napuniti petstoti rođendan! Na nekoliko prohladnih etaža, vina u njemu zriju u bačvama od slavonskog hrasta ili se čuvaju pretočena u butelje. Svakog punog sata, između 9 i 15, ovdje možete sudjelovati u vođenoj turi, uz degustaciju crnog ili bijelog vina.
Neformalna, onako „taman“ opijajuća, edukacija nastavlja se i u nedalekom Zmajevcu. Velika je vjerojatnost da ćete šetajući se tim mjestom naići na neki od surduka, putova poput klanaca usječenih u lesne padine Banskog brda. Najpoznatiji su zmajevački surduci Reformatorski i Katolički. Ipak, nešto drugo šetnju surducima čini zaista posebnom – gatori. Riječ je vinskim podrumima izdubljenima u Banskom brdu, tipičnima za Baranju i iznimno važnima za njezino tradicionalno vinarstvo (cjelogodišnja postojana temperatura 12 - 15 stupnjeva). Izvana nalik na hobitske kuće, nakon što prijeđete njihov prag, gatori iznutra čuvaju vinarske priče i tradiciju. Ne treba čuditi da se u jednom od njih krije i zbirka tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta „Vinarium Borarium“.
Mnogi od gatora u proteklih su petnaestak godina pretvoreni u odlične obiteljske vinarije (Gerštmajer, Kusić, Kalazić, Zajec, Zlatno brdo, Josić i dr.). U sklopu spomenute vinarije Josić djeluje i renomirani restoran, pred kojim redovno ključaju dva-tri kotlića neodoljivog fiš-paprikaša. Osim vinarija i restorana, mjesto nudi i nekoliko kvalitetnih kuća za odmor. Boravak u njima vaš će vinski odmor učiniti još opuštenijim. Iako je možda najpoznatiji, Zmajevac nije jedino mjesto duboko ukorijenjene tradicije obiteljskog vinogradarstva i vinarstva. Iznimne ćete vinare pronaći i u Suzi (Pinkert, Kolar) Karancu (Svijetli dvori i Szabó) i Kamencu (Horvat) te niz drugih mjesta na kojima, okruženo ljubavlju, tradicijom, znanjem i marljivošću, vino iz pića prerasta u doživljaj i jedan od glavnih simbola Baranje.