To je to što me zanima!

Traminac ledena berba Iločkih podruma pravo je vino za ove hladne dane

Traminac ledena berba je vino proizvedeno od smrznutih bobica grožđa, ubranim za vrijeme najhladnijih zimskih dana, kada se bobice u smrznutom stanju beru i prerađuju
Vidi originalni članak

Za Iločke Podrume vrijedi da je proizvodnja Traminca raritet u svijetu, zato što od čiste sorte grožđa Traminac, proizvede čak osam stilova vina Traminac. Ova raznolikost stilova postiže se različitim periodima branja grožđa, a posebno se ističu predikatni Traminci: Kasna berba, Izborna berba, Izborna berba bobica, Izborna berba prosušenih bobica i Ledena berba.  

Za svaku od ovih berbi moraju se ispuniti uvjeti, od klimatskih, preko stupnja zrelosti grožđa pa do mnogo faktora koji se na pravi način moraju posložiti u vinogradu da bi se proizveli predikatni Traminci, a što posebno vrijedi za Traminac ledenu berbu

Ledeno vino za hladne dane 

Temperaturni uvjeti moraju biti -7 celzijusa i niži, grožđe u određenom stupnju zrelosti i s visokom koncentracijom sladora, a mošt ledenog vina mora sadržavati  127° Oechsla  i više. Ledeno vino se još uvijek proizvodi na tradicionalan način, berba je isključivo ručna, a prerada se odvija odmah nakon berbe dok je grožđe još u smrznutom stanju. Prešanjem prolazi vrlo gusti mošt koji sadrži veliku koncentraciju šećera, možemo ga usporediti s medom. 

Često ćete od iskusnih kušača čuti kako u ledenom vinu, na nosu osjete notu botrytisa, tj. plemenite plijesni koja daje specifične arome. Gljivica botrytis obavije kožicu bobice, koja kod traminca postaje crvenkasto-smećkasta te s vremenom i smežurana,  čime slador u bobici postaje još koncentriraniji.  

Fermentacija, vrenje i pakiranje 

Fermentacija ovakvog mošta je dugotrajan proces, koji traje i do šest mjeseci, a nakon toga tiho vrenje vina traje još najmanje godinu dana, kako bi se razvile najbolje karakteristike. Randman kod ledene berbe je vrlo mali i zato se vino pakira u boce od  0,375 l. Traminac ledena berba ima vrlo poseban karakter, a uzevši u obzir i specifičan proces proizvodnje te posljednjih desetak godina i sve teže ispunjavanje klimatskih uvjeta, ovo vino ćete sve više cijeniti i istinski uživati pijući ga.  U vinogorju Srijem bila je pauza od čak 9 godina između ledene berbe 2012. i 2021. 

Karakteristike i preporuke  

Boja vina kreće se od intenzivne slamnato žute, a nerijetko i do jantarno žute. Arome su mu medne, intenzivne i dugotrajne. Preporučuje se piti ga na kraju obroka, možemo ga sljubiti uz odabrane deserte, ali preporuka je: uživanje samo u vinu, pijući ga u malim gutljajima i iz posebne manje čaše, koja čuva njegove arome. Poslužuje se rashlađeno na 8-10 stupnjeva celzijusa. 

Trenutno je na tržištu Traminac ledena berba 2021. Iločkih Podruma, koju možete kupiti u  vinotekama Iločkih podruma i specijaliziranim trgovinama, ali i naručiti preko web shopa https://shop.ilocki-podrumi.hr/

Idi na 24sata