Za Iločke Podrume vrijedi da je proizvodnja Traminca raritet u svijetu, zato što od čiste sorte grožđa Traminac, proizvede čak osam stilova vina Traminac. Ova raznolikost stilova postiže se različitim periodima branja grožđa, a posebno se ističu predikatni Traminci: Kasna berba, Izborna berba, Izborna berba bobica, Izborna berba prosušenih bobica i Ledena berba.
Za svaku od ovih berbi moraju se ispuniti uvjeti, od klimatskih, preko stupnja zrelosti grožđa pa do mnogo faktora koji se na pravi način moraju posložiti u vinogradu da bi se proizveli predikatni Traminci, a što posebno vrijedi za Traminac ledenu berbu.
Ledeno vino za hladne dane
Temperaturni uvjeti moraju biti -7 celzijusa i niži, grožđe u određenom stupnju zrelosti i s visokom koncentracijom sladora, a mošt ledenog vina mora sadržavati 127° Oechsla i više. Ledeno vino se još uvijek proizvodi na tradicionalan način, berba je isključivo ručna, a prerada se odvija odmah nakon berbe dok je grožđe još u smrznutom stanju. Prešanjem prolazi vrlo gusti mošt koji sadrži veliku koncentraciju šećera, možemo ga usporediti s medom.
Često ćete od iskusnih kušača čuti kako u ledenom vinu, na nosu osjete notu botrytisa, tj. plemenite plijesni koja daje specifične arome. Gljivica botrytis obavije kožicu bobice, koja kod traminca postaje crvenkasto-smećkasta te s vremenom i smežurana, čime slador u bobici postaje još koncentriraniji.
Fermentacija, vrenje i pakiranje
Fermentacija ovakvog mošta je dugotrajan proces, koji traje i do šest mjeseci, a nakon toga tiho vrenje vina traje još najmanje godinu dana, kako bi se razvile najbolje karakteristike. Randman kod ledene berbe je vrlo mali i zato se vino pakira u boce od 0,375 l. Traminac ledena berba ima vrlo poseban karakter, a uzevši u obzir i specifičan proces proizvodnje te posljednjih desetak godina i sve teže ispunjavanje klimatskih uvjeta, ovo vino ćete sve više cijeniti i istinski uživati pijući ga. U vinogorju Srijem bila je pauza od čak 9 godina između ledene berbe 2012. i 2021.
Karakteristike i preporuke
Boja vina kreće se od intenzivne slamnato žute, a nerijetko i do jantarno žute. Arome su mu medne, intenzivne i dugotrajne. Preporučuje se piti ga na kraju obroka, možemo ga sljubiti uz odabrane deserte, ali preporuka je: uživanje samo u vinu, pijući ga u malim gutljajima i iz posebne manje čaše, koja čuva njegove arome. Poslužuje se rashlađeno na 8-10 stupnjeva celzijusa.
Trenutno je na tržištu Traminac ledena berba 2021. Iločkih Podruma, koju možete kupiti u vinotekama Iločkih podruma i specijaliziranim trgovinama, ali i naručiti preko web shopa https://shop.ilocki-podrumi.hr/.