To je to što me zanima!

Studij Odnosa s javnostima Sveučilišta Sjever uvodi brojne atraktivne novitete

Studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever može se studirati u redovnoj (besplatnoj) kvoti, kao i izvanredni studij, s školarinom koja je višestruko niža od sličnih studijskih programa u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Komunikacija je početak svega, a studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever studij je koji studente priprema za vještine važne ne samo za posao, već za svakodnevni život, različite situacije i komunikacijske izazove“, ističe prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić, sveučilišna profesorica s dugogodišnjom znanstvenom karijerom koja svoje bogato znanje dijeli sa studentima Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin zajedno s kolegama znanstvenicima, ali i brojim praktičarima.  

Upravo ta sinergija znanosti i struke adut su jednog od najdugovječnijih diplomskih studija na Sveučilištu Sjever, jednom od najboljih europskih sveučilišta prema nedavno objavljenim rezultatima rang liste QS World University Rankings: Europe 2025. Studij su do sada uspješno završile brojne generacije studenata razvijajući svoju karijeru kasnije ne samo u području odnosa s javnostima već i u brojim drugim profesijama, obogaćeni brojnim znanjima i iskustvima. Jedna od njih je Emilija, koja iza sebe ima bogatu poslovnu karijeru, a ipak je odlučila steći nova znanja na ovom diplomskom studiju. „Studij Odnosa s javnostima za mene je bio jedno izvanredno iskustvo. Studij je dinamičan, aktivan, odličan spoj teorije i prakse, zanimljiva predavanja, poticajni predavači, dobra atmosfera i dobra podrška svih službi unutar Sveučilišta Sjever učinili su ovaj studij jednim poticajnim iskustvom koje je rezultiralo time da sam nastavila svoj profesionalni razvoj u tom smjeru na doktorskom studiju Mediji i komunikacija“, istaknula je Emilija.  

Studij Odnosa s javnostima izabrao je i Vladimir s bogatom sportskom karijerom tijekom koje je s Badelom Zagreb dva puta osvojio Ligu prvaka i ostvario čitav niz iznimnih rukometnih rezultata među kojima su i nastupi za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, a sada je gradi dalje na trenerskoj klupi. Brojnim trofejima sada je dodao i diplomu magistra odnosa s javnostima. „Ostat ćete zakinuti ako u svom obrazovanju ne napravite jedan iskorak više, a taj iskorak može vam osigurati Sveučilište Sjever u tom segmentu ima puno mogućnosti i daje puno prilika za svakoga“, poručuje Vladimir koji je studenske klupe kao izvanredni student dijelio i s mlađim kolegama na redovnom studiju. 

Studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever može se studirati u redovnoj (besplatnoj) kvoti, kao i izvanredni studij, s školarinom koja je višestruko niža od sličnih studijskih programa u Hrvatskoj. Kroz dvije akademske godine studenti u sklopu obveznih i izbornih kolegija stječu brojna znanja, a od ove akademske godine proširen je broj izbornih kolegija koji obuhvaćaju teorijska predavanja i praktične vježbe, te seminare iz svih segmenata javnog komuniciranja – od komuniciranja u sportu, zdravstvu do kulture i politike, upravljanje događanjima, ali i kako koristiti umjetnu inteligenciju u svijetu komuniciranja i odnosa s javnostima. „Umjetnu inteligenciju ne možemo zaobići u akademskim krugovima, a ona je i tu da nam pomogne, ako je ispravno koristimo. Upravo smo to željeli uvesti u naš studijski program i tako pratiti svjetske trendove koji pokazuju kako umjetna inteligencija može biti odličan alat. Promjenama koje smo uveli približavamo se strateškom komuniciranju, što se pokazalo i kao zahtjev na tržištu rada, uvodimo i medijsku analitiku kao važan dio tog komuniciranja, a širim izborom izbornih predmeta našim studentima pružamo mogućnost za stjecanje brojnih kompetencija. Želimo poticati kreativnost naših studenata, proširivati i realizirati njihove ideje koje imaju u svijetu komunikacija“, ističe pročelnica Odjela za odnose s javnostima prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo.  

Uz predavanja na Sveučilištu Sjever od ove akademske godine uvodi se i praksa koju će studenti moći realizirati u agencijama za odnose s javnostima, ali i aktivno sudjelovati u raznim projektima. „Planiramo čitav niz projekata u koje ćemo uključiti naše studente i tako im omogućiti da stečeno znanje primjene u praksi. I naš Odjel kao i cijelo Sveučilište Sjever povezuje se s gospodarskim sektorom jer to je dobar put i za naše studente da nakon stjecanja diplome pronađu što prije posao u komunikacijskoj, ali i kreativnoj industriji. Prošle smo godine organizirali dva okrugla stola s aktualnim temama od umjetne inteligencije do političkog komuniciranja, a u novoj akademskoj godini planiramo ugostiti ugledne goste s područja komunikacija, kao i organizirati brojna gostujuća predavanja jer to je ono što želim osigurati našim studentima – sadržajni i raznoliki studijski program, nova iskustva i poznanstva, jer znamo i da je taj networking u svijetu komunikacija imperativ. Planiramo im osigurati i da aktivno sudjeluju u stvaranju podcasta kao oblika koji je, kako vidimo, itekako popularan u današnje vrijeme, a uz to je i jedan od načina kojim će se studentima omogućiti stjecanje potrebnog medijskog iskustva“, dodaje pročelnica Rosanda Žigo.  

Studentima će se omogućiti i da aktivno participiraju na raznim seminarima i konferencijama, čime se ulaže u njihov osobni i profesionalni rast, a u slučaju želje za daljnjom naobrazbom i znanstvenim radom na raspolaganju su i doktorski studiji Sveučilišta Sjever.  

Idi na 24sata