To je to što me zanima!

Što je to mreža najvažnijih influencera?

U svijetu gdje su djeca svakodnevno suočena s raznim digitalnim izazovima, A1 Hrvatska i Centar za sigurniji internet prepoznali su potrebu za dodatnom podrškom onih koji igraju jednu od važnijih uloga – učiteljima i nastavnicima, pravim influencerima u životima mladih
Vidi originalni članak

Tako je nastala Mreža najvažnijih influencera, inovativni edukativni program koji, kroz platformu #BoljiOnline, pruža alate i znanja potrebna za sigurno i odgovorno vođenje učenika kroz digitalni svijet. 

Junaci digitalnog doba 

Centar za sigurniji Internet, uz podršku A1 Hrvatska, osmislio je niz specijaliziranih edukacija s ciljem osnaživanja učitelja i nastavnika. Program je osmišljen kako bi im pružio praktična znanja i vještine potrebne za odgovorno vođenje djece kroz izazove digitalnog svijeta, te ih pripremio za rješavanje problema kao što su sigurnost na internetu, zaštita privatnosti i prevencija online nasilja.  

Učenici su u online okruženju spretniji od nas, znaju više i mi moramo uhvatiti korak s njima, naučiti kako pričati s njima o temama iz digitalne sfere pri čemu posebno moramo paziti kako im pristupamo. Veselim se edukacijama i mislim da je prijeko potrebno za nas profesore da pomognemo učenicima da sadržajima s interneta pristupaju na pravilan i odgovoran način. Internet je donio puno dobroga, ali nosi i puno rizika, a zadaća je svih nas koji smo uzori djeci da budemo autentični i svojim primjerom pokažemo kako se ponašati“, rekla je Meri Matušan, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture iz Prve gimnazije

  

Edukacije prilagođene potrebama učenika 

Edukacije su osmišljene tako da učitelje i nastavnike osnaže u prepoznavanju i rješavanju problema vezanih uz digitalnu sigurnost, nasilje na internetu, ovisnost o tehnologiji te nadzor online aktivnosti učenika. Na raspolaganju su tako tri modula edukacija, prilagođena dobnoj skupini učenika s kojima rade. Učiteljima od prvog do četvrtog razreda fokus je na temama osnova digitalne zaštite i prevencije, učitelje petih do osmih razreda educirat će se o zaštiti privatnosti i razgovoru u opasnostima, dok će srednjoškolskim nastavnicima fokus edukacije biti na suočavanju s izazovima digitalnog svijeta kao što su slanje eksplicitnih sadržaja i utjecaja mreža na mentalno zdravlje.   

Istraživanje koje je pokrenulo promjenu 

Cijela kampanja i program edukacija osmišljeni su na temelju istraživanja koje je provedeno na uzorku od preko 200 učitelja, nastavnika i profesora iz cijele Hrvatske koji su izdvojili nužnost edukacije za lakše rješavanje svakodnevnih izazova u školama po pitanju odgovornog korištenja tehnologije. 

Svaka edukacija traje otprilike tri sata, a kroz stručne savjete i primjere iz prakse, učitelji i nastavnici usvojit će potrebne alate i znanje za sigurno i odgovorno upravljanje digitalnim okruženjem u razredu. Edukacije provodi stručni tim Centra za sigurniji internet, koji čine psiholog, socijalni radnici, pedagog, sociolog i socijalni pedagog iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a održavat će se u Zagrebu, Osijeku i Splitu. 

Prijave za edukacije otvorene su 5. listopada na https://www.a1.hr/boljionline/mreza-najvaznijih-influencera.  

Idi na 24sata