Nakon toga, obično uslijedi ono poznato obećanje “Od sutra jedem zdravije!”. Ispunimo li ga uvijek?
Da bi joj moglo stradati zdravlje ne pozabavi li se vlastitom prehranom, i Martina Završki iz Darde kraj Osijeka shvatila je kao vrlo mlada. Primijetila je da joj određeni sastojci, kao što su kvasac i šećer, smetaju. Odmah je reagirala i krenula istraživati o zdravijim obrocima. Zahvaljujući tome, još u srednjoj školi je počela sa sobom nositi kuhane obroke, pripremljene s puno ljubavi i strpljenja, umjesto da posegne za nezdravim i brzim jelima.
Nakon mature, kao i velik broj njenih vršnjaka u to vrijeme, svoju sreću odlučila je potražiti izvan granica Hrvatske. No u inozemstvu se nije dugo zadržala. Osim toga, tada je počela primjećivati da zbog užurbanog načina života sve manji broj ljudi redovito kuha i priprema svoje obroke. Značajan broj ljudi, zamijetila je i to, osim što ne stigne kuhati, ni ne voli kuhati samo za sebe. U međuvremenu je shvatila da je vrijeme za još jednu veliku promjenu. U Hrvatsku su je nakon kraćeg razdoblja vratili ljubav prema domovini, ali i želja da upravo ovdje izgradi svoju priču o uspjehu. Spojila je ugodno s korisnim i odlučila svima koji ne stignu kuhati, a žele se hraniti zdravo i prirodno, pomoći da pri ruci uvijek imaju nešto fino. Tada joj je sinula ideja da juhe, koje inače servira u svom malom restoranu zdrave hrane, spakira u teglice i svima koji vole zdravu i prirodnu prehranu omogući zdrav i ukusan obrok.
I tako su nastale Špajz juhe – ukusne i iznimno praktične jer se samo podgriju u teglici u kojoj dolaze. Rok trajanja Špajz juhi je 12 dana, a dolaze u četiri varijante – kao povrtna juha od mrkve, brokule i cvjetače, juha od butternut tikve, zatim juha od mrkve i celera te juha od rajčice i bosiljka. Pripremljene su prema jednostavnoj recepturi, bez konzervansa i od najsvježijih namirnica s lokalnih OPG-a. Uz sol i papar, juhama su dodani tek domaći začini - ružmarin ili bosiljak, maslinovo i bučino ulje. Kako sama kaže, Špajz domaće juhe ne samo da hrane prirodnim sastojcima i okusima, već griju i krijepe dušu.
Kada je saznala za jedinstveni projekt „Startaj Hrvatska” koji su pokrenuli SPAR Hrvatska i Nova TV, Martina je prepoznala svoju priliku za plasman Špajza na police velikog trgovačkog lanca. U ostvarenju tog sna pomogao joj je stručni tim SPAR-a Hrvatska uz koji je savladala sve važne korake - od usavršavanja recepture, preko procesa proizvodnje, pa sve do sugestija oko dizajna. „Iskustvo u projektu Startaj Hrvatska najljepše je u mome životu. Mislim da sam dokazala da se može raditi ono što se voli i da se to može raditi u Hrvatskoj. Stojim iza svojih proizvoda jer je u njima sažet sav moj trud, a cilj mi je da za Špajz zna cijela zemlja“, poručila je Martina koja s velikim osmijehom priča o svojim Špajz juhama.
Špajz možete kupiti s „plavih polica” u svim INTERSPAR i odabranim SPAR supermarketima na 51 lokaciji diljem Hrvatske. Martinu ste mogli upoznati u osmoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska”, a u subotnjem programu Nove TV možete pratiti nastavak ovog uzbudljivog projekta.