Projekt Startaj Hrvatska, nastao u suradnji SPAR Hrvatska i Nove TV u svojoj petoj epizodi upoznao nas je s kozjim sirevima Braća Perković.
Požrtvovan rad i slavonska strast prema hrani
Brat Ivan po struci je inače diplomirani ekonomist, no strast prema hrani, putovanjima i tehnologiji oblikovala je njegov poslovni put što se u ovoj priči pokazalo savršenom kombinacijom za razvoj i širenje njiihove obiteljske poslovne priče.
Temelje njihova poduzetničkog puta izgradio je otac Josip. Po struci elektrozavarivač, zaposlio se u riječkom brodogradilištu Treći maj. No, 1988. godine se sa suprugom Stanom te sinovima Josipom i Sašom vratio u Retkovce, selo pokraj Vinkovaca. Josip je imao skromno predznanje u poljoprivredi, kad je još u djetinjstvu pomagao ocu oko uzgoja konja i svinja na imanju. No, upornost, požrtvovnost i težak rad kojem su se posvetili supružnici Perković omogućili su im da prebrode težak početak i počnu razvijati priču koja danas dobiva zasluženo priznanje.
Proizvodnja kozjih sireva u obitelji Perković uslijedila je kao prirodan razvoj njihove farme koja se u počecima fokusirala na opskrbu obitelji i lokalnog tržišta svježim kozjim mlijekom i mesom. Sin Ivan je iz zdravstvenih razloga imao stalnu potrebu za svježim kozjim mlijekom pa je i odabir njihova smjera razvoja došao spontano.
Prednost konzumacije kozjih sireva
Kozje mlijeko ima brojne prednosti u odnosu na kravlje - uspješno ublažava i liječi bronhitis i upale pluća, do pet puta je probavljivije i kao takvo prikladnije za prehranu ljudi. Sastavom je najbliže majčinom mlijeku. Na proizvodnju sira braća Perković odlučila su se kad su imali višak svježeg mlijeka, koje je dozrijevalo.
Bratska sloga
Sirevi obitelji Perković plod su bratske ljubavi i sloge, ali i kontinuiranog rada sa životinjama i primijenjenog znanja u poljoprivredi na njihovom OPG-u. Navode da je razvoj njihovih sireva bio kontinuirani proces koji je krenuo slučajno. U početku blagog okusa, s dužinom zrenja sir bi dobivao sve jači i jači okus, koji im je bilo zanimljivo kušati. Nudili su ga i na prigodnim prodajama da čuju mišljenje kupaca i njihovu ocjenu. Dugo su usavršavali recepturu da bi pronašli zlatnu sredinu u zrenju i okusima. Koncept na kojem počiva kompletan sustav uzgoja i proizvodnje kod Perkovića je jasan ‒ svi elementi proizvodnje sirovina drže se u zatvorenom proizvodnom ciklusu i pod vlastitim nadzorom. Braći je kvalitetna ishrana koza ključna, znaju točno što životinje najradije jedu, jer to utječe i na završni proizvod.
U portfelju Braće Perković su tri polutvrda sira, bogatog okusa i iznimne kvalitete, ravno sa slavonskih pašnjaka - Kozji sir Natur, Kozji sir s aromom dima i Kozji sir s vlascem.
Svi se mogu pronaći na plavim policama u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske.
Na prijedlog prijatelja i prošlogodišnjeg finalista, Zvonimira Kalića koji se predstavio s Croaticanna uljima od konoplje, Ivan i Josip odlučili su prijaviti se na projekt Startaj Hrvatska. Njihovi kozji sirevi mogu postati HIT proizvod 2022., a priče ostalih kandidata gledajte nedjeljom u 16 sati na programu Nove TV.