Na samom kraju listopada, kada smo već debelo zašli u jesensko raspoloženje, 29. i 30. listopada u Brtonigli će se održati Dani gljiva, jedan od najvećih gastronomskih događaja toga kraja. Upravo je ova manifestacija savršen povod svim ljubiteljima gljiva da posjete Istru i uživaju u šarolikom programu koji uključuje šire upoznavanje sa svijetom gljiva i ono najslađe, degustaciju jela i pripremu kotlića na bazi ovog svestranog jesenskog ploda.
Nekada su ih smatrali lijekom za besmrtnost, a ponegdje ih i danas koriste za liječenje. Svaka vrsta gljive bogata je bjelančevinama i vlaknima, sadrži vitamine i minerale, a odlična je i kao čuvar imuniteta. Čitava paleta jesenskih jela postat će nezamislivo bogatija dodavanjem gljiva. Razne vrste kombiniraju se s različitim jelima, a postoji ih 200 jestivih vrsta.
Gljive su jednostavna namirnica za raskošna jela. Sjajan su dodatak mesnim jelima i vole se u kremastim umacima na bazi vrhnja poput najpoznatijeg stroganoffa. Povrtni rižoto od šumskih gljiva i bundeve svakako ulazi u najdraža jesenska jela. Od gljiva se pripremaju salate, namazi, guste juhe i tjestenine. Sjajna kombinacija je ona u kojoj se spajaju okusi svježih gljiva, heljde i slanine, a nije na odmet spomenuti i razne savijače, kremaste paštete, pa čak i sendviče.
Odlučite li kraj listopada okruniti posjetom Danima gljiva u Brtonigli, svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan.
Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.
Gabreku 1929 također nudi velik izbor predjela s gljivama. Od juhe i salate od miješanih šumskih gljiva, njoka s četiri vrste sira i šumskim gljivama pa do sočnog telećeg pečenja s umakom od gljiva. Tu je još i složenac od šumskih gljiva i domaćih mlinaca, a za desert se možete zasladiti Šmidhenovim palačinkama sa sirom i gljivama.
U međimurskom Terbotzu možete otkriti što su to vanjkušeki punjeni skutom i suhim vrganjima u umaku od buče ili pak uživati u fileu vepra u umaku od vrganja.
Ponuda restorana Josić u Zmajevcu, srcu Slavonije, također se sastoji od spoja divljači i gljiva. Nude divljač na šumarski što uključuje divlju svinju ili jelena pirjane na povrću s umakom od gljiva i brusnica ili pačja prsa sa žara u umaku od šumskih gljiva s povrćem i zapečenim krumpirom.
Najekskluzivnija ponuda svakako je ona kuće tartufa u samom srcu Istre, u mjestu Livade. Restoran Zigante pripremio je dojmljiv meni u kojem glavnu ulogu igraju, naravno, tartufi. Tako za predjelo možete uživati u miksu ribljeg carpaccia ili tatarskom bifteku s crnim tartufom, za glavno jelo u janjećem trisu koji čine janjeći kotlet u sous vide-u, janjeća kobasica s crnim tartufom i tagliata od janjećeg filea, dok vas kao kruna na kraju čeka sladoled ili creme brulee s crnim tartufom.
Uz to, sljedeće subote, 22. listopada u Motovunu se održava 7. festival terana i tartufa "TeTa" - jednodnevna izložba s degustacijama vina terana i tartufa u neodoljivim kombinacijama..