Reumatske bolesti, poput artritisa, upalne su bolesti koje uzrokuju ukočenost, deformacije zglobova i gubitak njihove uloge, ali i propadanje hrskavice te kostiju. Uzroci pojave ovog bolnog stanja za sada nisu u potpunosti rasvijetljeni, ali se smatra da, uz životnu dob, debljina, genetska predispozicija i spol igraju važnu ulogu.
Mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova
Mediteranska prehrana obiluje svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zdravim masnoćama te ribom i plodovima mora. Sve ove namirnice sadrže brojne blagotvorne spojeve koji mogu smanjiti upalu.
Voće i povrće prepuno je antioksidansa koji mogu obuzdati upalna stanja u tijelu. Prednost je poželjno dati voću i povrću jarkih boja jer ono u pravilu sadrži veći udio antioksidansa. Dobar izbor predstavljaju namirnice poput borovnica, kupina, buče, mrkve, dinje, paprike, rajčice, naranče i brokule.
Rezultati jednog istraživanja u kojem su sudjelovale žene s artritisom pokazali su da oni ispitanice koje su tijekom šest mjeseci slijedile mediteranski model prehrane imale su manje bolova u zglobovima, njihovi zglobovi bili su manje ukočeni te su općenito bile boljeg zdravlja.
Iako nisu sastavni dio mediteranske prehrane, kod simptoma artritisa od značajne pomoći mogu biti i začini poput kurkume i đumbira koji prirodno smanjuju upalu.
Riba kao izvor vrijednih nutrijenata
Poželjne masti u prehrani osoba s artritisom i drugim upalnim stanjima svakako su omega – 3 masne kiseline, posebice eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina. Zanimljivo je kako je upravo riba jedan od najvrjednijih izvora ovih masnih kiselina. Naime, pokazalo se kako EPA i DHA u našem tijelu mogu smanjiti proizvodnju upalnih spojeva koji razaraju hrskavicu što ih čini moćnim oružjem u borbi protiv simptoma artritisa.
Važno je istaknuti kako su određene vrste ribe, kao što je srdela, skuša ili tuna, bogate i vitaminom D. Nedostatak ovog vitamina povezuje se s povećanim rizikom od razvoja artritisa, a ukoliko ga unosimo u dovoljnim količinama, može pomoći spriječiti oštećenje hrskavice.
U svrhu očuvanja našeg cjelokupnog zdravlja ribu se preporuča konzumirati barem dva puta tjedno u količini od 170 g, a poželjno je da barem jednom u tjednu to bude plava riba poput tune, srdele, skuše i inćuna.
Tekst napisala: Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka