Kada radite kao istraživački novinar, često vam se dogodi da jedva čekate pronaći konačno odredište, hotel i sobu u koji ćete zaleći na kraju napornog radnog dana. A ako držite do sebe, i želite samo najkvalitetniju uslugu, već dugi niz godina u Osijeku je odgovor samo jedan – Waldinger.
„Samo prati crkvu, ne možeš je promašiti - i u centru si“, davali su mi prvi puta upute kako doći do ovog zvučnog hotela u srcu Osijeka. Na posljednjem semaforu prije kraja ulice i same crkve tada ugledate nisku žućkastu zgradu bogato ukrašenu ornamentima kako se svojom prpošnom elegancijom ističe među ostalim građevinama. Da, to je taj Hotel Waldinger – secesijski biser koji tako može stajati i u Budimpešti i Beču, a da ne znaš je li restoran, kafić, slastičarnica ili vila. No, umjesto očekivanog lakeja u bijelim rukavicama, tu su najljubazniji i najelokventniji zaposlenici hotel kakve ste ikada sreli, ugodni i nasmiješeni, i jasno vam je da ćete ovdje stvarno pronaći svoju ugodu i mir. Umjetnine, slike, crvene i zlatne nijanse, kao da ste u nekoj odbjegloj slici Gustava Klimta, jednostavno ne znate hoćete li izaći na cestu u Osijeku, ili na Ringstrasse...
„Naša je tajna u tome što pažljivo ulažemo u budućnost, i da nam je zadovoljstvo svakoga našeg gosta na prvome mjestu.“ Govori nam gospodin Mlinarević dok pažljivo promatra preko ceste je li sve na svome mjestu – slastičarnica je u odnosu na hotel i restoran - doslovno preko ceste. Proslavivši ovog ožujka prvi rođendan, Gold je uspješno našao put do srca Osječana u srcu Osijeka, svojim dojmom luksuza, dizajnerskim talijanskim namještajem Mafalada i detaljima koji su nabavljani po narudžbi čak i iz Japana, inovacijama i apsolutno najviše – idejnim vođom proizvodnje, sjajnom slastičarkom Verom Jurić, koja osmišljava svaki kolač, od vanilin kiflica do višekatnih svadbenih torti.
Četrdeset godina iskustva u ugostiteljstvu Berislava Mlinarevića očigledno je utjecalo na to da se Osječani i turisti osjećaju i više nego ugodno u njegovim lokalima, a unatoč tome što se sada ubraja u staru osječku školu (Ravlić, Varga...), pokazuje da prati i trendove, ili ih čak i sam nameće, pa tako u Goldu možete po nižim cijenama od uobičajenih (kolači su oko 15 kuna), svoju narudžbu naručiti i online, i to s popustom! Makrobiotički, veganski, od fruktoze, rađeni isključivo od najkvalitetnijih sastojaka, maslaca, belgijske čokolade, ovdje stvarno ima svega i svačega za svakoga, a gospođa Jurić najtoplije preporučuje klasičnu krempitu i tortu od tri vrste čokolade, koje su nešto poput zaštitnog znaka – prvo naručite njih, a onda dok ih jedete gledate u meni i razmišljate što ćete novoga probati.
Kolači su bez teških krema, dizajnerski dotjerani, ručno rađeni do najsitnijih detalja, u skladu s novitetima u svijetu, ali ne i kičasti, mijenjaju se svakodnevno pa se preporučuje češća posjeta kako ne biste nešto propustili. Ukratko, ako ste u Osijeku ili Baškoj, svakako posjetite nešto iz opusa Waldinger gastro centra, tu malu školu divnih gurmanskih užitaka uz savršenu poslugu i guštanje na najvišem nivou. Za nas ne postoji bolje mjesto.