To je to što me zanima!

Profil: Xi Jinping, reformator

Kineski lider Xi Jinping uvodi niz novih reformi koje će odrediti smjer rasta druge najveće svjetske ekonomije, dok je rukovodstvo Komunističke partije Kine (KPK) započelo četvorodnevni sastanak o politici u Pekingu u ponedjeljak ujutro.
Vidi originalni članak

PEKING, 15. srpnja (Xinhua) - Kineski lider Xi Jinping uvodi niz novih reformi koje će odrediti smjer rasta druge najveće svjetske ekonomije, dok je rukovodstvo Komunističke partije Kine (KPK) započelo četvorodnevni sastanak o politici u Pekingu u ponedjeljak ujutro.

Na otvaranju Treće plenarne sjednice 20. Centralnog komiteta KPK, Xi, kao generalni sekretar Komiteta, podnio je izvještaj o radu u ime Političkog biroa i objasnio nacrt odluke o daljnjem sveobuhvatnom produbljivanju reformi i unapređenju kineske modernizacije.

Trenutna sjednica smatra se jednako važnom kao i druge reforme posvećene "trećim plenumima," uključujući onaj iz 1978. godine kada je Deng Xiaoping započeo kinesku reformu i otvaranje prema svijetu.

Uoči trenutnog plenuma, Xi je bio zauzet promoviranjem reformi, pozivajući na napore da se "oslobodi um, oslobode i razviju društvene proizvodne snage, te oslobodi i pojača društvena vitalnost," kako bi se "osigurao snažan impuls i institucionalne garancije za kinesku modernizaciju."

Ovo je podiglo očekivanja za novi krug dubokih reformi, razbijajući sumnje o tome da li je kineska reforma "u zastoju" ili da li kineska ekonomija "gubi snagu."

Od kada je Xi preuzeo najvišu funkciju prije više od deset godina, Kina je ušla u "novo doba." Ekonomska snaga zemlje je porasla, a njen međunarodni prestiž nastavio je rasti. Reforma je obilježje ovog doba. Ipak, suočena s mnogobrojnim starim i novim izazovima, Kina je sada u kritičnom periodu za ubrzanje tempa reformi.

REFORMA NEĆE STATI, OTVARANJE NEĆE PRESTATI

Xi se smatra još jednim izvanrednim reformatorom u zemlji nakon Deng Xiaopinga. Dva lidera su se suočila s istim zadatkom -- modernizirati Kinu, ali u potpuno različitim okolnostima.

Kada je Deng pokrenuo reformu i otvaranje krajem 1970-ih, kineski BDP po stanovniku bio je manji od 200 američkih dolara. Njegov poduhvat reforme i otvaranja počeo je gotovo od nule.

U 2012. godini, kada je Xi izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta KPK, Kina je postala druga najveća svjetska ekonomija, s BDP-om po stanovniku većim od 6.000 dolara. Ali rast je usporavao, a mnoge prednosti, uključujući niske troškove rada, počele su nestajati.

Umjesto da se odmara na lovorikama svojih prethodnika, Xi je bio posvećen nastavku reformi, iako je znao koliko će to biti teško. "Laki dio posla je obavljen na zadovoljstvo svih. Ono što je ostalo su teški zadaci koji su izazovni," rekao je.

Tijekom proteklog desetljeća, uvedeno je više od 2.000 reformskih mjera, omogućavajući zemlji da eliminira ekstremno siromaštvo, promiče integrirani urbani i ruralni razvoj, bori se protiv korupcije, podržava poduzeća, potiče inovacije i pokreće "zelenu revoluciju."

Zahvaljujući ovim reformskim mjerama, kineska ekonomija ne samo da je zadržala snažan rast, već se i više nego udvostručila od 2012. godine, čvrstoći globalni status zemlje kao glavnog doprinositelja rastu.

Ipak, potrebni su dodatni napori jer se Kina sada suočava s sve većim potrebama ljudi za boljim životom i suočava se s velikim izazovima kao što su ekonomski pritisci nakon pandemije COVID-19 i rizici povezani s sektorom nekretnina, dugovima lokalnih vlada i nekim malim i srednjim financijskim institucijama.

U potrazi za boljom budućnošću za zemlju i njen narod, Xi je istaknuo reformu i otvaranje kao "važan način" za ostvarenje kineske modernizacije i produženje razvojnih čuda zemlje.

Ponovio je značaj reformi na grupnoj studijskoj sesiji Političkog biroa Centralnog komiteta KPK u siječnju. Nekoliko tjedana kasnije, na godišnjim zasjedanjima najvišeg zakonodavnog i političkog savjetodavnog tijela zemlje, naglasio je potrebu za produbljivanjem reformi u različitim sektorima

Xi Jinping je 23. svibnja 2024. godine u Jinanu, provinciji Shandong na istoku Kine, razgovarao s predstavnicima gospodarstva i akademske zajednice koji su sudjelovali na simpoziju. Xi je bio predsjedavajući simpoziju i održao je važan govor.

"Reforma je pokretačka snaga za razvoj," rekao je Xi u svibnju tijekom svoje inspekcije provincije Shandong. Tijekom posjeta, organizirao je simpozij kako bi čuo mišljenja poslovnih vođa i znanstvenika o daljnjem produbljivanju reformi.

"Jasno je da su reforme izuzetno važne za Xija, i mislim da on dobro razumije sve aspekte vezane uz reforme," izjavio je Huang Hanquan, direktor Kineske akademije za makroekonomska istraživanja koji je bio gostujući govornik na simpoziju.

Ranije ove godine, Xi je američkim poslovnim, strateškim i akademskim zajednicama koje su posjetile Peking izjavio da Kina planira provesti "niz značajnih koraka za sveobuhvatno produbljivanje reformi." Xi je istaknuo da će Kina postupno razvijati tržišno orijentirano, pravno utemeljeno i internacionalizirano poslovno okruženje kako bi se osigurao širi prostor za razvoj američkih i drugih stranih tvrtki.

Xi-jeva posvećenost reformama traje već dugi niz godina.

Kada je imao tek 16 godina, Xi je bio poslan u selo Liangjiahe u provinciji Shaanxi na sjeverozapadu Kine da radi na farmi. Tamo je iskusio siromaštvo, a njegova je želja bila da svi seljaci imaju dovoljno hrane.

Xi je također poznat po svom snažnom podržavanju reformi koje proizlaze iz želje naroda za boljim životom. Kao čelnik Komunističke partije u Liangjiaheu, uveo je niz reformi.

Nakon što je 2012. godine preuzeo najvišu funkciju u Partiji, Xi je svoju prvu domaću inspekciju obavio u Šenzenu, slijedeći stope svog oca. Tamo je položio cvijetni vijenac ispred bronzane statue Deng Xiaopinga u parku Lianhuashan, izražavajući čvrstu posvećenost reformama: "Reforma neće stati, a otvaranje neće prestati!"

Treća plenarna sjednica 18. Centralnog komiteta KPK, održana 2013. godine pod Xi-jevim vodstvom, smatra se prekretnicom, slično kao Treća plenarna sjednica 11. Centralnog komiteta KPK 1978. godine koja je započela eru reformi. Ova sjednica označila je početak nove ere reformi.

Tijekom ove sjednice, Xi je istaknuo niz izazova za daljnji razvoj Kine, uključujući korupciju, neodrživi razvoj i ekološke probleme. Naglasio je da "ključ za rješavanje ovih problema leži u produbljivanju reformi."

Sjednica je odobrila odluku o "nekim ključnim pitanjima vezanim uz sveobuhvatno produbljivanje reformi." Španjolski list je komentirao da je Xi pokrenuo najdublje ekonomske, socijalne i administrativne reforme u Kini u više od 30 godina.

Više od mjesec dana kasnije, Kina je objavila odluku o osnivanju Centralne vodeće grupe za sveobuhvatno produbljivanje reformi, kojom je osobno predsjedavao Xi. Ovo je prvi put u povijesti Partije da je na središnjoj razini uspostavljeno tijelo posvećeno isključivo reformama. Kasnije se ova grupa razvila u Centralnu komisiju za sveobuhvatno produbljivanje reformi, s Xi-em kao daljnjim predsjednikom.

"Kada su u pitanju teške i važne reforme, Xi donosi konačne odluke," rekao je jedan dužnosnik blizak procesu donošenja odluka. Također je otkrio da Xi pažljivo pregledava svaki nacrt velikih planova reformi, uređujući ih riječ po riječ.

Ulazak u planinu iako zna da ima tigrova

Reforme koje je vodio Xi bile su zasnovane na temeljitim razmatranjima proizašlim iz njegovih dugogodišnjih iskustava, s kompletnim vrhunskim dizajnom.

Koristio je drevni kineski izraz "odbacivanje zastarjelog u korist novog" kako bi potaknuo akciju, vjerujući da su reforma i inovacija urođeni kulturni geni kineske nacije.

Xi je bio jasno usmjeren u pogledu smjera reformi. Upozoravao je na kopiranje političkih sustava drugih zemalja, jednom prilikom rekavši da bi reforma koja negira socijalističku orijentaciju vodila samo do "slijepe ulice."

"Ono što se ne može promijeniti mora se odlučno zadržati nepromijenjenim," izjavio je, naglašavajući potrebu za očuvanjem sveukupnog vođstva Partije u unapređenju reformi.

Za ono što treba promijeniti, Xi je zahtijevao odlučne akcije, tražeći stvaranje uvjeta za reformu čak i kada oni još ne postoje. Neophodni zadaci uključivali su uklanjanje svih prepreka koje ograničavaju vitalnost poslovnih subjekata i ometaju punu igru tržišta.

S neviđenim obimom, opsežnošću i intenzitetom, Xijeve reforme obuhvaćale su područja ekonomije, politike, kulture, društva, ekologije, izgradnje Partije, nacionalne obrane i vojske, među ostalim.

Razvio je metodologiju za reformu u novoj eri, koja naglašava pravilno upravljanje odnosima između oslobađanja uma i traženja istine iz činjenica, između napredovanja kao cijeline i postizanja proboja u ključnim područjima, između vrhunskog dizajna i "prelaska rijeke pipajući kamenje," između hrabrosti i održavanja stabilnog tempa, kao i balansiranje reforme, razvoja i stabilnosti.

Xi je naglasio potrebu za sistematičnim, cjelovitim i koordiniranim pristupom reformama, kao i poštovanje pionirskog duha naroda. Službenicima je rečeno da "uspostave novo prije nego što ukinu staro" i da osiguraju pravo vrijeme i intenzitet reformi kako bi se postigli dobri rezultati.

"Ispravio je mentalitet mjerenja uspjeha razvoja isključivo prema rastu BDP-a i omogućio da reforma zaista dotakne interese nekih ljudi," rekao je jedan dužnosnik iz Shanxija. Sjeća se da je Xi zahtijevao višestruke istrage kako bi se zaustavila ilegalna gradnja vila od strane developera u dosluhu s lokalnim dužnosnicima u prirodnim rezervatima planine Qinling. To je također odražavalo lokalni otpor reformama u ekološkom području u to vrijeme.

Xi je gurao reforme unatoč otporu interesnih skupina. "Potrebna nam je hrabrost da 'uđemo u planinu iako znamo da su tamo tigrovi' i neprestano napredujemo s reformama," rekao je.

Manje od 20 dana nakon preuzimanja najviše funkcije, Xi je nadgledao formuliranje "osmo-točkaste odluke" o poboljšanju rada partijskih i vladinih dužnosnika kako bi se riješili kronični problemi u birokraciji poput privilegija, raskošnih gozbi i drugih oblika rasipanja novca poreznih obveznika. Ovaj je potez kasnije pohvaljen kao "prekretnica" za kinesko upravljanje.

Na toj osnovi, Xi je pokrenuo neviđenu antikorupcijsku "oluju". Borba protiv korupcije koristi se za pročišćavanje "političkog ekosustava" kao i "ekonomskog ekosustava" i doprinosi sređivanju tržišnog poretka i vraćanju tržišta onome što bi trebalo biti, rekao je.

Kampanja "nulte tolerancije" protiv korupcije nastavlja dobivati na snazi. Tijekom protekle godine, val je zahvatio sektore poput financija, opskrbe žitaricama, zdravstva, razvoja i proizvodnje poluvodiča i sporta.

Stotine visokorangiranih vladinih dužnosnika, rukovoditelja banaka i direktora bolnica, pa čak i osoba poput predsjednika Kineskog nogometnog saveza i bivšeg glavnog trenera nacionalnog muškog nogometnog tima, bilo je istraženo ili optuženo.

Xi je zagovarao potrebu za reformom Partije, pozivajući na "najtemeljitiju samorevoluciju". Pod njegovim vodstvom, izgrađen je potpuni i rigorozni sustav samoupravljanja Partijom, te formiran zvučan sustav partijskih propisa. Poboljšao je inspekcijski sustav i uspostavio nacionalni nadzorni sustav kako bi "ograničio moć institucionalnim okvirom".

Također je pokrenuo neviđenu reformu partijskih i državnih institucija. Ova reforma bila je najuočljiviji dio ukupnog reformskog procesa u zemlji, komentirao je Li Junru, bivši potpredsjednik Partijske škole Centralnog komiteta KPK. "Xi koristi reforme za rješavanje jedinstvenih izazova s kojima se suočava Partija i za izgradnju jače i moćnije marksističke političke stranke," dodao je Li.

Ova reforma dodatno je razbila interesne skupine. Xi je pozvao na odlučnost da se "uvrijedi nekoliko tisuća umjesto da se iznevjeri 1,4 milijarde kineskog naroda".

Poticao je samorevoluciju Partije kako bi usmjerio društvene promjene. Partija je preuzela inicijativu u eliminaciji institucionalnih nedostataka u društvenom razvoju kako bi oslobodila proizvodne snage, objasnio je Liu Bingxiang, profesor na Partijskoj školi Centralnog komiteta KPK.

U tom smislu, Xi je zagovarao potpuno napredovanje vladavine prava, nastojeći riješiti dugogodišnje probleme gdje moć nadmašuje zakon i osobni odnosi nadmašuju pravne principe. Jednom je osudio pojavu gdje "novac može kupiti oslobođenje od kazne, pa čak i kupiti život". U drugoj prilici rekao je: "Socijalistička tržišna ekonomija temelji se na vjerodostojnosti i vladavini prava."

Naložio je formuliranje i reviziju niza zakona, uključujući Zakon o protivmonopolu, koji pruža pravnu osnovu za sustav pregleda fer konkurencije.

Pravni okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva također je unaprijeđen. U tipičnom slučaju, američka košarkaška legenda Michael Jordan dobio je spor 2020. u Šangaju, gdje je kineskoj tvrtki naređeno da prestane koristiti "Qiao Dan," kineski prijevod "Jordan," u svom nazivu i zaštitnim znakovima proizvoda.

Xijeve reforme nisu samo dovele do ekonomske transformacije. Tvrdio je da je bit modernizacije u modernizaciji ljudi. Promoviranje "kulturnog samopouzdanja i nacionalnog ponosa" među kineskim narodom postalo je ključni cilj reforme.

Godine 2012., Xi je uključio "kulturno samopouzdanje" u ključni izvještaj na 18. Nacionalnom kongresu KPK. Kasnije je ovaj koncept integrirao u "Četiri samopouzdanja" socijalizma s kineskim karakteristikama, opisujući kulturno samopouzdanje kao "fundamentalniju, dublju i trajniju snagu."

Xijeve reforme također znače prilagođavanje marksizma novoj eri, integrirajući njegove osnovne principe s specifičnim kineskim stvarnostima i finom tradicionalnom kulturom. Kao rezultat, reforme u Kini dobile su svjež filozofski značaj.

U svojoj novogodišnjoj poruci za 2017. godinu, Xi je izjavio da je "glavni okvir reforme, poput 'četiri grede i osam stubova' kuće, u suštini uspostavljen u raznim područjima." Za one upoznate s tradicionalnom kineskom arhitekturom, to znači da je kuća dobila oblik i može se dalje usavršavati

Xi Jinping je usmjerio reforme prema općem cilju: očuvanju i unapređenju sistema socijalizma sa kineskim karakteristikama te modernizaciji kineskog sistema i kapaciteta za upravljanje.

To, nesumnjivo, zahtijeva dug i izazovan proces za ispunjenje.

SAMO REFORMATORI MOGU NAPRIJEDOVATI, SAMO INOVATORI MOGU USPJEVATI

U godini kada je Xi preuzeo najvišu funkciju, godišnja stopa ekonomskog rasta Kine prvi put je pala ispod 8 posto od 1999. godine. Dužnička kriza u Europi ozbiljno je pogodila kinesku vanjsku trgovinu, a regulacija nekretnina smanjila je domaću potražnju. Analitičar jedne strane banke tvrdio je da "kineska ekonomija prolazi kroz najkritičniji trenutak u skoro 30 godina."

Nepokolebljiv, Xi je prepoznao pravac kojim bi reforme trebalo da idu. Bio je uveren da je razvoj ključ za rešavanje svih problema, te je postavio podsticanje razvoja kao glavni prioritet u svojoj reformskoj agendi.

Xi je istakao da je kineska ekonomija ušla u novu fazu razvoja i predložio novu razvojnu filozofiju koja se temelji na inovativnom, koordiniranom, zelenom, otvorenom i zajedničkom rastu. Pokrenuo je strukturnu reformu na strani ponude, usmerio ekonomiju ka visoko-kvalitetnom razvoju i krenuo u izgradnju novog razvojnog obrasca.

Obraćajući se zvaničnicima o značaju reforme za optimizaciju strukture ponude, Xi je naveo primer kineskih turista koji kupuju pametne WC šolje i kuhinjske aparate u inostranstvu, jer takvi inovativni ili visokokvalitetni proizvodi nisu bili dostupni na domaćem tržištu. U međuvremenu, neki domaći proizvođači su se borili da pronađu kupce.

Nakon godina strukturne reforme na strani ponude pod Xijevim nadzorom, nova generacija kineskih proizvoda uživa rastuću popularnost kod kuće i u inostranstvu. To uključuje energetski efikasne kućne aparate, pametne elektronike, sportsku opremu napravljenu od novih materijala i velike putničke avione.

Prekomjerni kapaciteti u određenim sektorima efikasno su rešeni. Na primer, do kraja 2022. godine, čelična industrija je eliminisala zastarele i suvišne kapacitete ukupno oko 300 miliona tona, što je više nego dvostruko veće od ukupne proizvodnje sirovog čelika u Indiji te godine.

Da bi unapredio strukturnu reformu na strani ponude, Xi je predvodio primerom sa velikom predviđanjem. Pre deset godina, većina automobila na kineskim putevima bila je na benzinski pogon. Tokom inspekcijskog obilaska SAIC Motor-a, jednog od vodećih kineskih proizvođača automobila, 2014. godine, Xi je naglasio značaj razvoja proizvoda koji zadovoljavaju različite potrebe i istakao važnost vozila na novu energiju u jačanju kineske pozicije u automobilskoj industriji.

U sljedećem desetljeću, Xi je postao veliki pobornik električnih vozila, često posjećujući automobilske tvrtke, obilazeći laboratorije i pokazujući veliki interes za isprobavanje novih domaćih modela. Potiče proizvođače automobila da se usredotoče na kvalitetu proizvoda i razvijaju tržišnu konkurentnost.

Industrija novih izvora energije dio je Xijeve vizije "novih kvalitetnih proizvodnih snaga", izraz koji je prvi put spomenuo tijekom lokalnih inspekcija prošle godine. Međutim, Xijeva praktična angažiranost s ovom idejom datira mnogo ranije. Sedamdesetih godina, dok je bio u selu Liangjiahe u Shaanxiju, Xi je prvi u provinciji uveo korištenje bioplinskih postrojenja, što se tada moglo smatrati "novim kvalitetnim proizvodnim snagama", osiguravajući čistu alternativu drvu i kerozinu za kuhanje i rasvjetu.

Kao posvećeni marksist, Xi vjeruje da su proizvodne snage "krajnji uzrok svih društvenih i političkih promjena." Razvoj ovih novih kvalitetnih proizvodnih snaga, koje karakteriziraju inovacija i visoka kvaliteta, poziv je kineskim kreatorima politika da prigrle tekuću tehnološku revoluciju u područjima poput umjetne inteligencije, sintetičke biologije, nanotehnologije i kvantnih informacija kroz reforme. To se usklađuje s inovacijski vođenom razvojnom strategijom koju je predložio Xi. Usporedio je slabu inovacijsku sposobnost Kine s Ahilovom petom ekonomskog diva, izjavljujući: "Samo reformatori mogu napredovati, samo inovatori mogu uspjeti, i samo oni koji reformiraju i inoviraju će prevladati."

Pod njegovim vodstvom, reforme u znanstveno-tehnološkom sektoru napredovale su neviđenom intenzitetom. S različitim pro-inovacijskim mjerama, uspostavljen je novi sustav za mobilizaciju nacionalnih resursa kako bi se olakšali ključni tehnološki proboji. Osnovana je prva grupa nacionalnih laboratorija, a uloga poduzeća u inovacijama je pojačana.

Rezultati su očiti. Rang Kine na Globalnom inovacijskom indeksu, koji objavljuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, znatno je porastao.

Tijekom godina, Državno vijeće, odnosno kineska vlada, ukinulo je ili delegiralo nižim razinama vlasti ovlasti za administrativno odobrenje za preko 1.000 stavki, smanjivši broj investicijskih stavki koje podliježu odobrenju središnje vlade za više od 90 posto.

"Dozvolimo da vitalnost koja stvara bogatstvo izbije na površinu i neka snaga tržišta bude potpuno oslobođena," rekao je Xi.

Rezultati reformi su izvanredni. Svjetska banka rangirala je Kinu među deset ekonomija s najznačajnijim poboljšanjem poslovnog okruženja dvije godine zaredom.

U 2019. godini, izgradnja Tesla Gigatvornice u Šangaju započela je u siječnju, a već u prosincu proizvođač automobila je počeo isporučivati prve serije Model 3 električnih automobila proizvedenih u tvornici. Ovaj brz razvoj osvojio je pohvale od izvršnog direktora Tesle, Elona Muska. U svibnju ove godine, prva inozemna tvornica Megapack američke kompanije započela je izgradnju u Šangaju, što je ponovno dokazalo "kinesku brzinu".

Dobro upoznat s izazovnom situacijom s kojom se suočavaju privatna poduzeća, Xi je naložio osnivanje ureda za razvoj privatne ekonomije pri vrhovnom ekonomskom planeru zemlje kako bi pružio pomoć privatnim poduzećima koja se suočavaju s poteškoćama.

Xi je također naglasio potrebu za promicanjem financijskih reformi kako bi se olakšalo financiranje privatnih poduzeća. Istaknuo je važnost poticanja privatnog kapitala da ulazi u industrije i sektore gdje to zakoni i propisi izričito ne zabranjuju.

Pod Xijevom uputom, sustav negativne liste za pristup tržištu je sveobuhvatno implementiran, omogućujući ulazak u područja koja nisu izričito zabranjena. Do kraja 2023. broj registriranih poslovnih subjekata u cijeloj zemlji dosegnuo je 184 milijuna, što je više od tri puta više nego 2012.

Od 2012. do 2023. broj privatnih poduzeća u Kini više se nego učetverostručio, a udio privatnih poduzeća u ukupnom broju poduzeća porastao je s manje od 80 posto na više od 92 posto.

Tijekom tog razdoblja, privatne banke dobile su odobrenje za osnivanje, brza željeznica pod kontrolom privatnog kapitala započela je s radom, privatnim ulaganjima je dopušten ulazak u sektor istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a privatna raketna kompanija uspjela je lansirati raketu s mora.

Xi je također inicirao tržišno orijentirane reforme za državna poduzeća (SOE). U 2017. godini, China Unicom, kao prvo središnje upravljano SOE u telekomunikacijskoj industriji koje je otvoreno za privatni kapital, uvelo je 14 strateških investitora, uključujući internetske gigante Tencent, Baidu, JD.com i Alibaba, u "reformi mješovitog vlasništva."

Trogodišnji akcijski plan za reformu SOE dodatno je transformirao SOE u društva s ograničenom odgovornošću ili dionička društva. Oko 38.000 SOE-a osnovalo je upravne odbore.

Međunarodni mediji primijetili su da kineska reforma napreduje u skladu s promjenama u situaciji. Trgovinski rat koji su pokrenule Sjedinjene Države, globalna pandemija i povećane geopolitičke napetosti testirali su otpornost kineske ekonomije. Zemlja također transformira svoj model ekonomskog razvoja.

Xi je vodio Kinu ka ubrzanju izgradnje novog razvojnog obrasca, koji domaće tržište uzima kao glavni oslonac dok dopušta domaćim i međunarodnim tržištima da se međusobno jačaju.

Ključna podrška za ovu strategiju je uspostava jedinstvenog nacionalnog tržišta. Da bi se to postiglo, provodi se niz reformi kako bi se eliminirao lokalni protekcionizam i uklonile regionalne barijere.

Li Junru, veteran partijskih teoretičara, rekao je da je Xi nacrtao nove "točke," "krugove" i "pojaseve" na karti Kine dok je unapređivao međuregionalnu koordinaciju i poticao razvoj područja Xiong'an New Area, delte rijeke Yangtze i Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area, između ostalih.

Xi je intenzivirao napore otvaranja kako bi potaknuo reformu i učinio "institucionalno otvaranje" prioritetom. U jednom takvom potezu, Kina je ukinula ograničenja stranog vlasništva za brokerske kuće, tvrtke za upravljanje investicijskim fondovima, tvrtke za trgovanje futuresima i životna osiguravajuća društva.

Kina se zalaže za pridruživanje sveobuhvatnom i naprednom Sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), jer vlada nastoji ispuniti visoke standarde postavljene ovim sporazumom i obvezuje se na prakse koje nadilaze postojeće politike pristupa tržištu.

Godine 2013., Xi je osnovao prvu pilot zonu slobodne trgovine u Šangaju. Trenutno, broj takvih zona doseže 22, a cijela tropska otok provincija Hainan postala je slobodna trgovinska luka.

Još jedan značajan korak u reformi koji je poduzela Xi je osnivanje Kineskog međunarodnog sajma uvoza, prvog nacionalnog sajma na svjetskoj razini s fokusom na proširenje uvoza. Također je inicirao sajam usluga za olakšavanje trgovine uslugama i izložbu s prikazom globalnih potrošačkih proizvoda, što pokazuje njegovu viziju liberalizacije trgovine i ekonomske globalizacije.

Kina je sada glavni trgovinski partner više od 140 zemalja i regija te je zadržala poziciju drugog najvećeg odredišta za izravne strane investicije u svijetu.

U isto vrijeme, Xi je oprezan glede neredovitog proširenja kapitala, manipulacije tržištima i stremljenja prema previsokim profitima u određenim područjima, štiteći se od rizika sličnih američkoj subprime krizi.

Predložio je postavljanje "svjetala za promet" za tokove kapitala, osiguravajući da "financijski magnati" ne djeluju neetički, dok istovremeno omogućava kapitalu da pravilno funkcionira kao proizvodni faktor.

Ovo pokazuje da se kineska reforma više ne fokusira isključivo na rast, već uzima u obzir uravnoteženiji pristup.

Koordiniranje razvoja i sigurnosti ističe se u kampanji Xija za dublju reformu u svim aspektima. Kina ostaje jedina velika ekonomija u svijetu koja nije imala financijsku krizu u proteklih četrdeset godina.

STAVLJANJE LJUDSKIH PRIORITETA NA PRVO MJESTO

Xi ističe da je konačni cilj kineske reforme poboljšanje dobrobiti ljudi. Obećao je da će ljudske prioritete uzeti za svoje i djelovati prema njihovim željama, što je značajna razlika u odnosu na "kapital prvo" pristup često viđen u kapitalističkim ekonomijama.

Godine 2017., Xi je istaknuo da je nakon gotovo 40 godina reformi i otvaranja, glavna proturječnost s kojom se suočava kinesko društvo prošla značajne promjene. "Ono s čime se sada susrećemo je proturječnost između neuravnoteženog i nedovoljnog razvoja i sve većih potreba ljudi za boljim životom", objasnio je.

Kao odgovor na ovu promjenu, zagovara usklađeni i dijeljeni razvoj i obvezuje se ostvariti viziju "opće prosperitete" Deng Xiaopinga.

Kada je Xi preuzeo kormilo 2012. godine, postojale su značajne disparitete između istočnih i zapadnih regija Kine, a nejednakost u bogatstvu bila je ozbiljna.

Transformirao je strategiju za smanjenje siromaštva, implementirajući novi pristup nazvan "ciljano iskorjenjivanje siromaštva".

Osobe i sela potvrđeni kao siromašni bile su registrirane, a u nacionalnom informacijskom sustavu za ublažavanje siromaštva stvorila se datoteka. U međuvremenu, siromašni su preseljeni iz neprijateljskih područja. Vlade su promovirale industrije u skladu s lokalnim uvjetima te organizirale obuke za neprivilegirane kako bi im se pomoglo povećati prihode. Više od 3 milijuna službenika raspoređeno je da bude stacionirano u određenim selima kako bi se osiguralo da mjere za ublažavanje siromaštva budu u potpunosti i dobro provedene.

Godine 2016., centralna vlada je predstavila plan za dodjelu urbanih prebivališta za oko 100 milijuna ljudi iz ruralnih područja i drugih stalnih stanovnika bez lokalne kućne registracije, a ovaj je cilj ostvaren prije predviđenog roka.

Tijekom inspekcijskog putovanja u Šangaju 2023. godine, Xi je posjetio apartmane gdje su živjeli migranti. Bio je sretan što je saznao da se migranti nastanjuju u metropoli. "Pod Xi-jevim vodstvom, Kina je iskorijenila apsolutno siromaštvo u ruralnim područjima, problem koji je trajao nekoliko tisuća godina. Odlično! Ostanite, nastanite se i borite se za bolji život", rekao je.

Pod Xi-jevim vodstvom, Kina je ukinula sustav preodgoja kroz rad, koji je bio u funkciji više od pola stoljeća, podigla je prag za osobno oslobođenje od poreza na dohodak s 3,500 juana na 5,000 juana mjesečno te postavila načelo usmjereno na ljude za razvoj sektora nekretnina - "Stanovanje je za život, a ne za tržišne spekulacije".

U odgovoru na demografske promjene, Kina je prilagodila svoje politike populacije i planiranja obitelji. Provedene su reforme kako bi se osiguralo bolje i pravednije obrazovanje. Dodatno, Xi je predvodio uspostavu najvećeg svjetskog sustava socijalne sigurnosti i pokrenuo reforme osnovnih usluga za starije osobe. Danas je više od 1 milijarde ljudi pokriveno osnovnim osiguranjem za starost, a više od 1,3 milijarde osnovnim medicinskim osiguranjem u Kini.

Uvjeren u to da je "zdravlje ljudi primarni pokazatelj modernizacije", Xi je pozvao na proučavanje i promicanje prakse u gradu Sanmingu u Fujianu kako bi se gurnula reforma zdravstvene zaštite.

Xi je zagovarao sveobuhvatno uklanjanje dodataka na lijekove i medicinske potrošne materijale koji su bili na snazi više od 60 godina, smanjujući troškove pacijenata. Vladini odjeli su djelovali na njegov poziv i formirali radni tim za pregovore o cijenama lijekova i potrošnog materijala s farmaceutskim tvrtkama.

U širokoj online video snimci takvih pregovora o cijenama 2021. godine, predstavnici Nacionalne uprave za zdravstveno osiguranje inzistirali su da "nijedna manjinska skupina pacijenata ne smije biti napuštena" te su uspjeli smanjiti cijenu lijeka za rijetku bolest s približno 700,000 juana po injekciji na 33,000 juana po injekciji kroz osam krugova intenzivnih pregovora. Taj je lijek zatim uključen u katalog kineskog medicinskog osiguranja, pružajući nadu za više od 30,000 pacijenata diljem zemlje. Slični rezovi cijena stotina lijekova u nekoliko godina kumulativno su uštedjeli javnosti oko 500 milijardi juana u medicinskim troškovima.

Xi je unaprijedio reforme u ruralnom zdravstvenom sustavu kako bi osigurao da ljudi u velikim ruralnim područjima imaju pristup pristupačnom medicinskom liječenju. Kampanje su značajno smanjile slučajeve siromaštva uzrokovanog bolestima. Gotovo svi ljudi s niskim primanjima i pojedinci koji su upravo izašli iz siromaštva u ruralnim područjima sada imaju medicinsko osiguranje.

Xi-jeva reforma u kulturnom sektoru naglašava obogaćivanje "duhovnog svijeta" ljudi kao bitan zahtjev kineske modernizacije. To uključuje usavršavanje planiranja kulturne industrije i politika te njegovanje novih oblika kulturnog poslovanja i uzoraka kulturne potrošnje.

Kao rezultat toga, filmska industrija je u posljednjih nekoliko godina doživjela brz razvoj. Broj kino ekrana u Kini povećao se s otprilike 13,000 u 2012. na preko 86,000 do kraja 2023. godine, što je najviše na svijetu. New York Times izvijestio je ranije ove godine da kineska filmska industrija proizvodi više visokokvalitetnih filmova koji rezoniraju s domaćom publikom.

Xi je također preoblikovao obrazovni sustav, što izravno utječe na širenje talentiranog kadra i znanstveno-tehnički napredak. Poduzeo je korake za promicanje uravnoteženog razvoja obveznog obrazovanja, smanjenje teškog opterećenja studenata kako bi osigurao njihov sveobuhvatan razvoj te izgradnju modernog sustava stručnog obrazovanja i modernog sveučilišnog sustava.

Postotak nacionalnog fiskalnog izdataka dodijeljen obrazovanju ostao je iznad 4 posto BDP-a tijekom uzastopnih godina, čineći ga najvećim dijelom općeg proračunskog troška Kine.

Još jedna revolucionarna reforma koju je predvodio Xi odnosi se na ekološko područje. Kada je Xi postao generalni tajnik Partije 2012. godine, onečišćenje okoliša bilo je jedna od najčešćih pritužbi javnosti. Početkom te godine, kadmij zagađenje je utjecalo na rijeku u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, ugrožavajući sigurnost pitke vode za više od milijun ljudi. Tijekom godine dogodio se nekoliko visokoprofilnih incidenata zbog zabrinutosti zbog industrijskog onečišćenja "ne u mom dvorištu" širom zemlje.

Xi, poznat po hrabrim i odlučnim inicijativama u Xiamenu za čišćenje jezera Yundang i u Hangzhouu za zaštitu West Lake-a, osnovao je Ministarstvo ekologije i okoliša, postavio ekološku i okolišnu zaštitu kao nepovredivu "crvenu liniju", uveo inspekcije o ekološkoj i okolišnoj zaštiti od strane centralnih vlasti i tražio od lokalnih dužnosnika da budu odgovorni za zaštitu rijeka, jezera i šuma kao njihovi "upravni šefovi".

Pod Xi-jevim vodstvom, Kina je postala zemlja s najbržim poboljšanjem kvalitete zraka, najvećim povećanjem šumskih resursa i najvećom površinom pošumljenih površina na globalnoj razini. Zemlja je također zadržala stabilnu poziciju kao svjetski lider u instaliranim kapacitetima za hidro, vjetro, solarne i biomasa energetske proizvodnje.

Kina je također razvila najveće svjetsko tržište ugljika i obećala postizanje ugljične neutralnosti nakon vrhunca ugljika u puno kraćem razdoblju u usporedbi s razvijenim zemljama. "Zelena i niskougljična razvoj je red dana, a oni koji ga slijede će prosperirati", rekao je Xi.

Xi vjeruje da je ispravljanje neodrživih metoda rasta ključno za održivi razvoj kineskog naroda i za zaštitu Majke Zemlje - "našeg jedinog doma".

U svojim susretima s vladama stranih zemalja i poslovnim liderima ove godine, Xi je stalno ponavljao poruku: Kina je posvećena daljnjim reformama koje će donijeti prilike svijetu. Posjetom Francuskoj u svibnju, Xi je rekao poslovnim ljudima tamo da će kineske reforme omogućiti širi tržišni prostor za sve zemlje. U Srbiji je posjetio tvornicu čelika Smederevo, koju je pomogao oživjeti kineskim ulaganjima prije otprilike osam godina, spašavajući poslove za više od 5,000 lokalnih radnika.

Tvornica je uzorna inicijativa Xi-jeve vlastite Inicijative pojasa i puta (BRI). Inspiriran drevnom Putem svile, Xi je predložio inicijativu 2013. godine za reformu i unapređenje globalne razvojne suradnje. BRI je dizajniran kao moderna mreža koja povezuje zemlje kroz poboljšanu trgovinu, razvoj infrastrukture i ljudske razmjene.

U posljednjem desetljeću, BRI je privukao sudjelovanje tri četvrtine zemalja svijeta, pomažući stvaranju 420,000 radnih mjesta i izvlačeći desetke milijuna ljudi iz siromaštva u tim zemljama.

Od prošle godine, očekivanja za treći plenum 20. Centralnog odbora KPK-a neprestano rastu. Ljudi u Kini i diljem svijeta pažljivo prate koje će se glavne reforme mjere otkriti i procjenjuju potencijalne posljedice takvih mjera.

Prije plenuma, Xi je obećao niz "strateških, inovativnih i vodećih reformi", kako bi "postigli nove probojeve u važnim područjima i ključnim sektorima".

Postoje razlozi za optimizam. Takav optimizam temelji se ne samo na ogromnoj ekonomskoj i tržišnoj veličini Kine, već i na jedinstvenom vođstvu Partije s Xi-om kao jezgrom. KPK ima hrabrost za samo-reformu i sposobna je pretvoriti planove u konkretne akcije.

Dok neki ljudi izvan Kine imaju sumnje ili čak strahove u vezi s kineskim reformama, razvojem i njihovim implikacijama, Xi je često naglasio da Kina nema namjeru mijenjati ili izazivati postojeći svjetski poredak. Ona samo aktivno sudjeluje u globalnom upravljanju i zalaže se za pravedniji i ravnopravniji svjetski poredak.

"Kineska modernizacija ponudila je novi izbor i ima dalekosežne implikacije za zemlje u razvoju", rekao je Jose Ricardo dos Santos Luz Junior, izvršni direktor tvrtke sa sjedištem u Sao Paulu koja povezuje kineske i brazilanske poduzetnike.

U ranim danima Dengovih reformi, kasniji kineski vođa izjavio je da je cilj kineskih reformi i otvaranja bio "uhvatiti korak s vremenom". Danas, osvrćući se na gotovo pola stoljeća napretka, Xi je istaknuo da su kineske reforme i otvaranje ne samo unaprijedili vlastiti razvoj, već i značajno doprinijeli globalnom miru i napretku.

Nastavljajući Dengovu baštinu s snažnim osjećajem odgovornosti, Xi vodi Kinu putem modernizacije koja ne samo da stvara ekonomska čuda i razvojne prilike, već istražuje i novi oblik ljudske civilizacije.

"Naša modernizacija je i najizazovnija i najveća", rekao je Xi. "Ovo je neviđen put, ali nastavit ćemo ga istraživati i hrabro napredovati."

Idi na 24sata