To je to što me zanima!

Pokazali smo da je svaka naša navika mali, ali zapravo veliki korak prema očuvanju planeta

U subotu je na zagrebačkom Bundeku bio Ekotlon REUSE&RECYCLE Festival zelenih navika. Iako već četiri godine tradicionalno u rujnu organiziramo humanitarnu plogging utrku, ove godine program smo obogatili raznim sadržajima
Vidi originalni članak

U subotu smo organizirali mnogo veći i sadržajno bogatiji Ekotlon. Bio je to prvi Ekotlon REUSE&RECYCLE Festival zelenih navika. Oko 400 posjetitelja uživalo je u tradicionalnoj plogging utrci na tri različite staze  - Maxi (5 km), Obiteljska (1,8 km) i Canicross (3,3 km), ali i u mnogim edukativnim i zabavnim sadržajima. 

Ovogodišnji Festival zelenih navika otvorili smo upravo humanitarno-ekološkom utrkom, koju su 24sata i missZDRAVA organizirali već četvrtu godinu zaredom, a koja je još jedanput pokazala koliko svi brinemo o zdravlju i okolišu. 

- Ovo je četvrti Ekotlon u organizaciji 24sata. Zahvaljujem Gradu Zagrebu na podršci te svim našim pokroviteljima. Sav prihod od vaših kotizacija ide Karate klubu Sveta Nedelja, koji se, osim sportom, bavi jednim vidom humanitarnog rada. Odnosno omogućava ljudima s posebnim potrebama da se i oni bave sportom, što je jedna od najvažnijih aktivnosti za zdravlje. Nakon utrke Bundek će biti još ljepši i čišći, a Zagreb još zeleniji - rekao je direktor 24sata Goran Gavranović.

A prije nego što su naši trkači krenuli u plogging, bilo je važno da se pravilno zagriju, a za to je bio zadužen trener Marijan Kraljević iz Škole trčanja Omega

- Cijeli koncept Ekotlona je fantastičan jer je cilj očuvanje prirode. Drago mi je vidjeti ovoliki interes i toliki broj plogging trkača. Naravno, zagrijavanje je vrlo važno, bez obzira na to je li riječ o trčanju ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti s naporom. Zagrijavanje je važno kako bismo stvorili prostor u mišićima i smanjili bilo kakav rizik s ozljedama. Što se tiče istezanja nakon trčanja, to je zapravo delikatno pitanje. Preporučujem istezanje, ali ne direktno nakon fizičkog napora, kad je mišić pun krvi, nego kad se malo 'ohladite' ili idući dan napravite polusatni trening samo istezanja – savjetovao je Marijan, koji je pripremio naše plogging trkače za utrku. 

Prvi su startali ljubimci i njihovi vlasnici, odnosno svi oni koji su se prijavili na Canicross stazu, a nedugo nakon njih startali su ploggeri Obiteljske i Maxi staze. Naša plogging staza ujedno je bila edukativna staza by INA, na kojoj je svaki trkač mogao pročitati i inspirativnu poruku, a tijekom cijelog festivala svatko je mogao i ostaviti svoju poruku prirodi u Zelenoj knjizi by INA.

Najprije su na cilj došli trkači Canicross staze, od kojih su prva tri nagrađena vrijednim nagradama. Najbrži, s četveronožnim ljubimcima i s prikupljenim otpadom, dobili su vrijedne OTP pakete, JYSK bon od 20 eura, a nagrađeni su i četveronožni ljubimci bogatim paketom Pet Centra.

Najbrži natjecatelj i natjecateljica dobili su poklon bon od 100 eura u trgovini sa sportskom opremom, OTP paket, koji sadrži kišobran, bluetooth zvučnik i šiltericu, te JYSK bon od 20 eura. Nagradili smo i naše najmlađe, koji su osvojili bicikl za guranje, ali i JYSK bon u vrijednosti 20 eura, a ove godine naša najstarija sudionica plogging utrke dobila je vrijedne darove, a to su bili štapovi za hodanje i JYSK poklon bon. 

Naši vrijedni ploggeri nisu samo trčali nego su i očistili zagrebački Bundek. Prikupljeni otpad su nakon utrke razdvajali u za to predviđene spremnike za otpad. Razvrstavali su staklo, miješani komunalni otpad, papir, plastiku/metal, otkupnu ambalažu te biootpad. Za pravilno odvajanje otpada pobrinuo se partner ovogodišnjeg Ekotlona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čije su asistentice pomagale trkačima i podijelile im prigodne torbe od recikliranog materijala te su se svi vrijedni trkači mogli okrijepiti uz FloeWater. FloeWater je kristalno čista pitka voda, dvostruko filtrirana najnaprednijom svjetskom tehnologijom ultrafiltracije. 

Kad je riječ o otpadu, svi sudionici Festivala zelenih navika imali su priliku, uz suradnju s timom stručnjaka tvrtke Consultare, vidjeti kako funkcionira gospodarenje biootpadom.

A uz podršku tvrtke Interzero predstavljen je i jedan manji električni komposter te su svi zainteresirani mogli sudjelovati u akcijama proizvodnje komposta na licu mjesta kako bi iz prve ruke doznali što sami mogu učiniti i kako mogu pozitivno utjecati na ekologiju u svom okruženju.

Najljepši dio već četvrtu godinu zaredom je svakako trenutak u kojem smo uručili donaciju onima kojima je to najpotrebnije. Ove godine to je bio KKOI Sveta Nedelja, a donaciju je Ivani Karamatić, predsjednici i trenerici KKOI-ja Sveta Nedelja, uručio zamjenik glavnog urednika 24sata Alen Galović.

- Zahvaljujem organizatorima 24sata i missZDRAVA na ovom projektu i vrijednoj donaciji. Donacija će nam pomoći u kupnji motornog vozila koje je KKOI-ju Sveta Nedelja veoma važno za odlazak na natjecanja te za poboljšanje i olakšanje u logističkom funkcioniranju. Dio sredstava iskoristit ćemo i za nabavu specifične opreme s ciljem poboljšavanja kvalitete treninga – izjavila je Karamatić. 

Uz tradicionalnu humanitarnu plogging utrku, ove godine cijeli smo projekt proširili na Festival zelenih navika. Tako su svi posjetitelji mogli uživati u različitim sadržajima i edukativnim radionicama. No krenimo redom! 

Nakon utrke - raznovrsni sadržaj, baš za svakoga!

Svi trkači, njihove pratnje, ali i svi sudionici festivala, mogli su svratiti do Konzum Reciklopedija kutka gdje su potražili osvježenje uz zero waste smoothie sokove od svježeg voća i povrća iz Konzuma.

Također, na partnerstvu u realizaciji i pokroviteljstvu projekta zahvaljujemo i HEP-u, koji je još jednom pokazao svoj kontinuirani doprinos održivom razvoju i očuvanju okoliša.

Uz sve navedeno bilo je ondje edukativnih radionica, kao što je Biljna ordinacija, pod pokroviteljstvom OTP banke, gdje su svi željni znanja mogli naučiti osnove vrtlarenja uz trajnu uspomenu koju su ponijeli kući. 

Kad je riječ o biljkama, organizirali smo i zanimljivu radionicu izrade suhih terarija u suradnji s Biljke Plants

- Sudjelovanje na ovoj radionici bilo je zaista posebno iskustvo. Naučili smo kako na jednostavan način stvoriti mali samoodrživi ekosustav koristeći samo prirodne materijale i biljke. Osim što je bilo edukativno, bilo je opuštajuće i zabavno – rekla nam je posjetiteljica Maja.  A svi ljubitelji biljaka mogli su sudjelovati na radionici jestivog cvijeća i mikrobilja te kušati mnoge nepoznate biljke uz mentorstvo članova udruge Biofili.

Budući da naš Festival zelenih navika uključuje i četveronožne ljubimce, za njihove vlasnike Pet Centar je osigurao ukusne zalogaje. Predstavnici Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet zainteresiranim posjetiteljima simulirali su koliko su psi vodiči vjerni i iznimno važni prijatelji slijepih i slabovidnih osoba. U PET korneru bila je i radionica "Budi pametna njuškica“, u kojoj su djeca, ali i svi zainteresirani, mogli doznati kako se još bolje sprijateljiti sa svojim psom. No to nije bio kraj iznenađenjima u PET korneru. Socijalna zadruga Humana Nova pokazala je posjetiteljima kako od stare odjeće izraditi krpene igračke od kojih se njihovi psi naprosto neće odvajati.

S obzirom na to da je recikliranje važan dio Ekotlonova programa, JYSK je organizirao i reciklirajući ormar. Tako su svi oni koji su u ormaru imali krpice koje jednostavno više nisu dio njihovog modnog repertoara mogli u Jyskovu kutku donirati odjeću i pronaći za sebe neki novi odjevni komad!

Ukusni zalogaji i dobra glazba!

Za sve posjetitelje pripremili smo i ukusne zalogaje, za koje se pobrinuo PIK Vrbovec s inovativnom linijom mesnih proizvoda bez dodanih nitrata i fosfata. A jelo je ukusnije uz dobro društvo, zato je PIK pripremio i ljuljačku Meet me, na kojoj su mnogi u ugodnom društvu mogli uživati u njihovim ukusnim proizvodima. Vrijedni učenici Turističko-ugostiteljskog učilišta u Zagrebu priredili su voćnu oazu i zabavni pasta party!

Cijeli Festival zelenih navika pratila je, naravno, dobra glazba. Uz DJ-a Denisa Murkovića, za energično raspoloženje pobrinula se ekipa iz Sudar Percussiona i uz poznate hitove pokazala što znači snaga udaraljki i glazbe. 

Ove godine poseban smiješak naših najmlađih izmamio je Dječji zbor Kikići i genijalci, ali i vesele i zabavne igre. Pobrinuli smo se da što više naših trkača i sudionika festivala bude nagrađeno, pa je OTP banka u svojem kutku osigurala škrinju s blagom, u kojoj su se nalazile sličice s brojevima. Na prostoru na kojem je organiziran Ekotlon bile su skrivene male smeđe kutije u kojima je bilo jedno vrlo malo, ali zapravo veliko iznenađenje – a o čemu je bila riječ, znaju oni koji su krenuli u potragu za blagom! 

Uz to, svi sa startnim brojevima mogli su sudjelovati u tomboli te osvojiti vrijedne nagrade i poklon pakete sponzora PIK Vrbovec, JYSK te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Ovaj sunčani obiteljski dan prepun edukativnih i zabavnih sadržaja završili smo uz blues taktove i nastup Borisa Hrepića. No za kraj moramo napomenuti da je Ekotlon REUSE&RECYCLE Festival zelenih navika pokazao da svaka naša navika koja postane zelena čini mali ali značajan korak prema očuvanju našeg planeta. Uz plogging, edukativne radionice i zabavne festivalske sadržaje nastojat ćemo i iduće godine inspirirati svakog posjetitelja da prepozna vrijednost sadašnjeg trenutka kako bismo svi shvatili da naše svakodnevne odluke i akcije mogu oblikovati svijet u kojem živimo! 

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, HEP, OTP banka, INA, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, JYSK, PIK Vrbovec, Hrvatska pošta, Pet centar i Fina. Projekt podržavaju Vrtni centar Flora, Interzero, Humana Nova, Consultare, Eko Taxi i FloeWater. Svima njima, ali i svim sudionicima, zahvaljujemo što su podržali ovaj projekt i vidimo se sljedeće godine, nadamo se, u još većem broju!  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare