To je to što me zanima!

Podržimo održivo: Održivost kroz konkretne akcije i stvarne promjene

Transformacija na djelu krovna je tema ovogodišnje konferencije kojom se naglašava važnost konkretnih akcija i stvarnih promjena
Vidi originalni članak

Peto izdanje konferencije HGK Podržimo održivo 9. i 10. rujna u Zagrebu stavlja održivost u središte poslovnih strategija i iznova inspirira poduzeća na stvaranje održivih poslovnih modela koji nadilaze regulativne zahtjeve. Transformacija na djelu krovna je tema ovogodišnje konferencije kojom se naglašava važnost konkretnih akcija i stvarnih promjena.

Sudionike će inspirirati Esko Aho, najmlađi premijer u povijesti Finske. Vodio je zemlju tijekom najteže ekonomske krize te provodio ključne reforme koje su je izvukle iz problema i dovele do članstva u Europskoj uniji. „Zelena tranzicija zahtijeva sustavne promjene u poslovnom i vladinom sektoru. Umjesto ulaganja u pojedinačne sektore, nužan je holistički pristup koji nazivam ekosustavom. Ključni elementi tog ekosustava uključuju ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturne projekte, adekvatno regulatorno okruženje, sposobnost preuzimanja financijskog rizika, financiranje pilot-projekata te ulaganje u ljudski kapital, uključujući vještine, talente i sposobnost vođenja,“ poručio je Aho.

Publika će imati priliku čuti i predavanje Monice Araya, savjetnice COP26 koja je zbog svojih stručnih radova iz sfere održivosti uvrštena na popis "BBC 100 Women". „Tržišta u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi rastu i usvajaju nove politike Net Zero. Ovo predstavlja novu priliku dok istovremeno raste konkurencija između Kine i Sjedinjenih Američkih Država za osvajanje tržišta čiste tehnologije. Koja je uloga Europe u unapređivanju čistih tehnologija i održivog poslovanja? Na koji način europske tvrtke mogu stvoriti partnerstva u inozemstvu za postizanje zajedničkih ciljeva? Na konferenciji Podržimo održivo pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja,“ naglašava Araya.

U Zagreb stiže i stručnjak za održivo vodstvo i korporativnu odgovornost Ioannis Ioannou. Taj profesor London Business School smatra se jednim od najutjecajnijih mislilaca o odgovornom poslovanju jer njegovi uvidi inspiriraju i educiraju lidere diljem svijeta. „Na konferenciji Podržimo održivo želim preispitati konvencionalno razmišljanje, ispitati ključne elemente uspješnih održivih poslovnih modela i pružiti konkretne uvide koji će pomoći sudionicima da se suoče s izazovima i iskoriste prilike koje donosi ova transformativna promjena,“ najavio je Ioannou.

Kroz bogat program panela i diskusija, sudionici će imati priliku čuti i primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija. Konferenciju su dosad podržali Visa kao platinasti partner, Erste kao zlatni partner, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao srebrni, INA i NEXE kao brončani partner te Europska investicijska banka, Europska komisija i Ministarstvo financija Republike Hrvatske kao institucionalni partneri. Više informacija o programu i predavačima dostupno je na webu HGK Podržimo održivo.

Idi na 24sata