Višegodišnja znanstvena istraživanja tvrtke Dr Myko San i Medicinskog fakulteta u Zagrebu pokazala su da neke ljekovite gljive mogu poboljšati zdravlje kostiju. One mogu usporiti razgradnju i poboljšati izgradnju kostiju na prirodan i neškodljivi način.
Prva istraživanja Dr Myko San je pokrenuo 2012., a eksperimentalni dio istraživanja obavio je znanstveno-istraživački tim Laboratorija za mineralizirana tkiva Medicinskog fakulteta u Zagrebu na čelu s prof. dr. Slobodanom Vukičevićem, jednim od vodećih međunarodnih autoriteta na tom području. Rezultati tih istraživanja objavljeni su u znanstvenom radu u International Journal of Medicinal Mushrooms (New York), vodećem svjetskom znanstvenom časopisu o ljekovitosti gljiva.
Zaključak članka je da se određeni „ekstrakti iz ljekovitih gljiva mogu koristiti za prevenciju i/ili kao dodatak farmakoterapiji osteoporoze, kako bi se učinci farmakoterapije poboljšali, a njene štetne posljedice ublažile“.
Istraživanje hrvatskih znanstvenika na staničnim linijama i pokusnim životinjama u svjetskim je razmjerima najsistematičnije. Prethodna istraživanja u Japanu, Kini i Njemačkoj pokazala su da tvari iz nekih vrsta gljiva usporavaju rast i sazrijevanje osteoklasta, stanica koje prirodno razgrađuju kost, te da su prisutne i tvari koje poboljšavaju obnavljanje koštanog tkiva (izgradnju i mineralizaciju).
U ovom istraživanju utvrđene su najdjelotvornije vrste ljekovitih gljiva i njihove kombinacije. Nakon toga su provedeni pokusi na štakorima koji su hranjeni ekstraktima gljiva. Na kraju su izmjerene biomehanička čvrstoća kralježnice i bedrene kosti, te histomorfološke promjene kosti i hrskavice.
Prvi u svijetu dokazali smo da tretman s kombinacijom ekstrakata gljive zec gljive (Grifola frondosa) i shiitake (Lentinus edodes) i značajno smanjuje gubitak koštane mase tj. štiti gustoću i čvrstoću kostiju kralješnice. Također se pokazalo da tretman najboljom kombinacijom tih ekstrakata gljiva značajno poboljšava volumen kosti i broj poprečnih pregrada u kostima kralježnice. Isto je primjećeno i u bedrenoj kosti, što može povećati njezinu čvrstoću.
Ovi ekstrakti gljiva poboljšavaju kvalitetu površine kostiju zglobova, tj. čine je glatkijom i zdravijom. Neočekivano otkriće je i da se pomoću ovih ekstrakata značajno poboljšava i obnavljanje zglobne hrskavice, koja postaje gušća i elastičnija. To može usporiti trošenje i propadanje hrskavice, a za koje danas nema djelotvornih lijekova. Time se otvaraju nove mogućnosti zaštite ne samo ženama u menopauzi i starijim ljudim, nego i svima čiji su zglobovi izloženi pojačanim naporima i bržem trošenju.
Na temelju svih tih rezultata hrvatska tvrtka Dr Myko San razvila je novi preparat OsteoMykon, prvi te vrste u svijetu, koji je već dostupan na hrvatskom i svjetskom tržištu.
Što je zapravo osteoporoza?
Kronične bolesti u starijoj dobi uzrok su smrti za oko 60% ljudi. Osteoporoza (značajno smanjenje gustoće kostiju) je jedna od najčešćih kroničnih bolesti i značajan uzrok invaliditeta i smrtnosti u starijoj populaciji. Kod osteoporoze vanjski sloj kosti postaje tanji i krhkiji, a smanjuje se i broj i veličina čvrstih koštanih pregrada u unutarnjem dijelu kosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2010. u Europskoj uniji od osteoporoze pati 22 milijuna žena i 5,5 milijuna muškaraca. Nakon 50. godine života osteoporoza pogađa svaku treću ženu i svakog 12.-og muškarca.
Zdrava prehrana i redovita umjerena fizička aktivnost važni su elementi prevencije osteoporoze i drugih bolesti kostiju, hrskavice i zglobova. Preporučljivo je, osobito rizičnim skupinama (žene nakon menopauze, stariji ljudi oba spola, pušači, ljudi s nedovoljnom ili neadekvatnom prehranom, tjelesno neaktivni, ljudi s nasljednom predispozicijom ili obiteljskom anamnezom), da je prehrana bogata prirodnim kalcijem i vitaminom D (kojim su i mnoge gljive bogate): sitna plava riba i losos, orašasto i suho voće, zeleno povrće (brokula, prokulica, kelj, kupus, poriluk, alge), mahunarke, mliječne prerađevine, krumpir, rajčica, … Također je poželjno umjereno izlagati kožu UV zračenju, koje je neophodno za sintezu vitamina D.
Dr. sc. Ivan Jakopović
Konzultacije:
ivan.jakopovic@inet.hr
tel. 01/466 00 95