To je to što me zanima!

Novi udar na džepove građana: Opet će rasti računi za struju!

U posljednjih nekoliko godina, cijene električne energije u Hrvatskoj bilježe kontinuirani rast. Ovaj trend predstavlja značajan teret za kućanstva i poduzeća, ali i ozbiljan izazov za kućni budžet
Vidi originalni članak

Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, posljednjih nekoliko godina intenzivno se suočavaju s izazovima u sektoru energetike. Globalna energetska kriza, povećanje cijena fosilnih goriva i potreba za energetskom neovisnošću doveli su do značajnog porasta cijena električne energije. Prema najnovijim podacima, građani i poduzetnici od 1. listopada ove godine mogu očekivati rast cijena struje, ali i plina.

S obzirom na nepredvidljivost tržišta energije i sve veće troškove života, mnogi građani počinju razmišljati o alternativnim izvorima energije. Solarni paneli, kao održivo i dugoročno rješenje, postaju najperspektivniji izbor među onima koji žele smanjiti svoje troškove i istovremeno doprinijeti očuvanju okoliša.

Prednost solarnih elektrana

Solarni paneli nisu samo ekološki prihvatljiva opcija, već i financijski isplativa investicija. Uz rastuće cijene električne energije, ulaganje u solarne panele može donijeti značajne uštede na dugoročnoj osnovi. Korisnici solarnih elektrana mogu očekivati smanjenje svojih računa za struju za 100 %, ovisno o veličini sustava i potrošnji električne energije.

Uz to, solarni paneli omogućuju korisnicima da smanje svoju ovisnost o tržišnim fluktuacijama i promjenama cijena struje. U slučaju viška proizvedene energije, taj višak se može prodati natrag u mrežu, što dodatno povećava isplativost investicije.

Subvencije i poticaji za solare

Za mnoge, početna investicija u solarne panele može se činiti visokom. Međutim, uz dostupne subvencije i poticaje koje nude država i Europska unija, troškovi instalacije mogu se značajno smanjiti. Primjerice, Hrvatska je kroz različite programe (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) osigurala sufinanciranje koje pokriva 50% troškova instalacije solarnih sustava, dok lokalne vlasti to sufinanciraju do 40%.

Ne čekajte da vas rast cijena električne energije iznenadi – istražite mogućnosti instalacije solarnih panela i počnite štedjeti već danas! Saznajte više o subvencijama u čijem procesu vam pomože pomoći tvrtka EMSO e-mobilty solutions koja, osim sistema 'ključ u ruke' (izlaz na teren, izrada glavnog el. projekta GEP, ishođenje el. energetske suglasnosti EES te ishođenje potvrde za trajni pogon od strane HEP-a) nudi i profesionalnu podršku u pripremi za sufinanciranje preko natječaja.

Uz EMSO-e mobility solutions, možete računati na kvalitetne solarne panele i profesionalnu instalaciju koja će osigurati maksimalnu učinkovitost vašeg sustava, a možete ih angažirati u cijeloj Hrvatskoj. Njihovo stručno osoblje pomoći će vam u odabiru najboljeg rješenja za vaše kućanstvo ili poslovanje, uzimajući u obzir sve dostupne subvencije i poticaje koje nude država i Europska unija. 

Za dodatne informacije o ponudi tvrtke EMSO posjetite službenu stranicu www.emso.hr, a upit možete poslati i na e-mail adresu: solar@emso.hr.

- Povrat investicije, ovisno o veličini sustava i potrošnji, može se očekivati u roku od 5 do 6 godina, bez sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sa sufinanciranjem od 50% povrat je unutar 3 godine. Za kuće veličine 150 m2 i domaćinstvo do 6 osoba sa svim troškovima i za potrebe grijanja na struju potrebna je solarna elektrana jačine 15 kW, što prema sistemu 'ključ u ruke' tvrtka EMSO e-mobility solutions nudi za 11.270 € (ovisno u udaljenosti). Isto napominjem da solarna elektrana snage 10 kW za cijenu "ključ u ruke" ima cca 8.770 €.

Kućanstvo koje koristi za centralno grijanje plin, drva ili lož ulje od sad kad montira solarnu elektranu može postaviti električni bojler od npr. 24 kW koji će zagrijavati cijelo kućanstvo, a postojeći sustav koji ima ne uklanja već može koristiti ako zatreba u izvanrednim situacijama. U tom slučaju povrat investicije je u roku od 3 do 4 godina bez sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sa sufinanciranjem je to upola manje - kaže ing. Josip Kolarec, direktor tvrtke EMSO e-mobility solutions d.o.o. kojeg možete kontaktirati na broj mobitela 098 444 670.

To znači da će korisnici solarnih panela imati dugoročne koristi od svoje investicije, dok će njihovi troškovi za struju biti znatno niži ili čak nepostojeći. Ekološki aspekt solarnih panela također je značajan. Korištenjem obnovljivih izvora energije, smanjuje se emisija CO2, što doprinosi borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša za buduće generacije. Solarni paneli također povećavaju vrijednost nekretnina, čineći ih privlačnijima na tržištu.

Idi na 24sata