Ovih blagdana počastite se okusima tradicije koje bjelovarski majstori sirari donose u novom izdanju – dulje odležanim sirevima u kori. Dulje odležavanje stvara punije i osebujnije okuse, a kora ih brižno čuva
Ovih blagdana počastite se okusima tradicije koje bjelovarski majstori sirari donose u novom izdanju – dulje odležanim sirevima u kori. Dulje odležavanje stvara punije i osebujnije okuse, a kora ih brižno čuva.
Iz Sirele tako dolazi nova Bilogorska gouda, punomasni polutvrdi kravlji sir koji tijekom zrenja od šest tjedana poprima slatkastu i blago pikantnu aromu. Kako vrijeme prolazi, okus postaje sve izraženiji i složeniji, a gouda se pretvara u pravu deliciju.
Podravec je jedinstveni polutvrdi masni sir koji se od kravljeg mlijeka u Sireli proizvodi više od 40 godina. Novi Podravec u kori također dozrijeva šest tjedana, tijekom kojih do punog izražaja dolaze njegova izrazito žuta boja i blago kiselkasti okus. Istinski okus Podravine, utkan u sir.
Foto: Dukat
No, Sirelina reputacija ne proizlazi samo iz njene tradicije, već i pripadnosti najvećoj svjetskoj sirarskoj obitelji, koja hrvatskom tržištu predstavlja dva potpuno nova sira u kori iza kojih se također kriju birano mlijeko i tradicija vrhunske izrade.
Mali gorski jedinstveni je sir od ovčjeg mlijeka nastao u Pirinejskom gorju, na granici Francuske i Španjolske. Ovaj se sir i danas proizvodi na tradicionalan način, koji uključuje ručnu mužnju ovaca lokalnih pastira. Dozrijeva minimalno 70 dana, tijekom kojih se razvijaju njegov blag okus i miris, netipičan za ovčje sireve.
Foto: Dukat
Iz španjolske pokrajine La Manche stiže Pašnjak, miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka koji imenom otkriva svoje porijeklo – za njegovu izradu koristi se mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu po prostranim pašnjacima bogatima aromatičnim biljkama koje ovom siru daju poseban okus. Osim po okusu, Pašnjak ćete lako raspoznati po specifičnom uzorku na kori.
Foto: Dukat
Sir je složena namirnica koja zahtijeva umijeće, kako u izradi tako i u konzumaciji. Stavite ove probrane sireve u središte pažnje i pustite da govore sami za sebe. Složite ih u lijepe i bogate sirne plate, upotpunite svježim i sušenim voćem, orašastim plodovima, džemovima i probranim suhomesnatim narescima. Uživajte u blagdanima, druženjima i novim okusima tradicije.