To je to što me zanima!

Munjevito brz i crna koja će vas progutati: Isprobali smo AOC Agon PRO AG276QZD monitor

AOC Agon PRO AG276QZD nudi fantastično iskustvo igranja uz 240 Hz sliku i prekrasan OLED panel, ali i atraktivan dizajn koji će se izdvojiti u gomili klasičnih monitora
Vidi originalni članak

OLED tehnologija nije toliko nova, među televizorima je prisutna već godinama i pruža fantastičnu sliku visokog kontrasta i bogatih boja. Na ekranima mobitela praktično je standard imati OLED ekran, a sve je raširenija i među gaming monitorima koji postaju sve pristupačniji. Takav je i AOC Agon PRO AG276QZD, 27-inčni OLED gaming monitor, s cijenom od oko 700 eura, koji nudi fantastično iskustvo igranja uz vrhunske performanse i sjajnu sliku.

OLED za besprijekornu sliku, idealnu za igranje i rad

Srce ovog monitora je OLED panel koji nudi savršene crne boje, beskonačan kontrast i nevjerojatno široku paletu boja. To rezultira nevjerojatno realističnom slikom bogatom detaljima i dubinom koja daleko nadmašuje tradicionalne LCD monitore. Stvarno je fantastičan doživljaj igrati se uz crnu koja je crna ili gledati filmove na ovom monitoru i uživati u crnilu svemira i prekrasnim kadrovima Interstellara. Zahvaljujući OLED tehnologiji, ne postoji potreba za pozadinskim osvjetljenjem, što dovodi do tanjeg dizajna i manje potrošnje energije. A njegova fantastična slika je izvanredan izbor za kreativce i rad. Točni prikaz boja i dubina crne čine ga sjajnim za uređivanje fotografija i videa, dizajniranje i ostale zadatke koji zahtijevaju preciznost boja. AG276QZD radi na 240 Hz što obećava visoki framerate, a kako se radi o QHD panelu rezoluciji 2560x1440 to i nije teško ostvariti, a kompatibilan je sa  G-Sync i FreeSync tehnologijama za sinkroniziranje grafičkih kartica s monitorom i eliminaciju trganja slike. 

Zanimljivo i ne baš često je da je monitor stigao u kutiji u kojoj je bio smješten u kartonskom kalupu, a ne u stiroporu pa se i samo pakiranje lako može reciklirati i to u potpunosti. Postolje, nosač i monitor prilično se jednostavo spajaju, a odlično dizajnersko rješenje je i što su u posebnu kutiju smjestili sve kabele (HDMI, DisplayPort i USB), a ne razbacali u gomilu vrećica. Tu je i nosač, ako želite monitor spojiti na pomičnu ruku te odvijač koji će vam olakšati spajanje.

Iz fotografija monitora možete vidjeti kako je osim ekrana gotovo sve asimetrično. Postolje je šesterokut s nejednakim stranama, isti uzorak se ponavlja i na stražnjoj strani, oko koje je LED osvjetljenje, a ni nosač monitora nije potpuno ravan. A isto vrijedi i za kontroler kojim upravljate kroz postavke monitora. Izazovno za one koji žele potpunu simetriju na stolu. No, iako nije simetrično, AOC navodi dobar razlog za ovakav izgled postolja. Dizajnirali su ga s eSport profesionalcima i to kako bi smanjili površinu monitora na stolu, ali i omogućili da položite tipkovnicu peko njega. 

Agon Pro AG276QZD nudi širok spektar opcija povezivanja, uključujući dva HDMI 2.0 ulaza, dva DisplayPort 1.4 ulaza, dva USB 3.2 ulaza i 3,5 mm izlaz za slušalice kroz koji možete spojiti i vanjske zvučnike. U svakom slučaju dovoljno izlaza da spojite konzolu, laptop i računalo. A monitor su opremili i zvučnicima od 5W koji pružaju relativno glasan zvuk, no nedostaje mu basa. 

Pritisak na kontrole izbornika otvaraju vam nekoliko menija, pa u Game Setting možete birati među modovima slike, uključiti detalje u sjenama ili ‘snajperski’ mod koji uvećava središnji dio ekrana. Možete upravljati postavkama slike, načinima rada slika u slici ili slika kraj slike, pa istovremeno gledati sadržaj sa dva različita izvora. Tu su i kontrole osvjetljenja (LightFX) na stražnjoj strani monitora koje ima cijeli niz modova rada. On će doći do izražaja ako se igrate u zamračenoj sobi.

S 240Hz brzinom osvježavanja i 0,03ms GtG vremenom odziva, Agon Pro AG276QZD je odličan izbor za kompetitivne gejmere, ali i za uživanje u igrama. Brzina osvježavanja osigurava glatko i besprijekorno kretanje slike, dok minimalno vrijeme odziva eliminira ghosting i motion blur. Cyberpunk 2077 pršti od detalja i boja, a tijekom igranja nisam primijetio neke artefakte, a odlična slika i detalji prekrasnog Red Dead Redemptiona 2 ovdje su došli do izražaja. Kao što smo naveli ranije, zasićene boje, fantastičan kontrast i brzo osvježavanje slike čine ovaj monitor sjajnim za uživanje u filmovima s raznih streaming servisa, pogotovo se to odnosi na filmske spektakle, pa možete zajedno s dobrim parom slušalica uživati u svom privatnom kino doživljaju. Rad i svakodnevni zadaci poput pisanja tekstova, surfanja su prirodniji zahvaljujući kontrastu. 

Zaključak: Izvanredan izbor za gejmere i kreativne profesionalce

AOC Agon AG276QZD fantastičan je gaming monitor koji će vam ponuditi besprijekornu OLED sliku, izvrsne performanse, bogate boje i crnu koja vas svaki put iznenadi svojom dubinom te niz značajki koje poboljšavaju iskustvo igranja i rada, ali i odličnu konektivnost. Na kraju, kakvu god igru pokrenuli, uživat ćete uz ovaj monitor, bez obzira jesu to sati gradnje u Cities: Skylines, frenetično napucavanje u Battlefieldu i Fortniteu ili jurnjave kroz brutalno šareni Need For Speed. A tek krajolici u predivnom Ghost of Tsushima. 

Idi na 24sata