Užurbana svakodnevica i pregršt obaveza pomalo su nas udaljili od pojma kuhinje kakvu su prakticirali naši roditelji. Danas su nam draža jela u jednostavnijim varijantama, koja štede vrijeme, a slastice pripremamo samo u posebnim prigodama ili kad nam se najave gosti.
Prilikom spravljanja kolača tri su osnovna pravila: provjereni recept, dobra volja i strpljenje te ono što je najvažnije - nemojte se ustručavati pitati iskusnije za pomoć jer ćete tako preskočiti uobičajene pogreške koje bi vam mogle zadati glavobolju. Ako ste čvrsto odlučili iznenaditi sebe i druge slatkim zalogajem, odaberite jedan od sljedećih recepata, zasučite rukave i krenite u kulinarsku avanturu.
1. Mrkva u slatkoj varijanti
Kolač, odnosno torta od mrkve ,zadnjih je godina jedna od "must have" slastica, prvenstveno zbog okusa, ali i zbog jednostavnosti pripreme. Sigurno sve sastojke već imate u kuhinji, a ako vam zafali nešto od pribora za pripremu, potražite ga na popularnoj stranici Shopaj.hr. Evo kako u samo nekoliko koraka napraviti ovaj ukusan desert.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 1 šalica biljnog ulja
- 2 šalice šećera
- 2 šalice brašna
- 2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 2 žličice mljevenog cimeta
- Pola žličice soli
- 3 šalice nasjeckane mrkve
- 2/3 šalice nasjeckanih oraha
Sastojci za glazuru:
- 250 grama krem sira
- Pola šalice maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 4 šalice šećera
- 2/3 šalice nasjeckanih oraha
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Preporučujemo vam ELECTROLUX SteamBake.
- U zdjeli umutite jaja, ulje i šećer te miješajte kuhinjskim robotom, tj. mikserom, na srednje jakoj brzini 30 sekundi. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i sol. Umiješajte mrkvu i orahe.
- Smjesu izlijte u posudu za pečenje te pecite 30-35 minuta.
- Za glazuru istucite krem sir, maslac i šećer te stavite ekstrakt vanilije i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
- Glazuru premažite preko torte te je pospite orasima i mrkvom. Ukrasite po želji.
2. Čokoladna rapsodija
Za sve ljubitelje čokolade ovo je jedan od najukusnijih, a najjednostavnijih, recepata koje možete pripremiti. Gotov je za čas, a osvaja svako nepce.
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 2 šalice šećera
- 1/2 šalice kakaa za kolače
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 2 velika jaja
- 1 šalica biljnog ulja
- 1 šalica mlaćenice
- 1 šalica vruće vode
- 2 čokolade za kuhanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te namažite lim za pečenje.
- Umutite brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- Potom umiješajte jaja, ulje i mlaćenicu. Dodajte vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
- Smjesu pecite 35-40 minuta.
- Na laganoj vatri otopite čokoladu za kuhanje, dodajte malo ulja i prelijte glazuru preko ispečenog biskvita.
3. Jagode u slatkom izdanju
Otvorena je ovogodišnja sezona jagoda, pa iskoristite ovo mirisno i sočno voće na najbolji mogući način - pripremite slastan kolač od jagoda! Po želji, uz ovaj desert možete poslužiti sladoled ili šlag.
Sastojci:
- 6 žlica maslaca
- 1 i pol šalica brašna
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica šećera
- 1 jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- Jagode
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- U zdjelu srednje veličine stavite brašno, prašak za pecivo i sol. Potom dodajte maslac i šećer te sve miksajte 3 minute. Nakon toga umiješajte jaje, mlijeko i vaniliju.
- Pri kraju miksanja dodajte još malo brašna, a dobiveno tijesto stavite u lim za pečenje.
- Na tijesto stavite jagode i pospite šećerom.
- Smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite kolač sat vremena.