To je to što me zanima!

Krenuli ste na more? Ovu ključnu stvar ne smijete zaboraviti

More, povjetarac i šumska hladovina za mnoge predstavljaju idealno utočište od sunca i visokih temperatura. No, dok pakiramo šešire, kreme za sunčanje i druge potrepštine brinući o sebi, trebamo razmisliti i o drugom, većem faktoru - brizi o prirodi.
Vidi originalni članak

Za razliku od ostatka godine, ljetni period teško možemo zamisliti bez boravka na svježem zraku. Kako bismo se u potpunosti prepustili ljepotama naše prirode, trebamo imati na umu njezinu, ali i vlastitu sigurnost. Naime, rizik od požara najviši je upravo u ljetnim mjesecima te zato i službeno protupožarna sezona počinje 1. lipnja. Kako bi osvijestili domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka požara, Hrvatske šume pokrenule su protupožarnu kampanju „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane”.

Za čak 90 % šumskih požara glavni je krivac čovjek i njegov nemar, a odgovorno ponašanje često vrijedi više nego niz protupožarnih mjera. Kada provodite vrijeme na svježem zraku, obratite pozornost da za sobom pokupite opuške, staklo i ostali otpad te uvijek ugasite i zadnji tračak plamena. Upravo su to neki od najčešćih okidača ljetnih šumskih požara, a vrlo ih je jednostavno spriječiti.

Građani često pogrešno reagiraju na prve znakove požara, misleći da je netko već kontaktirao vatrogasce. Važno je napomenuti da je tijekom ljeta na snazi stroga zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima, te da je ključno u slučaju uočenog dima odmah nazvati 193 ili 112. Upravo Vaš poziv može biti ključan u sprječavanju razornog požara!

Ove su godine Hrvatske šume za građane pripremile edukativne sadržaje na svojim digitalnim kanalima, suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom te nagradni natječaj „Marimo zajedno“, gdje je čak 12 građana ispunjavanjem različitih izazova osvojilo vrijedne nagrade.

Zahvaljujući brizi građana u 2023. godini, sačuvano je 91 posto više šumske površine od prosjeka. Osim pažnje građana i turista, i video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulator širenja požara pokazali su se vrlo korisnima. U šumama je ove godine postavljeno ukupno 220 kamera na 110 lokacija, kojima upravljaju nadzorni operativni centri u svim priobalnim županijama, kao i u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Također, organizirana je motriteljsko-dojavna služba radnika Hrvatskih šuma na području krša, a tijekom protupožarne sezone zapošljavaju se i dodatni radnici kako bi se smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim.

Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju “Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane” mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, kao i na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Idi na 24sata