Hrvatska 365 Gourmet tim za vas je odabrao ponajbolje restorane diljem Lijepe naše na čijim menijima stoje jela spravljena od najkvalitetnijih svježih sezonskih namirnica. Za malog hedonista koji čuči u vama i želi samo najfinije užitke, registrirajte se na www.crogourmet365.hr i počnite osvajati gourmet Hrvatsku. Dobar tek!
Slatka jesenska druženja nepotpuna su bez deserata od jabuka. Bilo da se radi o štrudlama, savijačama, pitama, tartovima, jabuke nam uvijek iznova razbuktaju uspomene iz djetinjstva i osjećaj topline doma. Slastice su to koje se često upotpunjuju sa cimetom ili zvjezdastim anisom te nas svojim okusima uvode u nadolazeću zimsku blagdansku atmosferu.
Ravnotežom okusa, jabuke će savršenom lakoćom preobraziti jednostavne povrtne salate s orašastim plodovima, izvanredno nadopunjuju jednostavne plate sa sirevima, a u jesenskim jelovnicima često se poslužuju kao grillani prilog jelu ili kao nadjev divljači, svinjetini i kobasicama. Sušene jabuke koriste se za poboljšavanje teksture i aroma pečenom mesu, od piletine, puretine, patke sve do crvenog mesa.
Istinskim gurmanima željnim uživanja u delicijama od jabuka predlažemo obiteljski restoran Mala Hiža u Međimurju, nadomak toplica Sv. Martin. Uz glazirana pačja prsa sa žara punjena skutom, pečenom paprenom kruškom, jabukom i pršutom, umakom od pečenih šljiva i aronije, savršeno pristaju kroketi od buče u omotaču od sjemenki, dok se za kraj zasladite tradicionalnom međimurskom pitom.
Inovativnost i tradicija, uspješno se isprepliću u restoranu Academia Bluesun hotela Kaj iz Marije Bistrice. Iza živopisnog jela šaljivog naziva „pajcek med jabukami“ krije se nova vizija zagorske kuhinje. Uz carsko meso s pireom od jabuka preporučamo da isprobate pomno osmišljenu vinsku kartu.
Sigurni smo da još niste probali zagorske štrukle s čipsom od jabuka. U Kleti Bolfan za desert su osmislili zagorske štrukle s bagremovim medom, čipsom od jabuke i orašastim plodovima.
Ako ste se ovaj vikend odlučili zaputiti prema Istri, restoran Wine Vault, rovinjskog hotela Monte Mulini za svoj je desert također pronašao inspiraciju u jabuci. Žele od jabuke, confit, sladoled, meringue, spužva, sigurni smo neće vas ostaviti ravnodušnim.
U restoranu Lovački rog u blizini Karlovca preporučamo da probate vinogradarsku štrudlu s jabukama, grožđem, orasima i cimetom. Kada vas put nanese do Kvarnera, svakako posjetite restoran Johnson pored Mošćenićke Drage gdje vas uz fantastičnu ribu, očekuje do savršenstva dovedena klasika - štrudla od jabuka.
Plitvička jezera u jesenskom ruhu grijeh je ne vidjeti, a nakon šetnje prijat će vam lička basa i štrudla od domaćih jabuka u restoranu Lička kuća.
Opčinjenost jabukom duboko je utkana u kulturu objedovanja. Bogatstvo okusa i tekstura omogućili su jabukama bezvremensku popularnost u kuhinjama diljem svijeta. Bile su neizostavan dio jelovnika dvorskih gozbi i proslava blagdana.
Zagorski bregi uz bogatstvo vinogorja pažljivo čuvaju raznovrsne stare sorte jabuka. Upravo će generacijama čuvane voćnjake organizatori predstaviti na manifestaciji Dani jabuka u Desiniću. U sklopu 4. izložbe starih lokalnih sorti jabuka imat ćete prilike uživati u klasičnim recepturama i specijalitetima u srednjovjekovnom dvorcu Veliki Tabor ovog vikenda, od 21. do 23. listopada.