To je to što me zanima!

Kina postaje sve privlačnija investicijska destinacija

Prema podacima za prva tri tromjesečja, aktivnosti na kineskom tržištu zabilježile su rast, a ukupna maloprodaja robe široke potrošnje povećala se za 3,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Vidi originalni članak

U posljednje vrijeme inozemna poduzeća i mediji posvećuju veliku pozornost paketu kineskih mjera za gospodarski rast, smatrajući da će potaknuti podizanje kineskog gospodarstva na višu razinu. Privlačnost Kine kao investicijske destinacije također neprestano raste. Podaci o nacionalnom gospodarstvu u prva tri tromjesečja koje je kineska vlada objavila 18. listopada potvrdili su ova optimistična očekivanja.

Prema preliminarnim izračunima, kineski BDP u prva tri tromjesečja iznosio je 94,9746 bilijuna juana, što je za 4,8 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Takav rast nije bilo lako postići. U ovoj godini makro gospodarske okolnosti bile su složene i promjenjive te se kontinuirano povećavao vanjski pritisak. Istovremeno, kinesko gospodarstvo nalazilo se u ključnom razdoblju strukturalne prilagodbe i  pojavljivale su poteškoće u transformaciji. Unatoč tome, kinesko gospodarstvo izdržalo je pritisak, odražavajući učinkovitost vladinih mjera. Glavni gospodarski pokazatelji također su zabilježili pozitivne promjene, pokazujući kontinuiranu stabilnost, veliku otpornost i potencijal.

Prema podacima za prva tri tromjesečja, aktivnosti na kineskom tržištu zabilježile su rast, a ukupna maloprodaja robe široke potrošnje povećala se za 3,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potrebno je istaknuti i učinkovitost programa zamijene starih potrošačkih proizvoda novima, u kojem su najpopularnije postale zamjene automobila i bijele tehnike. U rujnu je brzina rasta maloprodaje kućanskih električnih uređaja i audiovizualne oprema bila za 17,1 postotni bod veća nego u kolovozu. Strani su mediji primijetili da je kupovina multimedijalnih uređaja postala važan pozitivan trend u kineskoj potrošnji.

Za strana poduzeća Kina nije samo „velika tržnica“, već i velika platforma za inovacije. Zahvaljujući ubrzavanju oblikovanja novih proizvodnih snaga, u prva tri tromjesečja brzina rasta dodatne vrijednosti poduzeća za proizvodnju visoke tehnologije iznad određene veličine bila je za 3,3 postotna boda viša od brzine rasta industrijskih poduzeća iznad određene veličine. Proizvodnja i potrošnja energije vjetra te nuklearne i solarne energije također je zabilježila prilično brz rast. Ovogodišnje izvješće Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo pokazalo je kako se Kina na ljestvici inovativnog indeksa nalazila na 11. mjestu, popevši se za jedno mjesto.

Trenutno se u Guangzhouu održava 136. Kineski sajam izvoza i uvoza, s brojnim rekordnim pokazateljima. Uskoro počinje i 7. Kineski međunarodni sajam uvoza. Osim toga, u Kini će se održati i brojne godišnje konferencije raznih foruma i skupovi s različitim temama, s ciljem promicanja otvaranja Kine prema svijetu. 
Trenutno su vanjske okolnosti sve složenije i kritičnije te je potrebno daljnje učvrstiti osnove kineskog gospodarstva za oporavak, ali pozitivni trendovi nisu se promijenili. U prva tri tromjesečja postavljene su čvrste osnove za cjelogodišnji rast gospodarstva. Istovremeno se zahvaljujući učinkovitosti vladinih mjera, povećao broj povoljnih uvjeta za stabiliziranje i oporavak gospodarstva. Kina je uvjerena da će ispuniti cilj gospodarskog rasta od oko 5 %. Tijekom tog procesa, svijet će napredovati s Kinom, ostvarujući uzajamnu korist i zadovoljstvo svih strana.
 

Idi na 24sata