To je to što me zanima!

Kako uz pomoć E-Savjetovanja do bespovratnih sredstava?

Republika Hrvatska do 2027. godine raspolaže s bespovratnim sredstvima u iznosu od 14 mil. eura kroz Višegodišnji financijski okvir (VFO) odnosno 11 mil. eura kroz Instrument za oporavak EU Nove generacije (NGEU).
Vidi originalni članak

Imati dobru poslovnu ideju je tek prvi korak prema uspješnoj realizaciji projekta. Nakon što ste razvili ideju i detektirali novu ili dodatnu nišu za poslovanje ili jednostavno želite unaprijediti postojeće, javlja se pitanje kako financirati projekt. Ako nemate dovoljno vlastitih sredstava ključno je osigurati vanjske izvore za isto. Dobra ideja je baza, ali ako nemate osigurane financijske kapacitete nužne za realizaciju cjelokupnog projekta on će ostati mrtvo slovo na papiru. Realizacija projekta s nedovoljno sredstava je moguća, ali u pravilu tek tijekom dužeg razdoblja i u manjem financijskom obujmu čime se dovodi u pitanje ostvarenje punog potencijala istoga ili će vas netko jednostavno prestići. Sukladno tome, zatvorena financijska konstrukcija je jedan od ključeva uspješne realizacije vašeg ulaganja! 

U Republici Hrvatskoj je dostupan veći broj vanjskih izvora financiranja među kojima se ističu bespovratna sredstva i zajmovi sa sniženim kamatnim stopama u iznosu većem od 14 milijardi eura kroz VFO odnosno više od 11 milijardi eura kroz NGEU. Za sektor poduzetništva se posebno ističe pet natječaja za dodjelu bespovratnih sredstva čije se otvaranje očekuje do kraja 2024. godine: 

  • Potpora poduzećima za ispunjavanje primjenjivih zahtjeva standarda, ocjene sukladnosti i certifikacije – natječaj je namijenjen za sufinanciranje certifikacije procesa i proizvoda. 

  • Potpora MSP-ovima povezana s internacionalizacijom i širenjem tržišta – natječaj je namijenjen za sufinanciranje sudjelovanja na sajmovima u svojstvu izlagača. 

  • Inovacije novoosnovanih MSP-ova – natječaj je namijenjen za sufinanciranje inovativnih pravnih subjekata do pet godina starosti. 

  • Podrška digitalizaciji poslovanja MSP-ova u procesu industrijske tranzicije hrvatskih regija – natječaj je namijenjen za sufinanciranje uvođenja digitalnih rješenja u proizvodne i poslovne procese poduzeća nužnih za ostvarivanje inovacija u procesima i/ili organizaciji poslovanja. 

  • Podrška uključivanju MSP-ova u lance vrijednosti – natječaj je namijenjen za stvaranje novih inovativnih proizvoda i usluga kako bi se uspostavili dobavljački odnosi s drugim poduzećima tzv. integratorima i kako bi postali dio njihovog lanca vrijednosti. 

Dodatno, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nudi linije kredita s kamatnom stopom od 2%, s počekom do 3 godine i uz rok otplate do 12 godina, a pokrenula je i program vrijedan 250 milijuna EUR za poticanje energetske učinkovitosti poduzetnika. Posebnost navedenog programa je mogućnost otpisa glavnice do 50% čime taj iznos postaje bespovratna potpora. 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) nudi linije zajmova sa sniženim kamatnim stopama i smanjenom razinom potrebnih sredstava osiguranja. Zajmovi su namijenjeni mikro, malim i srednjim subjektima za financiranje ulaganja u osnovna (materijalna i nematerijalna imovina) i obrtna sredstva (npr. plaće, sirovine i materijali te ostali proizvodni troškovi, najam poslovnog prostora te režije), s početkom do 12 mjeseci uz rok otplate do 10 godina. 

Kako aplicirati za bespovratna sredstava? 

E Savjetovanje Vam pomaže u uspješnom apliciranju za bespovratna sredstva i zajmove. Bavimo se poslovnim savjetovanjem, a specijalizirani smo za izradu poslovnih planova i investicijskih studija s ciljem apliciranja naših klijenata za vanjske izvore financiranja. O našem dosadašnjem radu i uspjehu svjedoči i veliki broj postojećih klijenata iza različitih branši, uključujući IT sektor, proizvodne i građevinske tvrtke te visoko tehnološke, inovativne tvrtke. 

Ako imate projekt ili plan investicija ne čekajte s njegovom pripremom! Prilike za dobivanje bespovratnih sredstava i zajmova su dostupne sada, a E Savjetovanje vas vodi od same ideje do uspješne realizacije projekta! 

Idi na 24sata