U prostoru u kojem je sve počelo s pradjedom pa djedom, i danas se nalazi kultna šibenska slastičarna Calimero. Uz Tađidina Ademija i njegovu suprugu Zediju, još je petero zaposlenih - dvije slastičarke i tri konobarice. Calimero postoji već sedam desetljeća, a priča o obiteljskom biznisu Ademijevih Šibenčanima je jedna od omiljenih. Prije svega zbog staža, jer nije mala stvar, različitim turbulencijama usprkos, posao uspješno održati sve do danas. Tri su generacije Ademija zaslužne za taj uspjeh i nerijetko u šali za sebe kažu da su ih sve odškolovali sladoledi. Mnogo se objekata u Šibeniku tijekom proteklih godina otvorilo i zatvorilo, puno se ljudi odselilo, no Calimero opstaje. Koja je tajna Ademijevih? Kažu da cijene to što imaju i što su sami stvorili.
- Imamo vrijednost koju treba sačuvati za dalje - kažu vlasnici.
Ponosni što su odoljeli posljedicama čak dvaju ratova i jedne globalne krize, nedavno su odlučili i osigurati svoj posao i imovinu. Taj potez smatraju ulaganjem u budućnost.
- U Croatia osiguranju smo zaštitili nas, a sada planiramo zaštititi i imovinu. Ove smo godine mnogo uložili u uređenje objekta i vanjske terase, pa ne želimo riskirati potencijalne štete. Imamo mnogo staklenih površina, a znate kako je vikendom, posebice sada, u božićno vrijeme. Advent je, puno je ljudi u gradu, pa zašto riskirati slučajnu štetu? Ovako znamo da smo sigurni - govori nam Zedija Ademi, vlasnica Calimera.
Za takve i slične scenarije, od kojih strahuju mali i srednji poduzetnici te obrtnici, u Croatia osiguranju su osmislili poseban paket osiguranja - mPoduzetnik. To je jedini takav paket trenutno dostupan na tržištu i dolazi u dva modela. Paket A obuhvaća rizike požara, oluje, tuče, udara groma, izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, poplave, bujice i visokih voda te drugih mogućih šteta izazvanih različitim nezgodama. Paket B, uz sve iz prvog paketa, osigurava još i osiguranje od krađa, razbojstava te lomova stakla. Uz svaki paket može se ugovoriti i osiguranje radnika od nezgode te osiguranje zaslona mobitela.
Da se Calimero zatvori na samo jedan dan, stanovnici Šibenika to bi itekako osjetili jer bi ostali bez svoje omiljene dnevne rutine. Ondje se u svako doba dana mogu zateći gosti. Ujutro prije svih, po kifliće, koje sve generacije Šibenčana podsjećaju na djetinjstvo, za svoje unuke dolaze bake. Koji sat kasnije jedna od najčešćih scena ispred ulaza u Calimero su razbacane školske torbe te vika. “Ja ću stracciatellu”, “Meni pola jagode, pola banane”, “Ja bih pirošku od sira”… Godinama već ispred ove, Šibenčanima omiljene slastičarnice tijekom velikog odmora odjekuju dječji glasovi.
Za vrijeme pauze, otprilike od 10.30 pa do 11 ili 11.30 sati, u Calimero se sliju zaposlenici iz okolnih ureda, poslijepodne zaljubljeni parovi, a navečer svi oni koji nisu stigli ranije. U posljednje vrijeme i brojni turisti na TripAdvisoru ostavljaju preporuke za ovaj lokal kao još jednu od atrakcija koje se moraju iskusiti za vrijeme boravka u Šibeniku.
Davnih pedesetih godina prošlog stoljeća sve kolače u Calimeru radio je djed Afet, sve dok u posao nije polako počeo uvoditi sinove, snahe, a na kraju i unuke. Obiteljski je to posao u svakom smislu. Sinovi, četvrta generacija Ademijevih u Šibeniku, izabrali su neke druge karijere - jedan nogomet, a drugi računovodstvo i financije. Ipak, roditeljima danas pomažu u slobodno vrijeme, i to radom u slastičarnici, vodeći im društvene mreže ili donoseći rodbini u Zagreb proizvode kojih su se zaželjeli. Svi su složni kako je važno da se "u Tađija", kako od milja još zovu Calimero, i sljedećih 70 godina može otići na sladoled, limunadu te najbolje kolače u gradu i okolici.