To je to što me zanima!

Joga & Pilates Studio Tenger: Oaza za tijelo i um u srcu Pelješca

Smješten u slikovitom Orebiću na poluotoku Pelješcu, Joga & Pilates Studio Tenger već je postao prepoznatljivo mjesto za sve one koji žele pronaći ravnotežu između tijela i uma
Vidi originalni članak

Osnivačica studija, Anamarija Kurilj, svoju ljubav prema jogi otkrila je tijekom studija geografije u Zagrebu, a povratkom u rodni Orebić odlučila je podijeliti to iskustvo sa svojim sugrađanima. 

Put prema osnivanju studija 

Anamarija je svoju priču s jogom započela još na prvoj godini fakulteta, tražeći novi oblik tjelesne aktivnosti. Iako prvi dojmovi nisu bili očekivano opuštajući, brzo je shvatila da joga pruža puno više od fizičkog napora. Fascinirana načinom na koji joga utječe na tijelo i um, odlučila je usavršiti svoje znanje te se upisala na tečaj za instruktora joge i pilatesa. 

Nakon povratka u Orebić, pokrenula je satove joge u školskoj dvorani, koji su odmah naišli na velik odaziv. No, pandemija koronavirusa brzo je prekinula te planove, ali Anamarija nije odustala – nastavila je s online satovima te organizirala vježbanje na otvorenom, uključujući i na plaži. 

S vremenom, uz podršku obitelji, ostvarila je svoj san i otvorila studio u obiteljskoj kući. Studio nosi ime Tenger, što na mađarskom znači more, u čast njezinom djedu koji je bio ugledni liječnik u tom kraju. 

Raznoliki programi za sve generacije 

Studio Tenger nudi raznolik program koji je prilagođen različitim potrebama i uzrastima. U ponudi su pilates, početni i napredni satovi joge, vježbe za tinejdžere, te posebno osmišljeni programi za starije osobe, uključujući vježbanje uz stolice. 

Od ove jeseni, planira se i radionica za trudnice u suradnji s lokalnom ginekologinjom, što je još jedna inovacija kojom Anamarija želi proširiti ponudu studija. Trudnoća joj je posebno bliska tema, jer je saznala da je trudna baš na dan otvaranja studija. Unatoč izazovima, uspješno je vodila satove tijekom trudnoće, prilagodivši vježbanje svojim mogućnostima. 

Učinci joge i pilatesa 

Joga i pilates imaju brojne zdravstvene prednosti, koje Anamarija s entuzijazmom prenosi svojim polaznicima. Joga poboljšava držanje, fleksibilnost i izdržljivost mišića, potiče zdravlje kostiju i zglobova, poboljšava cirkulaciju, te snižava krvni tlak. Osim toga, joga pozitivno utječe na mentalno zdravlje, smanjujući stres, poboljšavajući san i podižući raspoloženje. 

S druge strane, pilates se fokusira na jačanje i stabilizaciju tzv. "core" mišića – mišića trbuha, leđa i zdjelice. Pilates poboljšava posturu, koordinaciju i koncentraciju te omogućava veću svjesnost o vlastitom tijelu i kontroli pokreta. 

Prilagođeno svim uzrastima i razinama 

Jedna od najvećih prednosti Studija Tenger je njegova prilagodljivost svim uzrastima i razinama iskustva. Anamarija je razvila programe kako za početnike, tako i za napredne vježbače koji žele dodatno izazvati svoje tijelo i um. Za one s ozljedama ili specifičnim potrebama, vježbe se prilagođavaju uz korištenje rekvizita poput blokova, deka i jastuka. 

Unatoč uvriježenom mišljenju da je joga samo za žene, studio je otvoren i za muškarce. Joga je univerzalna vještina koja ne pita za spol ili godine, a Studio Tenger potiče sve generacije da izdvoje vrijeme za sebe i svoje zdravlje. 

Tehnološki napredak u službi polaznika 

Anamarija je svjesna važnosti organizacije u svakodnevnom poslovanju te je razvila web stranicu i aplikaciju preko koje polaznici mogu jednostavno rezervirati svoje termine, otkazati ih ili pratiti novosti i raspored. Ovaj sustav omogućava fleksibilnost, a postoji i opcija liste čekanja, koja automatski obavještava polaznike kada se oslobodi mjesto na željenom satu. 

Zajednica kao inspiracija 

Studio Tenger nije samo mjesto za vježbanje, već je postao i središte zajednice. Anamarija sa zahvalnošću ističe podršku svoje obitelji, ali i svih polaznika koji redovito pohađaju njezine satove. Svakodnevno je motivirana njihovim napretkom i zadovoljstvom, a veseli je vidjeti kako su žene u Orebiću našle vrijeme za sebe i brigu o svom zdravlju u sredini koja nema mnogo opcija za tjelovježbu. 

Zaključno, Joga & Pilates Studio Tenger pruža sve što je potrebno za cjeloviti pristup zdravlju tijela i uma, u prekrasnom okruženju Pelješca. Anamarija Kurilj svojim entuzijazmom, znanjem i predanošću uspjela je stvoriti prostor u kojem svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o jogi, pilatesu ili jednostavno o potrebi za unutarnjim mirom i opuštanjem. 

Studio je otvoren tijekom cijele godine, a Anamarija s radošću poziva sve zainteresirane, lokalne stanovnike i posjetitelje, da im se pridruže i sami osjete blagodati vježbanja u ugodnom i podržavajućem okruženju. 

Za više informacija o programima i rezervaciji, posjetite službenu web stranicu Studija Tenger i njihov Instagram profil

Idi na 24sata