Tako je i ovog Adventa pa nas svake subote na Europskom trgu očekuju dva koncerta, tijekom tjedna svakodnevni DJ nastupi, kuhanje uživo - jedno humanitarnog karaktera uz poznate osobe, influencere, gamere i chefove, drugo darovnog lokalnog karaktera te dječji i umjetnički program.
Predstavljanje novih talenata, DJi i koncerti subotom
Nakon sjajnog otvaranja Adventa na Europskom trgu s mladim bendom Reper iz Sobe i njihovih zaraznih mediteranskih funk melodija te Detoura koji se na pozornici uz svima znan širok opus pjesama pojavio s energičnim, glasovno i scenski zanimljivim pjevačicama i za drugu adventsku subotu na pozornici EU Adventa najavljena su dva koncerta.
Karizmatični, daroviti Peki Pele i trenutno najtraženija koncertna senzacija regije Svemirko u subotu 07.12. startaju sa svirkama u 20:00 kad publici namjeravaju isporučiti ritmove i melodije koji navode na ples. Povezuje ih zajednički duet "Nosi me na duši", a Peki je bio i dio prve postave Svemirka. Kao dva entiteta sjajnog opusa i karaktera nastupaju kao bendovi i izvođači, a na ovoj pozornici nadamo se i njihovom duetu.
DJ nastupi odvijaju se svaki dan u tjednu od 18:00 sati te predstavljaju poznata imena zagrebačke klupske scene. Već od prvg tjedna glazbu miksaju Sergio, Matrina Vazdar, Sanjin Kaštelan Itch, DJ Fuki, LukadeLux, Dino Milić i urednici glazbenog programa EU Adventa Felver i Alen S.
EU Advent ove godine podržava i artiste i kolektive novih generacija, nakon mladih DJica Arye i Marcele po prvi put na Europskom trgu 13.12. predstavit će se pokret brzeguze koji će ugostiti tri selektora, a oni puštati neotkrivene numere: nemanja (DJ set), Your Name i Mr.T.
I ove godine urednici i DJevi s Yammat radija emitirat će svoje radijske programe iz adventskog studija na EU trgu te prirediti najposjećenije plesne večeri na otvorenom i tradicionalni Mojo Sound System koji se ne propušta. Svake subote očekuju se jednako zanimljivi glazbeni nastupi i koncerti koji će kulminirati za Badnjak i Silvestrovo i koje će nam glazbeni urednici čuvaju kao rođendanski poklon. EU Advent broji 10 godina postojanja i slavi svaki dan svih 40 dana Adventa, no ovo je jedini rođendan na kojem se pokloni i iznenađenja daju posjetiteljima.
Gastro ponuda na EU Adventu – Što probati, kako izabrati?
Ugostitelji na Europskom trgu složili su preporuke na svojim kućicama i svojim street food varijantama jela i napitaka učinili ponudu zanimljivom i pristupačnom.
The Rich Man – kućica iza koje stoji chef Michelin ranga Mario Mandarić i Vanja Agić kojeg poznajete iz jednog prošlih Masterchef natjecanja izdvajaju arancine. Pohani crni rižoto sa sipom i majonezom od limuna, street food verzija jela koju je Vanja iz restorana “Filipi” s Korčule prilagodio Adventu. Imaju i puricu s mlincima, pa čak i svinjsko pečenje, a za desert argentinske churrose. Cijene hrane kreću se od 6.5 eura do 11.5 eura.
Cuban – kućica koja nudi orginalne kubanske sendviče s trganom svinjetinom, medom, senfom, kuhanom šunkom, sirevima i krastavcima te pecivom premazanim maslacem koji daje tu sočnost sendviču. Za desert i kao slatku poklon varijantu na Cubanu nude cimet rollice za 5 eura.
Miss Winter – Jedini imaju jednostavne, a tradicionalne knedle sa šljivama za 4.5 eura te nude svoje Petric vino, graševinu i sauvignon. A imaju i vruću čokoladu, čak i trendovsku vruću Dubai čokoladu!
Ođe Ođe – Dubrovačka kućica koja se prošle godine proslavila svojim slanim fritulama, ove godine ističe vrući koktel “Libertas”. Osmislila ga je koktel-majstorica Ivana Marešić, a zamislila ga je kao odu Dubrovniku u vrijeme Božića. Koktel je pun mirodija i okusa s hrvatskog juga, s vodećim notama zimskih citrusa - gorke naranče, limuna i mandarina, podržane slatkoćom sočne smokve i vanilije, s alkoholnom bazom mješavine odležanog ruma i aromatičnog gina. Naravno Dubrovčani u Zagrebu i ove godine nude fritule od razne vrste ribe, npr. za Badnjak će ih raditi od bakalara.
Roll ̍s - za sve one koji misle da vege ponude na Adventu nema, kućica Roll ̍s se uz mesne varijante većim dijelom ponude orijentirala na one koji traže vege ponudu. Njihov Green Veggie Roll ́s i slatki batat u Sweet potato Roll ̍s te za desert palačinke ispunjenje zimskim mirisnim okusima za 4-5 eura zaista su dobra preporuka.
Ginius - kućica bez koje je EU Advent nezamisliv. Na Giniusu prvo tražite vrući ili hladni gin i sve njegove kombinacije, a onda i kombinacije bunceka ili sarme koje je moguće izabrati u tri oblika - u brioche pecivu, kao quesadillu ili bowlu.
Marčeta – predstavlja Istru u najboljem izdanju. Osim sjajnih vina istog imena koje slovi kao službeno vino EU Adventa, ovdje je istarski Ombolo (svinjski kare sušen na buri) s kiselim kupusom i čipsom od prženog luka najtraženije jelo.
Eat Me – uz Ginius i Marčetu stalna postava gastro ponude na EU Adventu. Hot dogovi, debrecinke, kobasice u svim kombinacijama priloga i umaka od 4.5 do 7 eura godinama slove kao najbolji hot dogovi na Adventu.
Budweisser – nova kućica i po prvi put na EU Adventu, ali svakom pravom ljubitelju roštilja itekako poznati. Svoje su specijalitete donijeli na Europski trg, pa ako ima onih koji još uvijek nisu probali kako to rade majstori roštilja evo prave prilike.
Pasta Mise – također novi i po prvi puta na EU Adventu, no njihovo jelo; pasta u kolutu sira najveći je gastro hit u cijelom svijetu. Stigla nam je iz Europe na Europski trg gdje možete vidjeti i saznati kako se radi, a i koliko je ukusna.
Mr Bun¨s House - njihov trdelnik je doslovno za prste polizati, imaju ga i u slanoj i u slatkoj varijanti. Ove godine preporučuju slani, jer oni jedini imaju ovo praško street food jelo u moderniziranoj slanoj verziji. Klasični trdelnik sa šečerom i cimetom su zamjenili premazom od maslinovog ulja, aromatizirano mirodijama (origano,bosiljak), a nadjeve zamijenili piletinom, junetinom i trganom svinjetinom.
Kod Perice potražite najbolje domaće langoše, u Baru 45 najbolje fritule, a u Botanico sarmu. Veliki izbor svih vrsta pića posjetitelji mogu naći na središnjim barovima Zvečki i u Rudolph pabu na centralnoj poziciji EU trga.
Zvijezde kuhaju – humanitarni Diners Club Cooking Show svakog četvrtka
Uz zanimljivu gastro ponudu ugostitelja na Europskom trgu četvrtkom i subotom kuha se uživo.
Svakog četvrtka gastro urednik i chef svjetskog glasa Mario Mandarić u sklopu Diners Club Cooking Showa “Zvijezde kuhaju” poziva poznate kuhare i osobe iz javnog života, influencere, voditelje, pjevače i političare. Pripremaju se se europska jela koja će posjetitelji moći kupiti za 7 eura i od čije prodaje se sredstva doniraju Društvu "Naša djeca" Zabok za izgradnju dječje kuće PIK-PAK u Zaboku, inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu. Program će voditi svestrana i omiljena zagrebačka pjevačica i voditeljica Sanja Doležal.
U prvom Diners Club Cooking Showu “Zvijezde kuhaju” u četvrtak sudjelovali će chef i urednik gastro programa Adventa na Europskom trgu Mario Mandarić i chef Paolo Daniel Rodríguez Yuca koji su kuhali najpoznatije španjolsko jelo iz Valenecije, slavnu Paellu, te nevjerovatno popularni gameri, influenceri, You Tuberi i Tik Tokeri Gallasandala & BiboTV!
Sljedeće četvrtke, Mandarić u adventsku kuhinju na otvorenom dovodi brojne poznate osobe poput Hiljson Mandele, Elle Dvornik, Ivana Šarića, Mie Kovačić, Nikoline Pišek i Daria Zurovca. Podršku će im pružiti i chefovi Damir Tomljanović, Tibor Valinčić i Duje Smajo.
Subotama će kuhanje na špici preuzimati zagrebačka kumica koje će posjetiteljima spravljati tradicionalne zagrebačke specijalitete poput štrukli, jabuka u šlafroku, kiflica i sl. Kumica na špici jedinstven je program EU Adventa koji veseli Zagrepčane i turiste, jer kumica daruje jela posjetiteljima u duhu darivanja i Božića.
Dječiji, umjetnički i prigodni program i radno vrijeme
Nedjelje od 11:00 su posvećene najmlađim posjetiteljima i njihovoj pratnji. Prigodni blagdanski program, predstave "Orašar i Mišonja" i radionice pod vodstvom lutkarske organizacije koju fakat trebamo - LOFT te suvremene interpretacije klasičnih božićnih priča i dječiji zborovi izmjenjuju se tijekom Adventa.
Na EU Adventu posjetitelji imaju priliku da izbjegnu gužve te se na vrijeme posvete kupovini prigodnih poklona i suvenira, jer su izlagači prigodne prodaje, pripremili zanimljive darovne proizvode, a rado će savjetovati i objasniti proces izrade, sastav i sentimentalnu vrijednost ručnog rada ili unikata.
Službeno sredstvo plaćanja koje vam omogućuje 10% popusta na kupnju je Diners Club kartica.
Radno vrijeme EU Adventa je od ponedjeljka do četvrtka od 12:00 - 23:00, petkom od 12:00 - 00:00, subotom od 10:00 – 00:00 i nedjeljom od 10:00 - 23:00. Detaljan program i satnice bit će redovno tjedno objavljivane na FB i IG društvenim kanalima EU Adventa. Ulaz na sve programe je besplatan.