To je to što me zanima!

Francuski klasici na tanjuru: Riblji, mesni ili povrtni - ova tri recepta morate probati!

Kako jedu Francuzi, ovisi o tome u kojoj pokrajini žive. Poznato je da su ljubitelji dobrih jela, a kuhanje im je omiljena aktivnost. Ovi originalni francuski recepti mogu vam poslužiti kao inspiracija za dobro druženje tijekom vikenda
Vidi originalni članak

Rijetko koji narod, kao što to rade Francuzi, štuje svoje specijalitete i voli kuhanje. Francuska je kuhinja poznata po mnogim namirnicama, pa ne čudi što je mnogi smatraju kompleksnom i pomalo zastrašujućom. Kako bismo pobili tvrdnju o kompliciranoj pripremi, u nastavku vas očekuju tri slasna originalna francuska recepta koji će vas okusom i mirisom odvesti u prekrasne francuske pokrajine. 

No prije toga jedna zanimljivost. Naime, Francuska ima zakon o kruhu, poznat kao “Le Décret Pain”, prema kojem se domaći kruh mora potpuno mijesiti, oblikovati i peći na istome mjestu na kojem se prodaje. Ovaj je zakon usvojen 1993. godine i od tada vrijedi za sve francuske pekarnice! 

Coq au vin - piletina u crnom vinu

Ali nisu baguettei jedino po čemu je Francuska poznata. Mnogo je tu slasnih jela, a prvo na našoj listi je Coq au vin, odnosno piletina u crnom vinu. Iako se smatra kompliciranom, priprema ovog jela zapravo je vrlo jednostavna. Od sastojaka su vam potrebni: jedno cijelo pile, koje trebate rasjeći na komade, 100 grama slanine, 3 luka, 2 mrkve i 3 češnja češnjaka, dvije žlice koncentrata rajčice i dvije žlice ulja, 200 grama gljiva, 3 žlice brašna i 20 grama maslaca. Od začina ne zaboravite peršin, timijan, lovor te sol i papar. I naravno, jedan od glavnih sastojaka je 500 mililitara crnog vina! 

Priprema: Kad ste prikupili sve sastojke, vrijeme je za marinadu! U posudu stavite nasjeckani luk, mrkvu i lovor. U marinadu odmah dodajte crno vino i piletinu koju ste prethodno izrezali i odvojili na komade. Za ovaj postupak najbolje je koristiti nož za meso s debljinom oštrice od 200 mm marke Fontignac, koji će vam olakšati cijeli proces pripreme! Ovo jelo bilo bi dobro pripremiti dan prije jer bi prema originalnom receptu meso u marinadi trebalo odstajati 12 sati u hladnjaku. Nakon toga potrebno je pasirati marinadu i iz nje baciti lovorov list. Za to vrijeme popržite meso na visokoj vatri i malo ulja dok ne uhvati boju. 

Kad ste popržili meso, stavite ga sa strane i popržite povrće iz marinade na maslacu 5-6 minuta. Dodajte zatim češnjak i narezanu pancetu i pržite sve to još dvije minute. Onda dodajte brašno u marinadu i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Ne zaboravite na sol i papar. U isti lonac ubacite komade piletine i kuhajte sve na laganoj vatri još dva sata. U međuvremenu ogulite i narežite gljive te ih popržite na maslacu u tavi. Nakon dva sata dodajte gljive u lonac, poklopite i kuhajte još pola sata na laganoj vatri. Bon appétit!

Vječno dobar Ratatouille

Tradicionalno su ga smatrali seljačkim jelom jer se pripremao s ostacima povrća iz vrta. Prema originalnoj recepturi, ovo se ukusno jelo, inače podrijetlom iz Nice, priprema od patlidžana, paprike, tikvica, ljetne tikve, luka i rajčice, ali u Ratatouille možete ubaciti i razno drugo povrće. Za naš recept od sastojaka su vam potrebne dvije glavice luka, dva češnja češnjaka, dvije manje tikvice, patlidžan, dvije svježe paprike, dvije rajčice i 100 mililitara pasirane rajčice, 200 mililitara povrtnog temeljca i nezaobilazno maslinovo ulje.

Od začina pripremite sol, papar, ružmarin, origano, bosiljak i majčinu dušicu. Ratatouille je jelo koje zahtijeva rad s nožem jer je svako povrće potrebno izrezati na komade. Zato je potrebno pripremiti i naoštriti univerzalni praktični nož s debljinom oštrice od 125 mm, a ako ste u potrazi za novim noževima, preporučujemo vam francuske noževe Fontignac. Više o njima možete pogledati ovdje

Priprema: Nakon što ste izrezali povrće na komade, u 200 mililitara vruće vode stavite mješavinu začina i dodajte pasiranu rajčicu. Ovo jelo najbolje je pripremiti u vatrostalnoj posudi, koju prethodno premažite maslinovim uljem i onda posložite narezano povrće. Ako baš želite raditi Ratatouille kao pravi Francuzi, onda povrće slažite u okruglu posudu i naizmjenično slažite različite ploške povrća od ruba posude prema sredini. 

Začinite poslagano povrće i zalijte ga temeljcem i pasiranom rajčicom. Pokrijte sve aluminijskom folijom i pecite na oko 180 stupnjeva 40-ak minuta. Nakon toga maknite foliju i zapecite još 20 minuta. Ratatouille možete poslužiti s tjesteninom, rižom ili svježim kruhom!

Sole meunière - jednostavno i slasno

Ovo riblje jelo navodno je bilo omiljeno jelo kralja Luja XIV. Ima samo nekoliko sastojaka, ali oni se sljubljuju i daju poseban puni ukus. Sve što vam je potrebno je nekoliko fileta lista s kožom, šest žlica glatkog brašna, tri žlice maslinova ulja, 85 grama maslaca, limun i dvije žlice kapara (po želji).

Priprema: Na početku filetirajte ribu oštrim nožem i provjerite jeste li izvadili sve kosti. Preporučujemo vam Santoku Fontignac fleksibilni nož s oštricom od 180 mm, koji je savršen za sve zadatke u kuhinji, a posebno za rezanje ribe. U velikoj plitkoj zdjeli začinite brašno s malo soli i papra. Ubacite list u brašno, dobro ga pokrijte i otresite sav višak. Nakon toga zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte ribu i pržite s kožom prema dolje otprilike dvije minute. Okrenite ribu na drugu stranu i pržite 1-2 minute dok ne porumeni. 

Ribu izvadite na tanjur i začinite po želji. U drugu tavu dodajte maslac i zagrijte dok se ne rastopi i počne poprimati svijetlosmeđu boju, a zatim umiješajte limunov sok i kapare. Vratite ribu u tavu te žlicom prelijte limunovim sokom i kaparama i poslužite odmah!

Za francusku kuhinju – francuski noževi!

Kako biste ušli u ulogu vrsnog francuskoga kuhara, potrebni su vam kvalitetni noževi. U širokoj ponudi Fontignac noževa pronaći ćete izvanredno oštre i praktične noževe za sve potrebe u kuhinji. U ponudi možete birati između kuharskog višenamjenskog noža s oštricom od 200 mm, Santoku fleksibilnog noža s oštricom od 180 mm, klasičnog noža za meso i odreske, noža za kruh, univerzalnog noža i noža za guljenje.

Najlakši put do ovih vrhunskih francuskih noževa je prikupljanje naljepnica u Petrolu i Croduxu, nakon čega će cijena noževa biti 82% niža. Naljepnice odsad možete prikupljati i digitalnim putem u aplikaciji Na putu. Akcija prikupljanja naljepnica Fontignac traje od 3. listopada 2022. do 22. siječnja 2023., a prikupljene naljepnice možete iskoristiti sve do 5. veljače 2023.!

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Bože Dragi 27.10.2022.

    Hoćemo doma

Komentiraj...
Vidi sve komentare