To je to što me zanima!

Donosimo najbolje trikove za zdrave biljke u ljetnim i dugim sušnim razdobljima

Za vrućih dana sve bi biljke trebale dobiti dovoljno vode da travnjak ostane zelen i da cvijeće ne uvene
Vidi originalni članak

Osobito u dugim sušnim razdobljima većina biljaka na nedostatak vode reagira smanjenim rastom i uvenulim lišćem. Travnjak upozorava na nedostatak vode kada su otisci stopala vidljivi u vrtu duže vrijeme. 

Pri visokim temperaturama cvijeće i travu treba zaliti nakon samo nekoliko sušnih dana. To je jedini način da se osiguraju zdrave i jake biljke. Prilikom zalijevanja biljke trebaju dobiti dovoljno vode. Zalijevajte rjeđe ali s većom količinom vode.  

Ugradite spremnik za kišnicu 

Pomozite u očuvanju okoliša i zalijevajte kišnicom koja je inače najprikladnija za zalijevanje biljaka. Voda iz slavine ima veći udio kamenca pa je miješamo s destiliranom vodom posebno kod zalijevanja osjetljivih biljaka. Meku vodu možete napraviti i sami tako da vodu iz slavine ulijete u očišćenu bocu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Prilikom ulijevanja u kantu za zalijevanje iscijedite malo više od ⅔ i pazite da talog ostane u boci. 

Duboko zalijte 

Pogotovo u vrućim ljetnim mjesecima gornji sloj tla brzo se suši. Kod ručnog zalijevanja tuševima i prskalicama zalijevajte sa većom količinom vode odjednom jer na taj način prodire u dublje slojeve zemlje sve do korijena. Izbjegavamo ponovljeno zalijevanje malo po malo jer se voda većinom površinski suši i ne osigurava dovoljnu opskrbu biljaka. Zalijevanje tuševima i prskalicama dovoljno je učinkovito ako je vode obilno i ako je tlo natopljeno do dubine od najmanje 4 cm. Ovisno o vremenskim uvjetima zalijevanje samo 2-3 puta tjedno može biti dovoljno. 

GARDENA Višenamjenski tuš Premium nudi pet različitih oblika mlaza i savršen je za dubinsko zalijevanje biljaka u vrtu, balkonu i terasi. Nježan mekani tuš nudi njegu biljkama u vrtu a pjenušavi mlaz idealan je za obilno zalijevanje biljaka u posudama. Oštar i ravan mlaz nudi besprijekorno čišćenje. 

Osigurajte odgovarajuću vlažnost tla 

Biljke trebaju dovoljnu količinu vode za zdrav rast, stoga je konstantna vlažnost tla posebno važna u fazi rasta. Voda koja stagnira u tlu istiskuje zrak i uklanja kisik iz korijena. Korijenski sustav propada, trune i umire. To se događa prilično brzo s biljkama u posudama koje su na sjenovitom mjestu i bez odgovarajuće drenaže. Posebno u ljetnim i sušnim mjesecima ove su biljke izložene neadekvatnim uvjetima jer se zemlja u posudama brže suši. 

Tijekom vrućih dana dovoljno zalijte sve viseće vanjske biljke koje krase vašu terasu i balkon. GARDENA Štapna prskalica za visoke i udaljene biljke Comfort nudi udobno zalijevanje svih visećih, udaljenih i viših biljaka. Prskalica duga 90 cm ima fleksibilnu glavu za prskanje s nagibom do 200° i nudi jednostavno i usmjereno zalijevanje.

Zalijevanje treba biti u pravo vrijeme 

Tijekom vrućih dana tlo se previše zagrije pa se preporučuje zalijevanje biljaka u ranim jutarnjim satima do 5 sati. Prilikom zalijevanja tla ujutro, manje vode ispari u odnosu na zalijevanje navečer. Odlučimo li se zalijevati navečer nikako nemojte zalijevati stabljike ili listove. Listovi se ne suše preko noći a vlaga pruža idealne uvjete za gljivične bolesti. 

Jutarnjim zalijevanjem dajemo biljkama dovoljno vremena da upiju vodu i skupe snagu za nadolazeći dan. Potopni raspršivači prikladno su rješenje za optimalno zalijevanje gredica s povrćem i cvijećem te travnjaka, bez stvaranja lokvi. GARDENA Spuštajući raspršivač MD40/300 omogućuje automatsko navodnjavanje srednjih površina do 40 m² i pruža njegu višim biljkama. Jedinstveni uzorak prskanja osigurava ravnomjernu distribuciju vode i kut prskanja od 80 - 360°. Raspršivač gotovo je nevidljiv u vrtu jer se spušta ispod tla nakon što je zadatak obavljen. 

Ako imate nekoliko odvojenih travnjaka i želite koristiti samo jedan raspršivač prikladno rješenje je mobilni GARDENA Oscilirajući raspršivač Aqua M. Savršen je za travnjake između 110 i 250 m2. Spojite ga na crijevo i namjestite klizače za podešavanje i spreman je za navodnjavanje travnjaka. S dometom do 18 m i širinom od 14 metara omogućuje navodnjavanje s jedne strane, umjesto istovremenog s obje. 

Za ravnomjerno pokrivanje vrtnih površina potrebno je planiranje prilikom postavljanja raspršivača za navodnjavanje. Aplikacija GARDENA myGarden besplatan je alat koji automatski postavlja sustav za navodnjavanje za optimalnu opskrbu biljaka vodom te za vas izrađuje plan i popis potrebnih proizvoda. Aplikacija vam također pomaže u dizajniranju vaše okoline i postavljanju cvjetnjaka, travnjaka, biljaka, drveća, vrtnog namještaja i više.  

Idi na 24sata