To je to što me zanima!

David Skoko na Dolcu počastio građane istarskim specijalitetom

Povodom emitiranja serijala 'David Skoko: Motor, loza, kuhača' na 24Kitchen kanalu, poznati chef kuhao žgvacet na zagrebačkoj tržnici
Vidi originalni članak

David Skoko, jedan od naših najpoznatijih chefova, iznenadio je posjetitelje zagrebačke tržnice Dolac, gdje je kuhao među kumicama, kupcima i prolaznicima. Kao dio promocije serijala „David Skoko: Motor, loza, kuhača“, koja se prikazuje na 24Kitchen kanalu pripremao je žgvacet kojim je počastio građane.

Voditeljica Doris Pinčić Guberović obožava kuhati u slobodno vrijeme, a s hrvatskim je chefom pričala o popularnosti domaće kuhinje.

„Domaće je egzotično. U Hrvatskoj je lakše naći dobar tajlandski ili sushi restoran nego stvarno dobar domaći restoran. Dobar restoran i tradicionalna kuhinja postali su pomalo egzotika. Svi smo ponosni na jedan takav restoran kojeg poznajemo“, istaknuo je Skoko.

Prolaznici su zainteresirano pratili sve što hrvatski chef radi i pitali ga za pokoji savjet, na što je s prepoznatljivim osmijehom odgovarao. Naglasio je da naša gastronomija treba

nositi prepoznatljivost jer ćemo u suprotnom biti samo dio mase. Za domaću spizu komentirao je da nije jeftina, dok uvozna i nekvalitetna jest.

„Domaće hrane ti malo treba, a puno ti daje. Selo je to koje nosi našu gastronomiju jer se tamo proizvode najbolje namirnice. Iz polja, s mora sve kreće. To ne treba zanemariti. Većina kuhara koje ja poznajem najčešće dolaze iz velikih gradova u kojima nemaju direktan dodir s namirnicama. Mi koji živimo u ruralnim dijelovima Hrvatske imamo tu sreću da imamo pristup namirnicama koje su tek ubrane. I s takvim namirnicama je lakše kuhati ukusno“, smatra chef.

Za poseban okus istarskog specijaliteta, osim biranih namirnica i Skokinog iskustva, zaslužan i Bleki, šparhet na drva s kojim je ekipa ovog gastro putopisa proputovala preko 7000 kilometara kroz cijelu Hrvatsku, a na kojem je pripremio dio specijaliteta koji je oduševio posjetitelje Dolca.

„Puno mi znači kada ljudi prepoznaju moj trud i posvećenost promoviranju lokalne i autohtone kuhinje. To je nešto u čemu zbilja uživam i pruža mi osjećaj ispunjenosti. S obzirom na količinu svježe i kvalitetne hrane, bilo bi šteta ne poticati tradicionalnu kuhinju“, rekao je Skoko.

Emisija „David Skoko: Motor, loza kuhača“ druga je emisija Davida Skoke koja se prikazuje na najpoznatijem regionalnom gastro kanalu, što ga čini jedinim hrvatskim licem s takvim uspjehom, uz bok poznatim svjetskim kuharima kao što su Gordon Ramsey i Jamie Oliver.

Za sve one koji žele otkriti tajne hrvatske kuhinje i upoznati kulturno-gastronomske bisere naše zemlje, kulinarsko-putopisnu emisiju „David Skoko: Motor, loza, kuhača“ mogu svaki dan pratiti od ponedjeljka, 20. svibnja u 12 sati na 24Kitchen kanalu.

Recept za žgvacet donosimo u nastavku.

Žgvacet s palentom i salatom od kupusa s mrkvom

Sastojci za 10 osoba

1 kokoš, cca 2 kg
500 g povrća za temeljac
400 ml vina
150 ml maslinovog ulja
4 glavice luka
600 g pelata
1 glavica češnjaka
1 vezica peršina
Grančica ružmarina
Sol
Papar
Manja glavica ljubičastog kupusa
Mrkva
Palenta

Priprema:

Otkostite kokoš. Zatim narežite povrće za temeljac i prodinstajte ga. Dodajte kosti i sve još kratko prodinstajte i podlijte s malo vina.

Čim alkohol ishlapi dodajte 1.5 l vode te kuhajte na laganoj vatri minimalno 45 minuta. Meso narežite na manje komade i zapecite u širokom loncu na zagrijanom maslinovom ulju. Na zapečeno meso dodajte sjeckani luk, dinstajte dok ne omekša pa podlijte vinom.

Kada vino malo ispari, dodajte ocijeđene pelate, miješajte i ostavite da krčka par minuta. Začinite, dodajte sjeckani češnjak, peršin i grančicu ružmarina pa nastavite kuhati na laganoj vatri sat vremena povremeno miješajući. Dodajte još temeljca ako je potrebno.

Kupus i mrkvu naribajte, začinite solju i paprom i pospite dobrim maslinovim uljem. Palentu skuhati i servirati kremastu uz žgvacet i salatu.

Dobar tek!

Idi na 24sata