To je to što me zanima!

Carbonnade a la Flamande - belgijski klasik na žlicu

Belgijski klasik na najslasniji će način zagrijati sve hladnije nadolazeće dane
Vidi originalni članak

Ovo gusto jušno jelo priprema se najprije na štednjaku, a zatim se završava u pećnici šireći pritom neodoljive mirise vašom kuhinjom. Jednostavni sastojci, dodatak Staropramen piva i omiljeni začini stvorit će jelo kojem ćete se definitivno poželjeti vratiti. Carbonnade a la Flamande poslužite uz pire krumpir koji možete osvježiti s malo sitno sjeckanog vlasca ili uz tjesteninu kao što su domaći široki rezanci ili tagliatelle.

Postupak pripreme pogledajte OVDJE.

Potrebno vam je:

  • 500 g junetine (nasjeckane na kocke)
  • 100 g slanine
  • 2 veće glavice luka
  • 1 žlica brašna
  • 1 mrkva
  • 350 ml mesnog temeljca
  • 350 ml Staropramen piva
  • 2-3 lovorova lista
  • Sol, papar, timijan
  • 4 šnite kruha
  • Senf
  • Ulje

Postupak pripreme:

  1. Na zagrijanom ulju pržite meso dok ne dobije boju sa svih strana (kako bi se meso lijepo zapeklo, nemojte pržiti sve odjednom). Izvadite meso i odložite ga sa strane, a na istoj masnoći popržite slaninu.
  2. Kada je slanina pržena, izvadite je odložite s mesom te na istoj masnoći pržite tanko narezani luk.
  3. Kada luk omekša i malo potamni, u posudu dodajte ranije pripremljeno meso i slaninu.
  4. Dodajte narezanu mrkvu, začine i pospite s malo brašna te dobro promiješajte.
  5. Dodajte pivo i temeljac i pustite da prokuha.
  6. Maknite s vatre, dodajte kruh premazan senfom, poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu.
  7. Pecite na 160°C oko 1,30-2 sata.
  8. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još tekućine (piva ili temeljca).
  9. Poslužite uz pire od krumpira i pospite nasjeckanim vlascem.

Kako to izgleda u kuhinji, pogledajte OVDJE!
 

Idi na 24sata